Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανώμαλη προσγείωση ως τις 815 μονάδες

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο μετά τις ισχυρές πρωινές απώλειες, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Απώλειες για Εθνική, Πειραιώς, Εurobank, Alpha. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ισχυρά κέρδη κόντρα στο κλίμα για Τέρνα Ενεργειακή, άνοδος για Jumbo, Μυτιληναίο.

Με σημαντικές απώλειες αλλά σχετικά ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις συνεχίζεται η διόρθωση του ΧΑ, στα χαμηλά επίπεδα των 815 μονάδων.

Τα μόλις 35 εκατ. ευρώ των συναλλαγών είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, με τους πωλητές προσεκτικούς και τους εν δυνάμει αγοραστές να μην βιάζονται. Διαγραμματικά βλέποντας τη μέχρι τώρα πορεία των βασικών δεικτών φαίνεται η αντίστροφη εικόνα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

Ανοδικό άνοιγμα και συντήρηση στα υψηλά με... ξέσπασμα προς το τέλος, εχθές, καθοδικό άνοιγμα σήμερα με συντήρηση στα χαμηλά εν αναμονή του τελευταίου μέρους της συνεδρίασης όπου ενδεχομένως να βγουν περισσότερες πωλήσεις.

Τεχνικά ούτε και με τη σημερινή σημαντική διόρθωση αλλάζει κάτι θεαματικά στην διακύμανση της αγοράς που παραμένει σε ένα στενό εύρος μέχρι νεοτέρας.

Ωστόσο ένα ποιοτικό διαφορετικό στοιχείο όπως είναι οι συναλλαγές/αξία τζίρου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφού στην χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια περισσότερα από 194 εκατ. τεμάχια αξίας 112,3 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα συναλλαγές/αξία ήταν πολύ χαμηλότερα όχι μόνο της χθεσινής έντονα ανοδικής κίνησης αλλά και του μέσου όρου των τελευταίων τριών συνεδριάσεων (2-4 Ιουνίου).

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως στις ανοδικές αντιδράσεις πραγματοποιούνται συναλλαγές περισσότερες από ότι στις πτωτικές με τον κανόνα να θεωρεί αυτές τις κινήσεις ενδεικτικές της αναδιάταξης χαρτοφυλακίων και συνήθως προοίμιο σημαντικών μεταβολών.

Με σημαντικές απώλειες ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 4,87% στις 693 δεν χάνει δηλαδή, μέχρι τώρα, την σημαντική στήριξη στις 680 μονάδες.

Σταδιακές οι ρευστοποιήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για καμία από τις ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank με τις ΕΤΕ και Πειραιώς να εμφανίζουν τη συγκριτικά υψηλότερη συναλλακτικότητα.

Ομως ο μεγαλύτερος τζίρος έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στη μετοχή της ΔΕΗ, με σημαντικές εντολές αγοράς αλλά και αλλαγή θεματοφύλακα στα επίπεδα των 4,79-5,03 ευρώ. Η μετοχή της Επιχείρησης ηταν από τις εξαιρέσεις της πτωτικής εικόνας για την πλειονότητα των τίτλων του ft25 με τις Lamda Development και ΜΟΗ να ακολουθούν.

Στα 4,10-4,23 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Lamda Development, στα 7,90-8,20 ευρώ της Motor Oil.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής η αγορά διορθώνοντας έως τις 810/815 μονάδες δίνει την δυνατότητα σε όποιον θέλει να κατοχυρώσει μέρος της θέσης του, σε όποιον επιφυλάσσεται για τη συνέχεια να μειώσει την έκθεση του αλλά με το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών παικτών να παραμένει εξαιρετικά ψύχραιμο παρά την νέα... «εμπλοκή» που σημειώνεται στην υπόθεση της συμφωνίας.

Ενόσω συνεχίζεται το θρίλερ...σε πολιτικό επίπεδο και οξύνονται οι "κορώνες" στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης τόσο στην αγορά συνεχίζεται η αναδιάταξη δυνάμεων (σε χαμηλότερες/φθηνότερες τιμές από ότι εχθές).

Οποιος θέλει κατεβαίνει, όποιος θέλει ανεβαίνει είναι μία χαρακτηριστική έκφραση, που ακούγεται στα χρηματιστηριακά γραφεία. Αξιοπρόσεκτη η στάση των ενεργών επενδυτών που δεν φαίνεται να δίνουν και μεγάλη σημασία στις... απειλές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν από τα μέλη της κυβέρνησης που από το πρωί έχουν πάρει σβάρνα τα κανάλια.

Η ουσία είναι πως η πλειονότητα των επενδυτών (μικρών και μεγάλων) παρακολουθεί και δίνει σημασία στις κινήσεις πολύ συγκεκριμένων παραγόντων εκτός και εντός συνόρων. Για την αγορά αυτό, που μετράει είναι η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού (και της ολιγομελούς, απόλυτα έμπιστης ομάδας του) και των 3-5 ξένων σημαινόντων που καθορίζουν τις τύχες αυτής της διαδικασίας. Πέραν αυτών ουδείς και ουδεμία...μετρά για το ΧΑ, για τις ¨αγορές".

Οπως εξηγούσε ο ίδιος παράγων όσοι προσέβλεπαν και πόνταραν σε εξεύρεση λύσης/διεξόδου μέχρι αυτή την Παρασκευή κάνουν από το πρωί ταμείο, παίρνοντας κέρδη ή ζημίες. Οσοι θεωρούσαν πιθανότερη την επόμενη Παρασκευή και έχουν καλύψει τις θέσεις τους μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη. Ούτως ή άλλως...τέσσερις μήνες η αγορά έχει εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση.

Μάλιστα στην αγορά κυριαρχεί βεβαιότητα πως η αυριανή δόση (298 εκατ. ευρώ) θα πληρωθεί και ότι η επόμενη (άλλα 336 εκατ. στις 12 Ιουνίου) θα είναι αυτή, που σε συνδυασμό με το δ.σ. της ΕΚΤ και την τρίτη δόση (560 στις 16 Ιουνίου) θα οδηγήσουν στην αποδοχή της λεγόμενης "ενδιάμεσης συμφωνίας".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v