Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστικό «κρεσέντο» με το καλημέρα

Κέρδη άνω του 5% για το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Διψήφια άνοδο καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Το μήνυμα από ΕΚΤ και S&P και οι προσδοκίες ότι θα μπει τέλος στο πολύμηνο θρίλερ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Εντατικές συνομιλίες με στόχο την 9μηνη παράταση, "ανάσες" για την αγορά και συμπερίληψη του χρέους στη διαχείριση του "ελληνικού προβλήματος" είναι προφανές πως συνιστούν πιο αισιόδοξο περιβάλλον σε σχέση (τουλάχιστον) με αυτό που είχε διαμορφωθεί πριν από ένα-δύο 24ωρα.

Στα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με Μέρκελ - Ολάντ αναφέρεται εκτενώς η Μαρίνα Μάνη, με τον επικεφαλής του Eurogroup να θεωρεί εφικτή μία συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Αυτά στον απόηχο της εκτενούς δημοσιότητας που έχει πάρει στη Γερμανία η εικοτολογία για τις σχέσεις Μέρκελ- Σόιμπλε, της ευνοϊκής απόφασης της ΕΚΤ και της υποβάθμισης από την S&P.

Το τελευταίο κατά γενική εκτίμηση δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς, η κίνηση του Μ. Ντράγκι προφανώς και υποβοηθεί τη διαδικασία, η δε διάσταση της καγκελαρίου από τον "τσάρο" της γερμανικής οικονομίας είναι ουσιαστική. Κι αυτό καθώς οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν αναβαθμιστεί εδώ και καιρό στο υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα - Μέρκελ (και Ολάντ - Γιούνκερ) κάτι, που εξαρχής επεδίωκε η Αθήνα.

Το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται, να επηρεάζεται άμεσα και βραχυπρόθεσμα από τη ροή φημών, ειδήσεων και εξελίξεων με τη χθεσινή διόρθωση να δοκιμάζει αντοχές και στηρίξεις.

Ωστόσο ήταν εξαρχής γνωστό σε όσους προσέβλεπαν στην προοπτική της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου πως ο σχεδιασμός μας περιλάμβανε 3 ημερομηνίες-προθεσμίες. Για την πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου (συμφωνία μέχρι τις 5/6 με βάση το θετικότερο σενάριο), για την Παρασκευή 12 (δηλαδή αύριο, για το θετικό ενδεχόμενο) και για τη τρίτη Παρασκευή στις 19 του μήνα.

Εστιάζαμε δε επανειλημμένα στην Παρασκευή 19 Ιουνίου, και λόγω triple witching και λόγω των πεπερασμένων αντοχών (χρονικών, χρηματοδοτικών) της ελληνικής πλευράς. Η εκτίμηση του Γ. Ντάισελμπλουμ για λύση μέχρι τις 18 Ιουνίου πληροί τις προϋποθέσεις του τρίτου -και λιγότερο θετικού- ενδεχομένου και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κλίνει και η αγορά.

Με ζητούμενη πλέον την επιβεβαίωση της στήριξης των 750 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, σε κάθε περίπτωση των 220 για τον ft25 και οπωσδήποτε των 580 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Το θεαματικό "γύρισμα" των ευρωαγορών εχθές, το άλμα στη Νέα Υόρκη, η υπερπίεση στο Χ.Α. προοιωνίζονται "ανάσα" και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κλειδί για τον Γ.Δ. η περιοχή των 773-775 μονάδων που θα πρέπει να κατοχυρώσει σε "κλείσιμο" η αγορά σήμερα - αύριο. Με κύριο στόχο την υπέρβαση των 800 μονάδων εν όψει της επόμενης καταληκτικής (όπως όλα δείχνουν) εβδομαδας.

Απόφαση πρόκριμα η χθεσινή της ΕΚΤ, θυμίζει την πρόσφατη ανάρτηση στον Εκηβόλο για τον συναινετικό κ. Ντράγκι (9/6).

Σημαντική αύξηση του ELA αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ανέβασε το όριο στα 83 δισ. ευρώ ή 2,3 δισ. ευρώ υψηλότερα. Με τα νέα δεδομένα το μαξιλάρι ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Η αύξηση που δόθηκε σήμερα είναι η μεγαλύτερη από τις 18 Φεβρουαρίου. Μεσολάβησαν ωστόσο εκροές τις ημέρες που προηγήθηκαν του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Η απόφαση της ΕΚΤ αποτυπώνει για άλλη μια φορά την πρόθεσή της να μην πυροδοτεί εξελίξεις, αλλά να κινείται κατόπιν των πολιτικών αποφάσεων.

Με την ΕΚΤ να διευκολύνει τις διεργασίες -και προφανώς να μην επιθυμεί τη ρήξη- η χθεσινή υποβάθμιση από την S&P περνά σε δεύτερη μοίρα. Δεν μας είπε κάτι καινούργιο, ο οίκος αξιολόγησης, σχολίαζε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής από τη στιγμή που η κατάσταση της οικονομίας μας και γνωστή μας είναι και ουσιαστικά υποβαθμισμένη. Ωστόσο σε μία οικονομία με τόσο χαμηλή αξιολόγηση CCC είναι ευκολότερο να παιχτεί ένα "στοίχημα" αναβάθμισης εάν και εφόσον αυτή εισέλθει σε τροχιά σταδιακής βελτίωσης.

Σημαντικά μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.180 συμβόλαια).

Μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.181 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.597, 4.035 για τον Ιούνιο και 562 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 229,25) κινήθηκε μεταξύ 226,25 και 233 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 ΔΕΗ, 68.854 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.067), Alpha Bank (7.743), Εθνική (23.055), Πειραιώς (18.810), Eurobank (28.330), ΟΤΕ (377), MIG (336), ΟΠΑΠ (757), Μυτιληναίο (180), ΓΕΚ (300), Frigoglass (200), ΕΧΑΕ (106), Ελλ. Πετρέλαια (158), Τέρνα Ενεργειακή (103), Motor Oil (130), Viohalco (161).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,98% και μεταξύ των 226,25 και των 233 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v