Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εκτόξευση τιμών μετά την τριμερή

Ενα από τα μεγαλύτερα ράλι επί της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χρηματιστήριο. Σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα ποντάρουν οι «αισιόδοξοι». Με ορμή ξεπέρασε τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ ακολουθούν τις τράπεζες.

Ολο και ψηλότερα το Χ.Α., καθώς σταδιακά μετά τις 13.00 άρχισαν να περνούν στο σύστημα περισσότερες συναλλαγές ξένων επενδυτών με τα αμερικανικά κεφάλαια να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (στο 14,25% ο ΔΤΡ), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση αντιδρά προς τις 245-250 με τον Γενικό Δείκτη όλο και πιο πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Η εισροή σημαντικών ξένων κεφαλαίων, η ενεργότερη δραστηριοποίηση Ελλήνων διαχειριστών, επιχειρηματιών, χρηματιστών, ο αυξανόμενος τζίρος και συναλλακτική δραστηριότητα υποδηλούν την πεποίθηση όλων αυτών, πως η εξεύρεση λύσης/διεξόδου είναι θέμα...λεπτομερειών και λίγων ημερών. Οταν μάλιστα έχει προηγηθεί η απρόσμενη για πολλούς σημαντική υποβάθμιση από τον οίκο S&P και οι απειλητικές "βολές" από ξένους οίκους και ΜΜΕ, οι τοποθετήσεις αυτές αποκτούν άλλη σημασία.

Πλέον στα χρηματιστηριακά γραφεία αυτό που συζητείται είναι το χρονοδιάγραμμα προς τη συμφωνία, με 2-3 ημερομηνίες να αποτελούν τα "κλειδιά" του στοιχήματος. Οι όροι, οι προϋποθέσεις αλλά και τα όποια λίγα οφέλη που θα πετύχει να αποκομίσει η ελληνική πλευρά είναι επίσης ένα ζητούμενο.

Οι κινήσεις των "γρήγορων κεφαλαίων" γίνονται με καταληκτική τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής (στις 19/6 το δεύτερο triple witching του 2015) και ενδιάμεσες συνεδριάσεις του τακτικού Eurogroup (μία μέρα πριν, στις 18/6) και πιθανές ημερομηνίες με επικρατέστερη της επόμενης Τρίτης (16/6).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή θεαματική αύξηση του ELA (συνολικά στα 83 δισ. ευρώ) κυρίως όμως από την απόφασή της να μεταθέσει την εξέταση του ζητήματος των ελληνικών collaterals.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε, πως με την ενέργεια αυτή ο Μ. Ντράγκι πέρα από το ότι παρείχε περιθώριο για τη διαπραγμάτευση "φωτογραφίζει" τη μη αύξηση του "κουρέματος" στις ελληνικές εγγυήσεις εάν έχει επιτευχθεί (ή επιτυγχάνεται ) συμφωνία.

Θυμίζει δε παλαιότερη διαβεβαίωση του Ιταλού τραπεζίτη, πως με την επίτευξη συμφωνίας θα κινηθεί η διαδικασία για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων από το εγχώριο σύστημα. Στα 14,9 δισ. ευρώ έχει "παγώσει" εδώ και καιρό, για αύξηση έως τα 18 ή 19 γίνεται λόγος στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για προοπτική που ευνοεί κυρίως τον τραπεζικό κλάδο και δίνει "ανάσες" ευρύτερα στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η προοπτική εξηγεί την επικέντρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών προς τις μετοχές του κλάδου, τα warrants και τα Συμβόλαια επί μετοχών στα Παράγωγα.

Το 66-68% των συνολικών συναλλαγών είχε πραγματοποιηθεί στις 4 συστημικές μετοχές και στο εύρος των 579,74 - 667,38 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Να σημειωθεί, πως απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει η κίνηση του ΔΤΡ πάνω από τις 675-680 μονάδες, τουλάχιστον.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή στο εύρος των 1,11-1,15 ευρώ, ενώ υψηλός τζίρος γίνεται στο warrant και στο ΣΜΕ της μετοχής.

Στη μετοχή της Πειραιώς έχουν γίνει οι δεύτερες περισσότερες συναλλαγές, ενώ ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως και στο ΠΕΙΡ τπ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Χαμηλότερες συναλλαγές και τζίρος στο ΑΛΦΑ τπ, ενώ στη μετοχή της Alpha Bank έχουν περάσει περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Περί τα 6,8 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στη μετοχή της Eurobank στα 0,135-0,145 ευρώ.

Λίγο μετά τις 13.30-13.35 ο ρυθμός μετριάστηκε λίγο, στον απόηχο της νέας συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ στην διάρκεια της ημέρας.

Στο διάστημα αυτό σημειώνεται και η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια μερικής κατοχύρωσης των όποιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Ομως πέρα από τη δικαιολογημένη θετικότερη διάθεση που επικρατεί σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν τις... λεπτομέρειες μίας συμφωνίας. Για παράδειγμα η πρόνοια για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών (με ένα 10%;) προφανώς και θα έχει συνέπειες για εύρωστες/κερδοφόρες εισηγμένες εάν και εφόσον υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Θα μπορούσαν να επηρεαστούν τα κέρδη για παράδειγμα διαφόρων εισηγμένων που παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα. Ωστόσο και για αυτόν τον κίνδυνο, πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να διευκρινιστούν στη συνέχεια.

Ομως η αγορά συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων και κυρίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με τα "γρήγορα κεφάλαια" να προσβλέπουν σε όσο το δυνατόν υψηλότερες υπεραξίες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η αυξημένη κινητικότητα στην αγορά παραγώγων μας δίνει και μία πρώτη εκτίμηση για το πού τοποθετούν τον πήχη αυτά τα "γρήγορα κεφάλαια". Το premium για το ΣΜΕ του ft25 έχει διευρυνθεί κι άλλο (προς τις 245 μονάδες) από τη στιγμή που στην υποκείμενη αγορά ο δείκτης κατοχυρώνει το εύρος αντίστασης των 242-243 μονάδων.

Ο δείκτης υποβοηθείται (εκτός από τις τράπεζες) και από την υπεραντίδραση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΤΙΤΑΝ κ.ά. Να συνεκτιμηθεί πως για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη ανάλογη είναι η άνοδος/long στα Συμβόλαια με premium που κυμαίνεται από 4,66% (για το ΣΜΕ των ΕΧΑΕ) μέχρι 11,46% (για το ΣΜΕ του ΟΛΠ).

Τεχνικά η παράλληλη κίνηση σε μετοχές-συμβόλαια δικαιολογείται απόλυτα από την προοπτική του triple witching (στις 19/6), των περιθωρίων ανόδου που έχει η αγορά βραχυπρόθεσμα (με την προϋπόθεση πως θα έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18/6), της υπερπίεσης που έχει προηγηθεί (κυρίως στις τράπεζες) και των τοποθετήσεων από παίκτες-γνώστες που φροντίζουν να αντασφαλίζουν τις τοποθετήσεις τους.

Λόγος για...short covering δεν μπορεί να γίνει (μιλάμε για καθαρή αυτοτροφοδοτούμενη αντίδραση αποσυμπίεσης...) καθώς λιγοστοί ήταν οι παίκτες που είχαν διακινδυνεύσει περαιτέρω σημαντική διόρθωση (προς τις 220 μον. για τον ft25).

Οι θέσεις πώλησης/short δεν είναι τόσες ώστε να δικαιολογούν υποχρεωτικές αγορές μετοχών (για την κάλυψη του short) και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Συνεκτιμώντας το με τη σταδιακή διάχυση των συναλλαγών/ενδιαφέροντος και σε μετοχές του FT Mid Cap αλλά και χαμηλότερης κατηγορίας, αν και πρώιμο, θα μπορούσαμε να πούμε πως ένας ανοδικός σχηματισμός είναι σε εξέλιξη.

Το μόνο ίσως στοιχείο, που προβληματίζει λίγο αφορά στον συνολικό τζίρο που σε σχέση με την ορμή της αντίδρασης δεν είναι ο ανάλογος/απαιτούμενος. Πρακτικά για να έχει περισσότερη ισχύ η προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει αύξηση (τουλάχιστον) 50% των μέχρι τώρα συναλλαγών δηλαδή να έχει φτάσει ήδη τα 65-70 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v