Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τρελό πάρτι και οι… νέες περιπέτειες

Εκτόξευση του τραπεζικού δείκτη με άνοδο άνω του 17%(!) και αύξηση κεφαλαιοποίησης κατά 3,67 δισ. έφερε η συνεδρίαση. Απτόητοι οι επενδυτές οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας. Τους κεραυνούς του ΔΝΤ και την αποχώρηση του κλιμακίου από τις Βρυξέλλες θα «μετρήσει» αύριο η αγορά.

Ένα παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα αναφέρει ότι "Τ=Χ+Ψ" δηλαδή ότι η τάση εξαρτάται από το χρήμα και την ψυχολογία.

Και επειδή δύσκολα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά εισέρευσε εντυπωσιακή ποσότητα "φρέσκου χρήματος", μιας και με το ζόρι η μικτή αξία συναλλαγών πλησίασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, εκείνο που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άλλαξε εντυπωσιακά ήταν η ψυχολογία των ενεργών παικτών.

Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγεί πως χθες ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με ημερήσιες απώλειες 5,5%, ενώ σήμερα πρωτοστάτησε της ανοδικής κίνησης με ημερήσια κέρδη 17,51%, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο;

Μάλιστα ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των αγοραστών, που άρχισαν να ξαναβλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, όσον αφορά τις εξελίξεις και την προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, που πέρασαν, κυριολεκτικά, "ντούκου" την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Χώρας από την S&P (σε "CCC" από "CCC+", με το outlook να είναι αρνητικό. O διεθνής οίκος εκτιμά για το 2015 ύφεση 1,5%. "Ακόμα και αν μια συμφωνία μεταξύ των επίσημων επιτυγχανόταν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο", αναφέρει η S&P), αλλά και το μικρό τεχνικό πρόβλημα μετάδοσης στοιχείων της συνεδρίασης από τις 12.48 έως τις 12.59.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει εξήγηση για την σημερινή, έντονα, ανοδική κίνηση και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Αγορά δεν είχε προεξοφλήσει πιθανές θετικές εξελίξεις, μιας και χθες, ακόμη, όλα φαίνονταν τουλάχιστον γκρίζα και ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει σε χαμηλό 32 συνεδριάσεων.

Η πρώτη θετική ένδειξη (μετά το χθεσινό κλείσιμο της Αγοράς) ήλθε από την κίνηση Draghi και τον "γενναιόδωρο" ELA (2,3 δισ), έστω και αν αυτό σε "δεύτερη ανάγνωση" επιβεβαίωνε την σημαντική αύξηση των εκροών καταθέσεων, κατά το τελευταίο διάστημα, κάτι που διατηρεί υψηλή την πίεση στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Επόμενη "ψυχολογική ένεση" στην πλευρά των αγοραστών, ήταν, τελικά, η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ και η συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, κατά πολλούς μέχρι τις 18 τρέχοντος μήνα, όταν και είναι το επόμενο, προγραμματισμένο, Eurogroup.

Με "καθαρό μάτι" η χθεσινή τριμερής συνάντηση δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, καθώς Μέρκελ και Ολάντ παρέπεμψαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εκ νέου, στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, όμως αν κάτι άλλαξε αυτό ήταν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, με τον παράγοντα "αρνητική έκπληξη" και νέο "Σκωτσέζικο ντους" να παραμένει στο τραπέζι.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, "η Ελλάδα και οι Πιστωτές έχουν ακόμα το περιθώριο να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να εγκριθεί στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (18/6)", δήλωσε o επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ενώ λίγα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, η τελευταία πρόταση της Ελλάδας δεν ήταν ικανοποιητική.

"Στην τριμερή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, η Ελλάδα υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη το πρωί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

"Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup" δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

"Είναι ώρα αποφάσεων και όχι διαπραγματεύσεων", υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. "Φοβάμαι ότι έρχεται η μέρα που κάποιους θα πει 'game over". Το επερχόμενο Eurogroup είναι πολύ κρίσιμο και θα πρέπει να είναι αποφασιστικό.

"Παρά την αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ο χρηματοπιστωτικός κατακερματισμός στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο, κάτι που αποτελεί θετικό σημάδι για την ανθεκτικότητα του Χρηματοπιστωτικού κλάδου", σχολιάζει η Moody's.

Από την άλλη, " Για το ΔΝΤ τα πέντε χρόνια, στα οποία παίζει τον συνοδευτικό εταίρο στα Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης για την Ελλάδα έχουν γίνει μάθημα του τύπου 'ποτέ ξανά' και το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Πολλοί ασκούν πλέον κριτική στο ΔΝΤ, ότι κατέστρεψε την αξιοπιστία του με τη συμπόρευσή με τα πολιτικά μαγειρέματα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αντί να επιμένει σε διαγραφές χρέους πρώτα από τους Ιδιώτες Πιστωτές και στη συνέχεια από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ώστε να καταστήσει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος. Πίσω από κλειστές πόρτες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ λένε στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δε θα επιβιώσει χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα το οποίο θα απαιτήσει αναδιάρθρωση χρέους από πλευράς των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να πληρωθεί στο ακέραιο και δεν αναμένεται να δανείσει άλλα χρήματα στην Αθήνα. Αλλά το Βερολίνο και οι Σύμμαχοί του περιμένουν από το Ταμείο να παραμείνει αναμεμειγμένο σε οποιαδήποτε επόμενη συμφωνία με την Ελλάδα γιατί εμπιστεύονται την εξειδίκευση και την πειθαρχία του." γράφει το πρακτορείο Reuters.

Ενθαρρυντικά μηνύματα και από την πιο "επαγγελματική" Αγορά ομολόγων, όπου η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου συνοδεύτηκε και από την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα των κοντινών λήξεων: 10ετες (10,74%), 5ετες (15,81%) και 3ετες (21,95%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησε την συνεδρίαση σύσσωμος ο 25αρης, πλην των Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Motor Oil, Μέτκα και Τιτάνα.

Στο πρώτο 5λεπτο ο τζίρος ξεπερνούσε τα 5 εκατ. (οριακά περισσότερο από εκατομμύριο και λεπτό), για να φθάσει στα 8,8 εκατ. στο πρώτο 10λεπτο και στα 14,2 εκατ. στο πρώτο 20λεπτο. Στην συνέχεια, αξίζει να αναφερθεί, ότι οι συναλλακτικές στροφές κατέβηκαν σημαντικότατα.

Ασφαλώς και είναι άξιο αναφοράς το τελικό +8,16% του Γενικού Δείκτη και το +17,51% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, όμως ίσως είναι ακόμα εντυπωσιακότερο το γεγονός ότι σε μόλις μία συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 3,67 δισ ευρώ.

Πλην των Τραπεζικών warrants που είναι τα πρώτα που "παίρνουν ανάφλεξη" σε περίπτωση έντονα ανοδικής κίνησης (έστω και αν κατά πολλούς είναι στο περιθώριο του ουσιαστικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), με διψήφιο ποσοστό ανόδου τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank (+16,14%), Eurobank (+18,7%), Εθνική (+16,83%), Πειραιώς (+19,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+11,88%), Ελλάκτωρ (+15,63%) και ΕΧΑΕ (+12,21%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Το σημαντικό είναι πως επέστρεψαν τα πονταρίσματα ότι πλησιάζει μία συμφωνία (μία "μυρωδιά" πήρε η Αγορά από τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ, που δεν φάνηκε να κάνει την διαφορά) και πλέον μένει να δούμε πως θα αντιδράσει και θα τιμολογήσει η Αγορά το επόμενο διάστημα, με τον παράγοντα "αρνητική έκπληξη" να είναι πάντα μέσα στο μυαλό των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κάνουν την διαφορά, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί αν η πιθανολογούμενη συμφωνία δρομολογήσει και πολιτικές εξελίξεις, ή αν θα περάσει εύκολα από την Ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δανειστές έχουν τονίσει ότι πρώτα θα επικυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και αφού αρχίσουν να εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα, τότε και μόνο τότε, θα αρχίσουν να εκταμιεύονται οι δόσεις.
Η αλήθεια είναι πως η Αγορά δεν μπορεί να κοστολογήσει μία συμφωνία που δεν έχει δει, πόσο μάλλον μία πιθανολογούμενη 9μηνη παράταση και αν αυτή δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, θεωρείται θετικό πως ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 243 - 245 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 810 - 820 μονάδων.
Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται, για τον Γενικό Δείκτη στις 827 - 838 και βέβαια στις "πανίσχυρες" 858 μονάδες, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 252 μονάδες και για τον Τραπεζικό δείκτη στις 705 και 728 μονάδες.

Η αυριανή συνεδρίαση θα κληθεί να τιμολογήσει και την αρνητική εξέλιξη από τις τελευταίες επισημάνσεις του ΔΝΤ (μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις), σύμφωνα με τις οποίες "υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε Ασφαλιστικό, ΦΠΑ και στην χρηματοδότηση". Παράλληλα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι τεχνικές συζητήσεις αυτή την στιγμή έχουν σταματήσει και η ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον. Οι Ελληνικές Αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός Θεσμός.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Γενικός Δείκτης, με μια εκρηκτική κίνηση απομακρύνθηκε από το 'μαξιλάρι' στήριξης των 760 με 775 μονάδων διαπερνώντας στην πορεία και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατά πρώτον η διατήρηση του Δείκτη, σε ημερήσια κλεισίματα, άνω των 800 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια διάτρησης των 830 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτή τη φορά έχει τα "εχέγγυα" για να "πολιορκήσει" την "τετραπύρηνη" αντίσταση των 858 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση η οποιαδήποτε αδυναμία διακράτησης των κεκτημένων άνω των 800 μονάδων, θα επιφέρει μια γρήγορη καθοδική εκτόνωση έως τις 785 μονάδες.

Το θετικό στοιχείο από απόψεως τεχνικής ανάλυσης είναι ότι το "pullback", που έλαβε χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις εκτόνωσε αρκετά τους ταλαντωτές κατευθύνοντάς τους από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, που βρίσκονταν στα τέλη Μαϊου σε σημεία αποφόρτισης και έναρξης νέας ανοδικής κίνησης αφήνοντας έτσι περιθώρια για την πιθανή καταγραφή νέων υψηλών διμήνου.

Όλα αυτά όμως "υπό τη σκιά" του νέου της επίτευξης συμφωνίας, ή μη, με τους Πιστωτές, στοιχείο που έχει επιφέρει ουκ ολίγες φορές ιλιγγιώδη ανεβοκατεβάσματα παρεκτρέποντας σε βραχυχρόνιο πεδίο και την πιο καλοστημένη επενδυτική στρατηγική.

"Το αντίστοιχο διαγραμματικό σημείο αλλαγής τάσης για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης εντοπίζεται στις 240 μονάδες, η διατήρηση του οποίου σε ημερήσια κλεισίματα θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για μια εκ νέου αντιπαράθεση με την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 254 - 255 μονάδων" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μοναδική "κόκκινη παραφωνία" ο δείκτης Sensex 30 (-1,75%), από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Nikkei (+1,68%) και ASX 200 (+1,42%).

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται χρυσός, πετρέλαιο και ευρώ, αποτέλεσμα ενίσχυσης του δολαρίου.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5%, ιστορικό χαμηλό. Έκπληξη προκάλεσε και η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Ζηλανδίας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου, για πρώτη φορά από το 2011, στο 3,25%.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, η Βρετανική Κυβέρνηση μείωσε περαιτέρω το ποσοστό που κατείχε στη Lloyds Banking Group κατά 1% στο 17,9%. Επιπλέον, προχώρησε σε μείωση του ποσοστού που κατείχε στη Royal Mail PLC. Μετά την πώληση των μετοχών η Βρετανική Κυβέρνηση κατέχει, πλέον, το 15% των Ταχυδρομείων.

Επίσης ίσως χρήζουν προσοχής οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ότι η Κυβέρνηση της Χώρας θα αρχίσει να πουλά μετοχές της RBS που κατέχει το Δημόσιο, τους επόμενους μήνες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Μάιο, καταγράφοντας κέρδη για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 1,5%.

Oι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 300.000 για 14η συνεχόμενη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 279.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουνίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 275.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην γκρίζα, εγχώρια, πραγματικότητα, σε 3.504.446 ανήλθε ο αριθμός των απασχολούμενων και σε 1.272.541 των ανέργων το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 26,6% έναντι του 26,1% του προηγούμενου τριμήνου και έναντι του 27,8% το α' τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 826,53 μονάδες (+8,6%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 823,68 (+8,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 823,16 μονάδες με κέρδη 8,16%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 95,3 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ).

Διακινήθηκαν συνολικά 207547543 τίτλοι, από τους οποίους οι 183693945 ήταν συναλλαγές μέσα στο ταμπλώ του FTSE25. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Θετική η τελική εικόνα, αρκεί να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια με 103 ανοδικές μετοχές, έναντι 22 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Σύσσωμος ο 25αρης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil.

Μένοντας στον 25αρη και αν δεν υποτροπιάσει το γενικότερο κλίμα, δεν αποκλείεται σύντομα το ενδιαφέρον να εστιαστεί σε επιμέρους τίτλους. Αν η Αγορά "πάρει στα σοβαρά" την δήλωση του Υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, πως "οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ενταχθεί στον φετινό προϋπολογισμό – όπως ο ΟΛΠ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια – θα προχωρήσουν κανονικά" τότε ο τίτλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, σταδιακά, θα αποκτήσει περισσότερους "φίλους".

Το διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή του έτους

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως χρειάζεται προσοχής η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "την παραίτηση μετόχων της ΕΤΕΜ από την αγωγή κατά της ΕΛΒΑΛ για τη συγχώνευση των δυο εταιρειών ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛ" Εδώ δεν αποκλείεται να είναι "επί θύραις" και σημαντική επιχειρηματική είδηση.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται η Ιντρακόμ, καθώς τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ίσως "απαιτούν" καλύτερη χρηματιστηριακή "μεταχείριση". Τεχνικά, αν ο τίτλος αφήσει πίσω του την αντίσταση στα 0,4730 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τα 0,55 ευρώ.

---ΧΠΑ

Έντονα ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (128.432 συμβόλαια).

Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).

Μειώθηκαν, σημαντικά, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 37.553 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.450, 6.370 για τον Ιούνιο και 1.080 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 248,75) κινήθηκε μεταξύ 235 και 249,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,37%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.891), Alpha Bank (14.586), Εθνική (25.219), Πειραιώς (22.624), Eurobank (53.156), ΟΤΕ (1.117), MIG (6.029), ΟΠΑΠ (597), Μυτιληναίο (219), ΓΕΚ (500), ΕΧΑΕ (137), Ελ. Πετρέλαια (113), Τέρνα Ενεργειακή (101), Viohalco (230), Ελλάκτωρα (131), Σιδενόρ (119), Folli Follie Group (103), Jumbo (117).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης συρρικνώθηκε στο 61%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 763 δικαιώματα (695 calls και 68 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (59.952.080 τεμ.), Eurobank (33.861.410 τεμ.), Πειραιώς (17.313.990 τεμ.), Εθνική (7.818.678 τεμ.), Folli Follie Group (1.277.460 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v