Στο... κόκκινο η αγορά, από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα. Χωρίς τεχνικά προβλήματα, όπως εχθές, ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις κατ' αρχάς στις τράπεζες και αστραπιαία στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.Με καθοδικό χάσμα «άνοιξε» η συνεδρίαση, με «ανοδικό» είχε ξεκινήσει εχθές, με τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη να παραπέμπει σε... καρδιογράφημα ασθενούς σε νευρική κρίση. Σχεδόν αμέσως ο Γ.Δ. υποχώρησε χαμηλότερα των 795-790 προς τις 785 μονάδες, με τον ΔΤΡ να χάνει και πάλι τις 630 μονάδες καταγράφοντας απώλειες έως 7,85% στην αρχή.
Οι συναλλαγές στο κρίσιμο ξεκίνημα δεν μπορεί να θεωρηθούν αυξημένες σε σχέση με το κλίμα που έχει δραματοποιηθεί και πάλι, ωστόσο παραπέμπουν σε τζίρους κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων ημερών.
Σημειωτέον πως αυτήν την εβδομάδα έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (δευτερευόντως και του FT Mid Cap) κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή και συνεχή παρακολούθηση.
Να σημειωθεί πως η διόρθωση στο Χ.Α. μπορεί να θεωρηθεί και συνέχεια της υποχώρησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που από νωρίτερα είχαν ξεκινήσει με απώλειες. Αφορμή η «εμπλοκή με το ΔΝΤ» και λιγότερο τα φοβικά δημοσιεύματα της Bild (λαϊκίστικη μεν, πρώτη σε κυκλοφορία δε...), οι εντεινόμενες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί έως τις 18 Ιουνίου μία συμφωνία που κατά τους Financial Times είναι ένα τελεσίγραφο των δανειστών προς την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση (και) η αγορά γνωρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν κάνει τα...90 από τα 100 βήματα της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές, με την αντίπερα (των δανειστών) να ζητά από την ελληνική πλευρά να κάνει ακόμη 2-4 προς την κατεύθυνσή της.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπου η μία ακραία μεταβολή διαδέχεται την άλλη, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο Γ.Δ. δεν έχει παρεκκλίνει των ορίων ενός καναλιού (όπου συσσωρεύει) εδώ και εβδομάδες. Με άνω όριο την ευρύτερη περιοχή των 850 και κάτω τη ζώνη πέριξ των 750 μονάδων κυμαίνεται ο Γ.Δ. σήμερα χαμηλότερα, εχθές υψηλότερα μετά την προχθεσινή υποχώρηση.
Αυξημένη μεταβλητότητα που δεν διευκολύνει τις κινήσεις των παικτών στην αγορά Παραγώγων, καθώς Συμβόλαια αγοράς/long και πώλησης/short κλείνονται σε στενό εύρος, στις 225-250 μονάδες.
Νωρίτερα ο τραπεζικός δείκτης, με απώλειες 6,63%, υποχωρούσε στην περιοχή των 635 μονάδων, καθώς η Εθνική από το αρχικά 1,08 ευρώ αντέδρασε λίγο μέχρι το 1,11 ευρώ. Θυμίζω το προχθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό της ΕΤΕ στο 1 ευρώ για να έχουμε μία εικόνα της βραχυπρόθεσμης στήριξης-σημείου αναφοράς.
Με απώλειες στο 0,435 ευρώ (8,35%) η μετοχή της Πειραιώς, διορθώνει στο 0,31 ευρώ (6,345) η Alpha Bank, στο 0,137 ευρώ υποχωρεί η Eurobank.
Προς ώρας ο χαρακτήρας της διόρθωσης παρουσιάζει τα εξής στοιχεία: α) συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές σε σχέση με αυτές στο χθεσινό ανοδικό ξεκίνημα, β) εμφανής προσπάθεια να στηθούν άμυνες που μέχρι τώρα αποδίδει, γ) δικαιολογημένη από τεχνική πλευρά η έκταση της διόρθωσης σύμφωνα με τη χθεσινή υπεραπόδοση, δ) σχετικά ψύχραιμη εικόνα στο ΧΠΑ αλλά και στη "ρηχή" αγορά των ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ειδησεογραφία ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει τεχνική διαπραγμάτευση πρώτα και μετά πολιτική συζήτηση, το ΔΝΤ φαίνεται να "προβοκάρει" τη διαδικασία, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά πως μία συμφωνία είναι εφικτή στις αμέσως επόμενες ημέρες και ο υπ. Επικρατείας μιλώντας πριν λίγο (ΕΡΤ) είπε πως αν χρεοκοπήσουμε θα προκληθεί ντόμινο και ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος εκτιμώντας ως πιθανή την επίτευξη της μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Πέρα από τη θυμική προσέγγιση των εξελίξεων και της αγοράς, του χρηματιστηριακού... ροντέο, όπως διεξάγεται καθημερινά, θα πρέπει να εξεταστεί και η αιρετική άποψη που μετρώντας πιο ψύχραιμα την κατάσταση βλέπει πως με τη συγκεκριμένη μεθόδευση το ΔΝΤ εξωθείται εκτός Ελλάδος, εκτός Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις συνεχίζονται μετά τις 11.10 ελεγχόμενες (σε μεγάλο βαθμό), σταθερές και με τους εν δυνάμει αγοραστές εύλογα σε χαμηλότερα επίπεδα/φθηνότερες τιμές. Δεδομένου ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 95 εκατ. ευρώ, με την ένταση της υπεραπόδοσης να χρειάζεται και να δικαιολογεί τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ, για ορισμένους η σημερινή υποχώρηση ενδέχεται να είναι καλή αφορμή για κινήσεις από χαμηλότερα επίπεδα.
Συνεκτιμώντας το Σ/Κ, που ακολουθεί, το triple witching της επόμενης Παρασκευής, το δ.σ. της ΕΚΤ που για ακόμη μία φορά (ίσως τελευταία...?) δεν θα αυξήσει τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και το τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου θα λέγαμε πως επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτό της συμφωνίας αλλά με την αγορά να χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
Χαμηλότερα των 8 ευρώ και πάλι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και μάλιστα πριν από λίγο στην ακριβώς ίδια τιμή των 7,90 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές. Στα 4,80 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της ΔΕΗ που ως ελάχιστη προϋπόθεση για το ανοδικό ενδεχόμενο έχει τα 5 ευρώ, σε κλείσιμο.
Νωρίτερα αίσθηση στα χρηματιστηριακά γραφεία έκανε νέο σχόλιο του CNBC, πως πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα και ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ εντείνει το πρόβλημα.
Σε άλλα μόνιτορς οι αναλυτές παρακολουθούν την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που μέχρι τώρα είναι πολύ ψύχραιμη καθώς δείκτες όπως ο DAX ή ο CAC 40 υποχωρούν έως 0,45%. Ανάλογη εικόνα και στην αγορά συναλλάγματος για το ευρώ/$.
Στο χρηματιστηριακό ταμπλό σταδιακά μετά τις 11.10-11.15 επιβραδύνθηκε κάπως ο ρυθμός εισαγωγής νέων εντολών πώλησης με τον ΓΔ στις 790 μονάδες (-3,99%) και τη δεικτοβαρή CC/HBC να κρατά στα 19,75 ευρώ (-0,65%) τον ft25 στις 235-237 μονάδες.
Να σημειωθεί, πως στο ΧΠΑ δν έχουν ανοίξει πολλές νέες θέσεις πώλησης/short παρά την έκταση της διόρθωσης απο την αρχή της συνεδρίασης.
Συγκριτικά καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν εκτός από τη CC/HBC οι μετοχές των ΟΛΠ (-1,42%), Lamda Development (-1,72%), Αεροπορίας Αιγαίου και Grivalia.
Στα 15 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.30.