Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Απώλειες άνω του 3,5% καταγράφει το Χρηματιστήριο μετά το χθεσινό ράλι και τα νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις. Τα όρια κίνησης των βασικών μετοχών και των δεικτών. Με ορίζοντα τη 18η Ιουνίου και τις εκτιμήσεις για τα περιθώρια συμφωνίας οι κινήσεις των παικτών.

Σε παρτίδα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με «άμυνες» και... μπλόφες, με ανατροπές στο... παρά ένα και εμφάνιση... joker τη ώρα που έδειχνε ότι το τέλος είναι κοντά.

Μετά τους... κεραυνούς ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, η Μαρίνα Μάνη αναλύει όλες τις πτυχές και το παρασκήνιο των τελευταίων κινήσεων στη σκακιέρα της διαδικασίας, την ώρα που οι Financial Times παρεμβαίνουν για ακόμη μία φορά... προβοκατόρικα (διά χειρός και πάλι του Peter Spiegel...) κάνοντας λόγο για «τελεσίγραφο». Μία αναφορά που προφανώς δυσχεραίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό στους ενδοκυβερνητικούς (και εσωκομματικούς) χειρισμούς του.

Το γιατί το ΔΝΤ και γιατί στο... παρά ένα, προσεγγίζεται εξαιρετικά από τη Μαρίνα, το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι παίκτες μετά το χθεσινό θεαματικό άλμα στο Χ.Α. Κατά γενική εκτίμηση η 18η Ιουνίου είναι ημέρα-προθεσμία και ορόσημο. Την αμέσως επομένη το δεύτερο triple witching του 2015, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αγορές και την ελληνική.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνει πως η διαπραγμάτευση και η αγορά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μετρά τα περιθώρια κίνησης βασικών δεικτών και μετοχών του FT 25. Θα εστιάσω στην αναφορά του Γιώργου πως «...ο Γ.Δ. μπορεί να υποχωρήσει έως και τις 792-790 μονάδες, αλλά όχι χαμηλότερα (σ.σ. των 785 στη χειρότερη περίπτωση) για να θεωρηθεί η πτώση αποκόμιση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών». Στα πιθανά «χαμηλά» της αγοράς όπου και εκτιμάται ότι θα αναμετρηθούν πωλητές/αγοραστές θα φανεί εάν η συμφωνία έρχεται μέχρι τις 18 Ιουνίου ή θα πρέπει να εξετάζουμε κι άλλα ενδεχόμενα.

Αλλά ας περιοριστούμε στην καταληκτική της 18ης/6 (του τρίτου και λιγότερου θετικού ενδεχομένου, που εξαρχής είχαμε εξετάσει). Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με τον ΔΤΡ στις 681,28 μονάδες (επιβεβαίωση της τεχνικότητας του δείκτη) μετά το χθεσινό 17,51% και από την αρχή της συνεδρίασης θα «μετρηθούν» αντοχές, στηρίξεις και αντιστάσεις.

Θυμίζω στο 1,18 ευρώ (16,83%) η Εθνική με συναλλαγές 20,6 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς στο 0,475 ευρώ (19,35%) με 15,1 εκατ., η Eurobank στο 0,146 ευρώ (18,70%) με 12,9 εκατ. και η Alpha Bank στο 0,331 ευρώ (16,14%) με συναλλαγές αξίας 12,2 εκατ. ευρώ. Να συνεκτιμηθούν το ότι για πολλοστή συνεδρίαση στη Eurobank διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός μετοχών (90,6 έναντι 38 εκατ. τεμαχίων της δεύτερης Alpha Bank...) και οι συναλλαγές περίπου 1,4 εκατ. ευρώ στο ΠΕΙΡτπ και άλλου 0,5 εκατ. στο ΑΛΦΑτπ. Με το 63% των συνολικών συναλλαγών στις τράπεζες, ήτοι 59,8 εκατ. ευρώ...

Όπως σημειώνει σχετικά ο Χρήστος Κίτσιος, η άρση της αβεβαιότητας εξαρτάται κυρίως από την επίτευξη συμφωνίας. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει, με βάση όσα αναφέρουν οι τράπεζες, σε επανεισαγωγή του waiver από την ΕΚΤ για τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Δημοσίου, σε σταδιακή επανάκαμψη των καταθέσεων και στην επάνοδο των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά.

Η κατάσταση παραπέμπει σε... διάσταση με προεκτάσεις (που κατά την εκτίμηση αρκετών αφορούν στη μελλοντική παρουσία ή όχι, και εάν ναι με ποιον τρόπο, του ίδιου του ΔΝΤ).

Από τη μία σαφώς καλύτερο το κλίμα μεταξύ «ευρωπαϊκών θεσμών» και Αθήνας, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την τριμερή και τη συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Γιούνκερ ανέλυσε στον Τσίπρα μια πιθανή διαδικασία με τους πιστωτές που θα οδηγούσε σε έγκαιρη εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Και από την άλλη σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιοδοξία που διακατέχει δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις. Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν έχουν αμβλυνθεί και έκανε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, υπογράμμισε.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στις συζητήσεις και ειδικότερα σε τρεις τομείς: στις συντάξεις, στους φόρους και στη χρηματοδότηση.

Νομίζω πως τα πράγματα είναι απλά, ξεκάθαρα, με το μόνο πρόβλημα πως η χώρα μας και το «ελληνικό πρόβλημα» χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν στην διελκυστίνδα των ίδιων των θεσμών.

Στα Παράγωγα με την εικόνα να μην είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική μετά την «εμπλοκή ΔΝΤ» ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).

Μειώθηκαν, σημαντικά, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 37.553 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 7.450, 6.370 για τον Ιούνιο και 1.080 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 248,75) κινήθηκε μεταξύ 235 και 249,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,37%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.891), Alpha Bank (14.586), Εθνική (25.219), Πειραιώς (22.624), Eurobank (53.156), ΟΤΕ (1.117), MIG (6.029), ΟΠΑΠ (597), Μυτιληναίο (219), ΓΕΚ (500), ΕΧΑΕ (137), Ελληνικά Πετρέλαια (113), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (101), Viohalco (230), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (131), ΣΙΔΕΝΟΡ (119), Folli Follie Group (103), και 117 στην Jumbo 

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,03% και μεταξύ των 235 και των 249,75 μονάδων

Να σημειωθεί πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE διαμορφώθηκε στο 1,34 δολάριο (0,75%).

Τεχνικά, όπως σημειώνεται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου, ο Γενικός Δείκτης, με μια εκρηκτική κίνηση απομακρύνθηκε από το «μαξιλάρι» στήριξης των 760 με 775 μονάδων διαπερνώντας στην πορεία και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι κατά πρώτον η διατήρηση του Δείκτη, σε ημερήσια κλεισίματα, άνω των 800 μονάδων και κατά δεύτερον η προσπάθεια υπερπήδησης των 830 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών για να μπορέσουμε να πούμε ότι αυτήν τη φορά έχει τα «εχέγγυα» για να «πολιορκήσει» την «τετραπύρηνη» αντίσταση των 858 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση οποιαδήποτε αδυναμία διακράτησης των κεκτημένων άνω των 800 μονάδων, θα επιφέρει μια γρήγορη καθοδική εκτόνωση έως τις 785 μονάδες.

Για τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) οι 837 μονάδες για τον Γ.Δ. είναι η πτωτική γραμμή τάσης, ενώ ζητούμενη στο ανοδικό σενάριο είναι η προσέγγιση των 849 μονάδων. Καλή η εικόνα των περισσότερων μετοχών του FT 25 αλλά και των Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ να δίνουν βραχυπρόθεσμο σήμα ανόδου.

Τέλος για την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary για τον Γ.Δ. η πλησιέστερη στήριξη παρέχεται από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που διέρχεται από τις 807 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v