Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουλιάζει» το Χρηματιστήριο

Ισχυρές διευρυνόμενες απώλειες για το σύνολο των blue chips εν μέσω αβεβαιότητας για τη διαπραγμάτευση. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει πτώση άνω του 9%. Ψυχραιμότερη η εικόνα σε ΧΠΑ και ομόλογα.

Η διάψευση των προσδοκιών για την επίσκεψη του Brussels Group, η αβεβαιότητα για όσα θα μεσολαβήσουν στο Σαββατοκύριακο και η εύλογη προσπάθεια μερικής διασφάλισης των επενδυτικών θέσεων πιέζουν το ΧΑ σημαντικά χαμηλότερα.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεσμών.

Με τις απώλειες για βασικούς δείκτες, μετοχές να διευρύνονται τα τελευταία 30-45΄ ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περισσότερο από 6% προς τις 770 μονάδες. Ανάλογες απώλειες για τον FT25 που οπισθοχωρεί προς τις 235 μονάδες κυρίως λόγω της μεγάλης διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου.

Πάνω από 9% η διόρθωση για τον ΔΤΡ που διορθώνει προς τις 620 μονάδες με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/αξίας τζίρου να παραμένει επικεντρωμένο στις 4 συστημικές μετοχές. Σχεδόν το 65% των συνολικά 50 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς ενώ συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται και στα warrants των Πειραιώς και Alpha Bank,

Να σημειωθεί, πως παρά το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί και πάλι σε καμία από τις αγορές -σηματωρούς δεν παρατηρούνται κινήσεις πανικού. Στο ΧΠΑ οι μέχρι τώρα κινήσεις των παικτών περιορίζονται στην σταδιακή κάλυψη θέσεων αντασφάλισης (με μικρό discount), στα ομόλογα το 10Υ παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα αλλά η απόδοση του δεν έχει διαφοροποιηθεί αισθητά από εχθές. Στο 11,07% (πώληση)- 11,44% (αγορά) η 10ετία δηλαδή χωρίς δραματική διαφοροποίηση από την χθεσινή συνεδρίαση της εκρηκτικής αντίδρασης.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία παρακολουθούν τον... καταιγισμό κάθε λογής πληροφοριών, φημών, διαρροών ακόμη και διαψευδόμενων ειδήσεων την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να "βομβαρδίζουν" την Αθήνα.

Η διάψευση της είδησης για την επίσκεψη του BG προφανώς και επηρέασε κάποιους από αυτούς που θα σχεδίαζαν να κρατήσουν αμείωτες τις θέσεις τους μέχρι την Δευτέρα. Βλέπετε σε μία τέτοια αγορά σε ένα τόσο κομβικό σημείο και παρά την κοινή πεποίθηση πως θα υπογραφεί συμφωνία, οι τολμηροί δεν περισσεύουν. Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως στην αγορά δεν πραγματοποιούνται πλέον παρά ελάχιστες πράξεις στο Τ+2, και το κόστος κάλυψης του margin έχει επιβαρυνθεί περισσότερο η στάση πολλών παικτών γίνεται απόλυτα κατανοητή.

Θέμα συζήτησης και η στάση της ΕΚΤ, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια στο δ.σ της επόμενης εβδομάδας αλλά να αλλάξει τακτική στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση/διέξοδος την επόμενη εβδομάδα.

Η προοπτική της επόμενης εβδομάδας έχει προσλάβει πλέον δραματικό τόνο κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την "τριπλή λήξη" στα Παράγωγα, στο triple witching της επόμενης Παρασκευής.

Με σημαντικές απώλειες ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και με τις δύο μετοχές σταθερά χαμηλότερα των 8 ευρώ, ενώ σταθερά πωλητές επιμένουν στη μετοχή της ΔΕΗ.

Ρευστοποιήσεις και σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι οι ΓΕΚ/Τέρνα- Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο- ΜΕΤΚΑ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Motor Oil.

Στα 19,39 ευρώ με τις απώλειες να διευρύνονται στο 2,25% η δεικτοβαρής CC/HBC επηρεάζει ανάλογα την διαμόρφωση των δεικτών.

Στη σημερινή συνεδρίαση ουδεμία από τις μετοχές - αντίβαρα, σε διορθωτικές συνεδριάσεις δεν λειτουργεί εξισορροπητικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη (ημερήσια ) τάση.

σ.σ. βραχυπρόθεσμη μέτρηση του FT25 "ανεβαίνει" στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v