Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις «αποσυμπίεσης»

Μαζεύονται οι αρχικές ισχυρές απώλειες του Χρηματιστηρίου μετά το μπαράζ δηλώσεων Μέρκελ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ. Πτώση υψηλότερη του 5% για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς. Στο κόκκινο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέτριος ο τζίρος.

Φρένο στην ισχυρή διόρθωση έβαλαν οι τελευταίες δηλώσεις Μέρκελ - Γιούνκερ αλλά και η κυκλοφορία της είδησης πως τα μέλη του Brussels Group έρχονται απόψε στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές.

Οι συναλλαγές και ο τζίρος σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί μεταξύ πωλητών - αγοραστών και της επιφυλακτικότητας-προσοχής που δείχνουν αμφότερες οι πλευρές.

Με βάση - σημείο αναφοράς τα μέχρι τώρα χαμηλά ημέρας των 788,89 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να γίνει διαχείριση της αρχικά μεγαλύτερης -σε έκταση- διόρθωσης, καθώς η προσφορά μειώθηκε σταδιακά μετά τις 11.15-11.30.

Συγκρατημένοι και οι εν δυνάμει αγοραστές δεν διακινδυνεύουν σε πολύ υψηλότερες τιμές, τουλάχιστον όσο συνεχίζονται οι πωλήσεις στα επίπεδα των 237-247 μονάδων για τον FT 25, ειδικότερα δε των 626-681 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Κλίμα αναμονής και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην αγορά συναλλάγματος, ενώ λίγο «τσιμπημένες» εμφανίζονται οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως όσο διατηρείται η αβεβαιότητα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, τόσο οι αγορές ειδικά της ευρωπεριφέρειας θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στο εύρος των 635-640 μονάδων ο ΔΤΡ, με το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών-τζίρου να παραμένει επικεντρωμένο στις 4 συστημικές αλλά και στα warrants των Alpha Bank και Πειραιώς.

Συγκριτικά ο υψηλότερος τζίρος στην Εθνική (1,080-1,110 ευρώ), η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα -και σήμερα- στη μετοχή της Eurobank (0,134-0,140 ευρώ). Ελεγχόμενη η προσφορά σε Πειραιώς (0,432-0,450 ευρώ) και Alpha Bank (0,305-0,319 ευρώ).

Εν μέσω διαρροών, φημών αλλά και... διαψευδόμενων ειδήσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση, μετά τις 13.30.

Λιγότερο από 24 ώρες έδωσαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα για να τους φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να βάλει τέλος στο αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι policy makers εξετάζουν όλα τα σενάρια, στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εξόδου της από την ευρωζώνη.

Είναι προφανές, σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, πως οι δανειστές πιέζουν με κάθε τρόπο την ελληνική πλευρά τη στιγμή που η Αθήνα οχυρώνεται πίσω από τις τελευταίες γραμμές άμυνάς της.

Η διάψευση της είδησης πως το BG θα επισκεφθεί την Αθήνα προκάλεσε εκ νέου εκνευρισμό σε μία αγορά, που βρίσκεται επί... ξυρού ακμής.

Ακολούθησαν μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ (7,70-8,13), ΟΠΑΠ (7,82-8,15) με τους δύο τίτλους σε σχεδόν παράλληλη πορεία.

Σχεδόν ίδια και τα τεχνικά σημεία με τα 8 ευρώ να αποτελούν ελάχιστο όριο για το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης, τα 7,80 ευρώ μία κοινής αποδοχής στήριξη και τα 8,25-8,30 ευρώ άνω όρια, πειστική διάσπαση των οποίων επανενεργοποιεί το σενάριο της αντίδρασης.

Στα 4,77-4,93 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (τα 5 ευρώ παραμένουν ελάχιστη προϋπόθεση για το ανοδικό σενάριο), στα 19,50-19,77 ευρώ η δεικτοβαρής CC/HBC. Στη μετοχή της CC/HBC αγοραστές - πωλητές έχουν ισορροπήσει τα τελευταία 30-45΄ στα 19,65 ευρώ με αποτέλεσμα τη (μερική) υπο-στήριξη στη διαμόρφωση των δεικτών.

Στο... μείον και οι 25 μετοχές του ft25 με μόνη εξαίρεση την Grivalia που συχνά κάνει πράξεις στα 7,82 ευρώ (χωρίς απώλειες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v