Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βουτιά 6% με το «καλημέρα»

Ισχυρές πιέσεις στέλνουν τον ΓΔ μέχρι τις 720 μονάδες στον απόηχο της διακοπής των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Διψήφιες απώλειες για τους τραπεζικούς τίτλους. Πτώση έως και 18% για τον τίτλο της Πειραιώς, 12% για ΕΤΕ, Eurobank και Alpha Bank. Το αρνητικό momentum και τα όρια κίνησης για για τους βασικούς δείκτες.

Βουλιάζει υπό το βάρος της άκαρπης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες η αγορά. 

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με βαριές απώλειες άνω του 6%, υποχωρώντας κάτω από τις 730 μονάδες. Διψήφιες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται για το σύνολο των blue chips. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις φαίνεται να ξεκινά άλλη μία κρίσιμη εβδομάδα, από τις... τελευταίες -όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της 4μηνης παράτασης- όπου θα κριθούν σχεδόν τα πάντα.

Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου προσέδωσαν ακόμη πιο δραματικό τόνο στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση μεταξύ δανειστών/θεσμών - ελληνικής πλευράς, καθώς πηγές της Κομισιόν διαμήνυαν πως η προσπάθεια Γιούνκερ δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Ώρες σκληρών αποφάσεων, κυρίως για την Αθήνα, με την διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ - ευρωπαϊκών θεσμών να κρατεί καλά κυρίως με επίκεντρο το μείζον θέμα του χρέους.

O Έλληνας πρωθυπουργός με δηλώσεις του (ΕφΣυν) κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα, από την πλευρά των θεσμών, στη επιμονή τους για νέες περικοπές στις συντάξεις, σε μία συγκυρία που το ΔΝΤ ζητά από τους Ευρωπαίους να δώσουν χρήμα και η Ελλάδα να λάβει μέτρα, και την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μετά από επικοινωνία του με την καγκελάριο εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Σε σχετικό μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο οποίος εχθές βεβαίωνε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για να κλειστεί συμφωνία.

Στο... παρά ένα λοιπόν οι δύο πλευρές, με τις αγορές σε νευρική αναμονή, τον DAX σε σημαντική διόρθωση από τα τελευταία ιστορικά υψηλά του, τις αγορές ομολόγων του ευρώ-Νότου να «θερμαίνονται» και όλο και περισσότερους νουνεχείς ξένους αναλυτές να κοστολογούν τις συνέπειες ενός ελληνικού... ατυχήματος σε τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί ο Μ. Ντράγκι.

Συνεπώς με τις χειρότερες προϋποθέσεις φαίνεται να ξεκινά (και) για το Χ.Α., με τον Γ.Δ. σε διόρθωση, χαμηλότερα των 800 στις 774,46 μονάδες. Και με τις κοντινότερες στηρίξεις στα επίπεδα των 761 και των 755 μονάδων αβέβαιο εάν θα αντέξουν, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης. Ωστόσο μερίδα αντιθετικών παικτών εκτιμά πως, όσο φαίνεται ότι μεγαλώνει το αδιέξοδο, τόσο εγγύτερα πλησιάζει η ώρα της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου.

Στην αγορά, παρότι δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος ρευστοποιήσεων (τουλάχιστον από την... ουρά της Παρασκευής) και η αβεβαιότητα ανάμεικτη με εντεινόμενες ανησυχίες κυριαρχούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, κρατούσα εκτίμηση παραμένει η εμφάνιση ενός... από μηχανής θεού, μίας αλλαγής δεδομένων πριν το... και ένα.

Κλειδί θεωρείται ο χρόνος διεξόδου, καθώς έχουμε φθάσει στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, με το triple witching της Παρασκευής 19/6 να «σκιάζει» ήδη τις αγορές (και όχι μόνο το Χ.Α.), τους δείκτες ευρώ/δολαρίου, απόδοσης ομολόγων Ισπανίας, Ιταλίας σε σημείο αναστροφής και τα ασφάλιστρα κινδύνου σε περαιτέρω επιβάρυνση.

Προς ώρας η εξεύρεση λύσης/διεξόδου παραμένει το τρίτο (και λιγότερο θετικό) από τα βασικά χρονικά σενάρια που εξετάζουμε από την αρχή του μήνα. Μένει να φανεί εάν έτσι θα επιβεβαιωθεί ή μήπως η επίλυση του ελληνικού γρίφου «τραβήξει» και προς την τελευταία εβδομάδα του μήνα, με ορίζοντα την καταληκτική προθεσμία καταβολής της ενιαίας (πλέον) δόσης προς το ΔΝΤ με την παράλληλη λήξη της 4μηνης παράτασης. Η τελευταία (και) χρηματιστηριακά ημέρα για τον Ιούνιο είναι αυτή της Τρίτης 30/6, ότι αυτό θα συνεπάγεται για την κατάσταση.

Μέχρι τώρα περιοριζόμαστε εστιάζοντας στον χρονικό ορίζοντα αυτής της Παρασκευής 19/6, με τις εξελίξεις πυκνές, ραγδαίες και να εναλλάσσονται με ταχύτατο ρυθμό.

Κλάδος βαρόμετρο, καθώς είναι ο πρώτος που επηρεάζεται και μάλιστα πολλαπλάσια από το υπόλοιπο μέρος του FT 25, ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ μετά από ισχυρή διόρθωση στις 600,91 μονάδες και μείον 11,80% στη συνεδρίαση της 12ης/6 αλλά εβδομαδιαία αρνητική μεταβολή μόλις 0,58% και 5,08% σε διάστημα μηνός.

Χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων και οι 4 συστημικές μετοχές, με ενδεικτικό πως για την Εθνική το 1,09 ευρώ θεωρείται πλέον βραχυπρόθεσμη αντίσταση και το 1,04 ευρώ η πρώτη ασθενής στήριξη που δύσκολα θα κρατήσει στην αρχή της συνεδρίασης.

Ένας από τους σηματωρούς μας, το 10Υ επιβεβαιώνει (με την επιβάρυνση της απόδοσής του) το αρνητικό momentum της αγοράς, το κλίμα πωλήσεων/short σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους-κλειδιά του FT 25.

Όμως ακόμη παραμένει χαμηλότερα του ποσοστού συναγερμού (12%), καθώς η εβδομάδα είναι πυκνή εξελίξεων με τους ΕΚΤ, Eurogroup, triple witchnig ρυθμιστές της τάσης. Ειδικότερα για το Χ.Α. να συνεκτιμηθεί, πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του δείκτη Eurostoxx 600.

Τεχνικά χαμηλότερα των στηρίξεων στις 761 και στις 755 μονάδες... φαίνονται οι τιμές των 736 και των 727 μονάδων. Θυμίζω πως το χαμηλό... 27ετίας έχει καταγραφεί από το διήμερο 21-22/4 στις 691,43 μονάδες και για τον ΔΤΡ στις 421,81 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v