Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά το αρχικό σοκ

Πιο «συμμαζεμένη» η εικόνα στο ΧΑ, μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης με απώλειες άνω του 7% για τον Γενικό Δείκτη. Περιορίστηκαν οι απώλειες για τις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη ωστόσο κοντά στο -10%. Στο κόκκινο το σύνολο των blue chips. Θετικό σημάδι ο περιορισμένος τζίρος.

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση, επί... ξυρού ακμής (και) το Χ.Α., καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στο σύνολο των δεικτών και των μετοχών της μεγάλης και (δευτερευόντως) της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Νευρικότητα επικρατεί και στην πλειονότητα των διεθνών αγορών, συμπεριλαμβανόμενων των χρηματιστηρίων, των ομολόγων, των ασφαλίστρων κινδύνου, του συναλλάγματος, την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί και για την αστάθεια στην τουρκική οικονομία.

Εκρηκτικό μίγμα, με επίκεντρο την ελληνική κρίση και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω της μη εξεύρεσης λύσης/διεξόδου να μεταστάται σταδιακά σε όλο και περισσότερα μέτωπα.

Σημαντική η πτώση στο Χ.Α., που εάν συνοδευόταν από ανάλογα υψηλό τζίρο θα μπορούσε να θεωρηθεί «μαζικό ξεπούλημα», πλην όμως η μέχρι τώρα σύνθεση και ροή συναλλαγών δεν παραπέμπει σε sell off. Τουλάχιστον όχι ακόμη, καθώς οι μεν πωλητές συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές χωρίς όμως να αυξάνονται -όπως θα το δικαιολογούσε η συγκυρία- αντίστοιχες σε Συμβόλαια αντασφάλισης (κυρίως στα Παράγωγα). Δεδομένου, ότι την Παρασκευή λήγει η τριπλή σειρά Ιουνίου, οι μέχρι τώρα θέσεις πώλησης/short θεωρούνται μέτριες.

Το στοιχείο των συναλλαγών/τζίρου χρήζει προσοχής, καθώς τόσο η ισχυρή αντίδραση στις 11 Ιουνίου όσο και οι «βυθίσεις» στις 12 και σήμερα 15 του μήνα πραγματοποιούνται με μέτριες τιμές. Πρακτικά αυτό παραπέμπει σε διακράτηση σημαντικού μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεων, που αποκτήθηκαν τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

Συγκρατημένοι οι επενδυτές και εν όψει της ομιλίας του Μ. Ντράγκι στο ευρωκοινοβούλιο (έχει προγραμματιστεί για τις 16.00), με τον Κεντρικό Τραπεζίτη να αναφέρεται και στο ελληνικό πρόβλημα. Το ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα μιλήσει σήμερα, λίγες μέρες πριν από το Δ.Σ. όπου θα ληφθούν αποφάσεις για θέματα σχετικά με τον ELA και το «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, εύλογα προσελκύει την προσοχή (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Ωστόσο, οι πωλήσεις κατ' αρχήν στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στα πρώτα δύσκολα 15΄-20΄ της συνεδρίασης όταν ρευστοποιήθηκε σχεδόν το 60% των μέχρι τώρα πωληθέντων θέσεων. Να σημειωθεί πως εδώ και 15΄-20΄ έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις για λογαριασμό 2-3 αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

Ο τραπεζικός κλάδος «ταλαιπωρείται», καθώς από νωρίς έχει επιβαρυνθεί η εικόνα και στις αγορές ομολόγων από την Αθήνα μέχρι τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και την Φρανκφούρτη.

Νωρίτερα η απόδοση του σηματωρού 10Υ είχε αυξηθεί και πάλι, με την αγορά να ξεπερνά το 12% και την πώληση να ανεβαίνει στο 11,95%. Πράγματι η εικόνα του ομολόγου δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, εμπνέοντας ανησυχία (από τη στιγμή που ενισχύεται στο ύψος του 12%), ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε στη συνέχεια και μετά τις 16.00 (την ομιλία του Μ. Ντράγκι) προκειμένου να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Από το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών ούτε ένας δεν κινείται κόντρα στη γενικευμένη διόρθωση, σημειώνοντας όμως και πάλι πως οι συναλλαγές/τζίροι παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.

Στην περιοχή των 740-750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κυρίως λόγω του -8,29% του ΔΤΡ στις 555 μονάδες, αλλά με τον FT 25 να έχει... ανακάμψει εν μέρει πάνω από τις 222 μονάδες.

Και στις 25 μετοχές του δείκτη κυριαρχούν οι πωλητές, με το μεγαλύτερο μέρος στις τράπεζες (στο περίπου 65%), ενώ συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Σταθερές οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής παραμένουν χαμηλότερα του 1 ευρώ, ενώ παραμένουν και σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Στα επίπεδα των 7,20-7,30 ευρώ οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με κάποιες εντολές αγοράς νωρίτερα από τα χαμηλά ημέρας.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η μέχρι τώρα ροή συναλλαγών είναι τέτοια που διευκολύνει τη σταδιακή απορρόφησή της από Έλληνες αλλά και λίγους ξένους παίκτες. Σε χαμηλότερες τιμές βέβαια, που κλίνουν στα επίπεδα του «πυθμένα» της 21ης-22ας/4, πλην όμως σχετική ζήτηση παραμένει ενεργή. Κάτι που είναι πιο εμφανές στους τίτλους των Τιτάν, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 13.30 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v