Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυροποιούνται οι πωλητές

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ να κινείται πλέον στα επίπεδα των 725 μονάδων. Στο -6% η Εθνική Τράπεζα. Πτώση καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli, Viohalco. Κέρδη για Eurobank, Μυτιληναίο. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με το... καλημέρα διόρθωση μεγαλύτερη του 5% στις τράπεζες, με το Χ.Α. να ακολουθεί το πτωτικό άνοιγμα και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Προσπάθεια να αμβλυνθεί η πτώση με τις πρώτες συντονισμένες αγορές να ξεκινούν λίγο μετά τις 10.50. Παρά τη σημαντική αρχική υποχώρηση συναλλαγές και τζίρος περιορίζονται σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα.

Ωστόσο μετά τις 12.00 οι πιέσεις εντάθηκαν και ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 725 μονάδες, με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Ρευστοποιήσεις και πιέσεις από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη, με την Αθήνα να καταδεικνύεται ως ο βασικός απορρυθμιστής των ισορροπιών (κυρίως) για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Από χρηματιστήρια/μετοχές και παράγωγα προϊόντα μέχρι κρατικά ομόλογα, ευρώ και ασφάλιστρα κινδύνου, από τη μία γωνιά μέχρι την άλλη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Και κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό από τη στιγμή που αρχίζει να γίνεται εμφανής η απόκλιση City - Φρανκφούρτης, με το αγγλικό χρηματιστήριο πιο ανθεκτικό (λιγότερο ευάλωτο) από το γερμανικό σε αυτήν τη φάση των αγορών.

Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ πολύ γρήγορα υποχώρησε εκ νέου προς τις 520-525 μονάδες με ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και ορισμένους «νέους πωλητές» που δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο της παραμονής στην αγορά μέχρις ότου αποσαφηνισθεί κάπως το σκηνικό.

Για «τοξική» ατμόσφαιρα έκανε λόγο στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής βλέποντας τις μετοχές του κλάδου να υφίστανται και νέα «χτυπήματα» από Έλληνες και ξένους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Σχεδόν το 60% των συναλλαγών είναι επικεντρωμένο σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ όπως και εχθές πιέσεις δέχονται και τα warrants (κυρίως το ΑΛΦΑτπ και το ΠΕΙΡτπ).

Εύλογο ερώτημα εδώ και καιρό τι ακριβώς θα γίνει με τα warrants των 3 συστημικών τραπεζών, πώς θα ασκηθεί η επόμενη σειρά την ώρα που ο πρόεδρος του ΤΧΣ αρκείται σε συνεντεύξεις του να δηλώνει πως ο κλάδος είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένος.

Έως το 0,907 ευρώ πιέστηκε στην αρχή η μετοχή της Εθνικής, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές χαμηλότερα και του 0,899 ευρώ έως το 0,86, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα ελάχιστα του 0,79-0,83 ευρώ της 21ης-22ας/4.

Πάντως, όπως στη χθεσινή συνεδρίαση έτσι και στη σημερινή προεξοφλείται αυξημένο intraday με την ακραία μεταβλητότητα της ΕΤΕ (όπως και αρκετών άλλων μετοχών) να διευκολύνει τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις.

Απώλειες καταγράφουν επίσης οι μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στο -8% κινείται ο τίτλος της Folli Follie.

Αγορά υψηλής μεταβλητότητας και ακόμη υψηλότερου κινδύνου με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ίσως ο πιο ευπαθής και ο σηματωρός των κινήσεων επιθετικών χαρτοφυλακίων/βραχυπρόθεσμων παικτών. Ενδεικτικά όσα αναφέρονταν στο σχετικό θέμα του CNBC για τα hedge funds (και όχι μόνο) που ποντάρουν στην εύρεση λύσης/διεξόδου και παραμένουν εντός παιδιάς.

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα η απόδοση για όλες τις χρονικές σειρές της «ρηχής» αγοράς ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 12% η αγορά του 10Υ), κινητικότητα στο ΧΠΑ και από την πλευρά των πωλητών/short και από τους αγοραστές/long εν όψει και του triple witching της Παρασκευής.

Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος εύλογα παραμένει στο επίκεντρο, καθώς όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαιωάννου συνεχίζονται οι εκροές, με την ΕΚΤ να τηρεί προσεκτική στάση και τον Μ. Ντράγκι να συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά προς την ελληνική πλευρά.

Καίριο ερώτημα βέβαια παραμένει το εάν η ΕΚΤ θα αποφασίσει αύριο κάτι σχετικό με τα ελληνικά collaterals ή θα επιλέξει να μεταθέσει για ακόμη ένα Δ.Σ. την όποια απόφαση για εύθετο χρόνο. Όπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων η αυριανή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας θα έχει διττή σημασία στην περίπτωση που δεν αποφασίσει για νέο «κούρεμα»

Το ενδεχόμενο σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες (σ.σ. του «κουρέματος»).

Η προοπτική ακόμη μίας νέας έκτακτης συνάντησης (μετά και την 18η/6) συζητείται από εχθές σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία.

Νωρίτερα η κυκλοφορία της πληροφορίας, πως ο Πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζει και νέα έκτακτη συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της ΕΚΤ, τον επικεφαλής του Eurogroup και τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου και ΕΕ, αργότερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες έκανε σχετική αίσθηση στην αγορά. Ωστόσο γρήγορα εντάχθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης/διεξόδου με τους πωλητές/αγοραστές να επανέρχονται στις προηγούμενες θέσεις τους.

Συνεχείς οι ρευστοποιήσεις και σε μη τραπεζικές μετοχές, κάτι που είναι ανησυχητικό, καθώς πωλητές πίεσαν τη μετοχή του ΟΤΕ μέχρι και τα 6,68 ευρώ. Η απώλεια σημαντικών βραχυ-μεσοπρόθεσμων στηρίξεων για άλλους είναι αρνητικό γεγονός για άλλους (λιγότερους) ευκαιρία για κάποιες πρώτες κινήσεις αγορών. Τεχνικά η υποχώρηση ειδικά της μετοχής του ΟΤΕ είναι σαφής αρνητική ένδειξη καθώς πλησιάζει τα τελευταία χαμηλά της 21-2 Απριλίου.

Πρόκειται για στήριξη που εάν δεν αντέξει τότε η μετοχή του Οργανισμού "κινδυνεύει" με επιστροφή στα χαμηλότερα Αυγούστου και Ιουλίου 2013.

Εως τα 6,90 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ "κινδυνεύοντας" με ανάλογο πισωγύρισμα προς επίπεδα καλοκαιριού του 2013, δηλαδή δύο χρόνια πριν.

Η περίπτωση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είναι σημαντική, καθώς στις δύο μη τραπεζικές μετοχές είχαν τοποθετηθεί και πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, πιο μάκρο-επενδυτές που επικεντρώνονταν σε "ελληνικές αξίες" με γνώμονα και τα οικονομικά μεγέθη, τις προοπτικές των εισηγμένων.

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είναι δύο από τους σηματωρούς για την κατηγορία αυτών των λιγότερο επιθετικών επενδυτών, με μεγαλύτερο χρόνο διακράτησης και έμφαση (και ) στη μερισματική απόδοση.

Η υποχώρηση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ χαμηλότερα και των 7 ευρώ αποτελεί πλήγμα γενικότερα για το "μη-τραπεζικό" μέρος του ft25.

Στα 14,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.15 με 28,2 εκατ. μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v