Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχή χτυπήματα δέχονται οι μετοχές

Βαριές και οι σημερινές απώλειες παρότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Διψήφια πτώση για Πειραιώς, μαζεύτηκαν οι απώλειες σε ΕΤΕ και Eurobank. Αντιστάσεις από Coca Cola, Motor Oil. Κυρίαρχη η απαισιοδοξία στο χρηματιστήριο. Αγορές μόνο με μετρητά δέχονται οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Όσοι παρακολούθησαν την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και το αποτέλεσμα των νεώτερων συζητήσεων μεταξύ της Ελληνικής αποστολής και των Δανειστών, στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν από το σημερινό mini "sell off", στο ταμπλώ του Χ.Α., αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου ήταν προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα.

Σε ελάχιστα πράγματα η σημερινή συνεδρίαση έδειξε να διαφοροποιείται από προηγούμενες καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις.

Το πρώτο είναι ότι άρχισε, εμφανώς, να αδειάζει η "δεξαμενή" των συγκρατημένα αισιόδοξων, δηλαδή αυτών που υποστήριζαν πως έστω και "στο παρά ένα" θα υπάρξει μία συμφωνία.

Τώρα το σύνολο των ενεργών παικτών υποστηρίζει ότι κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και επειδή το συνεχόμενο trading έχει μειώσει αισθητά τις "καθαρές θέσεις" των ενεργών χαρτοφυλακίων, καλό θα είναι να υπάρξει αποστασιοποίηση από τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα, ως προς τα που βαδίζει η Χώρα.

Σε αυτή την σχολή σκέψης φαίνεται να προσχώρησαν και οι τελευταίες χρηματιστηριακές που είχαν αφήσει ενεργό το "Τ+2" και με σημερινή τους ανακοίνωση, πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, γνωστοποίησαν στους πελάτες τους πως "λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, δεν επιτρέπονται αγορές αν δεν καλύπτονται με μετρητά".

Άρα οι ενεργοί παίκτες που δραστηριοποιούνται στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης και με βάση το υπάρχον χαρτοφυλάκιο, από σήμερα και μέχρι νεοτέρας παραμένουν εκτός Αγοράς, τουλάχιστον όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση έγινε λιγότερο "αισθητή" η παρουσία των δολαριακών funds, τα οποία, παραδοσιακά, μπαίνουν στο σύστημα συναλλαγών κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και με την πλευρά των πωλητών, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προς τα χαμηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι "έντονων συγκινήσεων", καθώς το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας θα συνδυαστεί με το triple witching Ιουνίου (ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων), αλλά και με την αναμενόμενη έξοδο της μετοχής της Alpha Bank από τον δείκτη Eurostoxx 600 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου.

Ασχέτως αν οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέκαμψαν, σχετικά, από τα χαμηλά ημέρας, όπως και οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η "ταλαιπωρία" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τελειώνει κάπου εδώ.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με μίνι "συνωστισμό στην θύρα εξόδου", κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των μετοχών του FTSE25 (πλην της Viohalco) να ξεκινήσουν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και πριν συμπληρωθούν τα πρώτα σαράντα λεπτά της συνεδρίασης, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχαν "δει" τα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 717,1 μονάδες (-7,41%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 501,23 μονάδες (-16,59%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Εκτός του τίτλου του Τιτάνα, ο οποίος προς στιγμήν βρέθηκε να κινείται αμετάβλητος και της Lamda Development που βρέθηκε με πρόσκαιρα κέρδη 1,53%, όλοι οι άλλοι τίτλοι του 25αρη "φόρεσαν τα κόκκινα από την αρχή της συνεδρίασης και τα κράτησαν μέχρι τέλους".

Διψήφιες ενδοσυνεδριακές απώλειες βρέθηκαν να σημειώνουν οι Alpha Bank (μέχρι τα 0,2480 ευρώ, -13,89%), Εθνική (μέχρι τα 0,86 ευρώ, -18,10%), Eurobank (μέχρι τα 0,11 ευρώ, -16,03%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,3260 ευρώ, -20,68%), Ελλάκτωρ (μέχρι τα 1,56 ευρώ, -10,34%), ΕΥΔΑΠ (μέχρι τα 5,05 ευρώ, -11,40%) και Τέρνα Ενεργειακή (μέχρι τα 2,80 ευρώ, -10,83%).

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών και στην Αγορά ομολόγων, οι οποίοι χωρίς να ανεβάσουν αισθητά τις συναλλαγές, αφού δεν έβρισκαν πρόθυμους αγοραστές, έστειλαν ακόμα υψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (12,05%), 5ετες (18,69%) και 3ετες (27,53%).

Όμως η σημερινή συνεδρίαση επεφύλασσε μία μικρή (θετική) έκπληξη για τους λίγους θαρραλέους που τοποθετήθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο και στα χαμηλά ημέρας και αυτό προήλθε από τις τελικές δημοπρασίες.

Μάλιστα όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αγοραστές και αρκετά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, με τον τίτλο της Εθνικής (-5,71%) να κλείνει και στο υψηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα).

Στο υψηλό ημέρας η Εθνική Τράπεζα

Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν αυτή η κίνηση ήταν καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ή είχε σαν εφαλτήριο τις δηλώσεις Draghi στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις Ελληνικές Τράπεζες, όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals.

Παίρνοντας με την χρονική της σειρά την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, στην υποβάθμιση των Ελληνικών Τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε "CCC" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P σε συνέχεια της υποβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας στις 10 Ιουνίου. 

Ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "CCC" για την Ελληνική Οικονομία με αρνητικό "outlook".

Η φερεγγυότητα των Ελληνικών Τραπεζών θα μπορούσε να αλλάξει εάν η Χώρα καταστεί αφερέγγυα, υπογράμμισε σε δηλώσεις της η Elke Koenig, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRM) της Τραπεζικής 'Ενωσης της ΕΕ, στη "Handelsblatt". Το Reuters σημειώνει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή αναμένεται να αναλάβει σύντομα την ευθύνη για την εκκαθάριση προβληματικών Τραπεζών στην Ευρωζώνη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης, για την Ελλάδα και τίθεται ως νέο χρονικό περιθώριο η 30η Ιουνίου. Σε αυτό το μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Κομισιόν.

"Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εισέλθει σε πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εάν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διατήρησε στο ακέραιο, αν δεν ενίσχυσε, τα σήματα πώλησης που έδωσαν οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Σύμφωνα με τα βραχυχρόνια διαγράμματα, χρειάζεται μια κατοχύρωση των 844 μονάδων, που ουσιαστικά είναι και η μεσοπρόθεσμη κύρια αντίσταση μας και που επιβεβαιωμένη κατοχύρωση θα ανοίξει τον δρόμο για μία πιθανή ανοδική κίνηση για μεγάλο διάστημα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θα είναι αυτοκτονικό να μην έχουμε μία συμφωνία που θα μας δώσει, έστω, κάποιου είδους παράταση καλύπτοντας στην παρούσα το χρηματοδοτικό κενό για τις πληρωμές ΕΚΤ και IMF το επόμενο διάστημα, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα περιέλθουμε σε άλλου είδους καταστάσεις που δεν ξέρουμε που μπορούν να οδηγήσουν στην Χώρα" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η διατύπωση της συμφωνίας έχει σημασία, μιας και μπορεί να κάνει την διαφορά για την συνέχεια της Οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις, τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αν θα περιλαμβάνεται μέσα έστω και πρόβλεψη σε σχέση με το χρέος, η μορφή της χρηματοδότησης, ή και το αν θα περιλαμβάνεται ένα αναπτυξιακό πακέτο, έστω και στο μέλλον, μπορεί να κάνει την διαφορά για το πως θα πάρουν οι επενδυτές την λύση, έστω και βραχυπρόθεσμα, μιας και από αυτή θα εξαρτηθεί η ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει από αρχές του έτους χωρίς να έχει δοθεί λύση ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες. "Ένα μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 840 μονάδες θα μας ανοίξει τον δρόμο για πιθανή σημαντική ανοδική κίνηση στην συνέχεια, ενώ αντίστοιχα μία καθοδική διάσπαση του 700 μπορεί να μας οδηγήσει στα ιστορικά μας χαμηλά, με το δεύτερο σενάριο να έχει και τις μικρότερες πιθανότητες" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (+0,61%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Shanghai (-2%) και Hang Seng (-1,53%).

Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο Ελληνικό ζήτημα και πολύ περισσότερο στην συνεδρίαση της Fed που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Μένοντας στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Fed. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2%. Η μέτρηση για τον Απρίλιο αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, δείχνοντας απώλειες 0,5%.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης της National Association of Home Builders (NAHB) κέρδισε 5 μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 59 μονάδες τον Ιούνιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τον δείκτη στις 56 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο ρυθμός απόσυρσης των καταθέσεων από τις Ελληνικές Τράπεζες αυξήθηκε σήμερα, με τις εκροές να ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ, ανέφεραν τραπεζικά στελέχη στο Reuters. Άλλες πηγές, ωστόσο, ανέβασαν ακόμα υψηλότερα τον αριθμό, τοποθετώντας τον στα όρια των 700 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 736,23 (-4,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 738,25 μονάδες με απώλειες 4,68%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 99,7 εκατ. από τα οποία τα 0,45 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ). Έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ) απέσπασαν το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η διάθεση της ΕΛΒΑΛ (-0,71%) να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 94 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

Τέλος η Alpha Bank ανακοίνωσε, αναφορικά με τη διαδικασία τετάρτης ασκήσεως Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσεως Μετοχών, ότι μετά τον διακανονισμό των εντολών ασκήσεως warrants περιλαμβανομένων και των κλασματικών μετοχών, ασκήθηκαν συνολικά 13.800 warrants επί μετοχών εκδόσεώς της και κατοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης, η Επ. Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της εταιρείας "Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες", καθώς συνεχίζουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους τέθηκαν σε αναστολή. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιουνίου το Χ.Α. ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας, καθώς δεν προέβη, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο N. 3556/2007 προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της οικονομικής κατάστασης της περιόδου 1.1 - 31.3.2015.

---ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με μειωμένες τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ νεώτερη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (183.762 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).

Μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 33.283 συμβόλαια, ενώ περισσότερα από 30.000 δικαιώματα επί μετοχών έκλεισαν, τα περισσότερα "short".

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18.973, 11.848 για τον Ιούνιο και 7.125 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 220,75) κινήθηκε μεταξύ 213,25 και 231,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.640), Alpha Bank (23.698), Εθνική (39.976), Πειραιώς (47.492), Eurobank (46.813), ΟΤΕ (7.448), MIG (2.491), ΟΠΑΠ (756), Μυτιληναίο (3.167), ΓΕΚ (1.391), Ελ. Πετρέλαια (4.347), Ελλάκτωρα (280), Jumbo (244), Μέτκα (190), Σωλ. Κορίνθου (336), ΕΧΑΕ (416), Frigoglass (153), Intralot (237), Motor Oil (145).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 67%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 207 δικαιώματα (123 calls και 84 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (59.952.080 τεμ.), Eurobank (33.861.410 τεμ.), Πειραιώς (17.353.990 τεμ.), Εθνική (8.168.552 τεμ.), Folli Follie Group (1.242.460 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v