Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει σε βαθύ κόκκινο το ΧΑ

Στα επίπεδα των 735 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, με τις αρχικές απώλειες του ΓΔ να μαζεύονται. Στο -11% ο τραπεζικός δείκτης. Πτώση για το σύνολο των μετοχών του FT 25 με ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή να υποχωρούν κατά περίπου 5%. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Παράθυρο από την Κομισιόν για τα εργασιακά αναπτερώνει τις ελπίδες ορισμένων επενδυτών, οι οποίοι προχώρησαν σε περιορισμένης έκτασης κινήσεις/αγορές κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Την ώρα, που οι τραπεζίτες καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαικής Επιτροπής ανοίγει και πάλι ένα μικρό...παράθυρο, ενώ ακολουθούν διαδοχικές επαφές όλων με όλους.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η απόδοση του 3ετούς "σκαρφαλώνει" στο 29%, το ευρώ δέχεται σταθερά πιέσεις και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια η εικόνα δεν είναι δα και η καλύτερη. Νωρίτερα η υποχώρηση του DAX χαμηλότερα και του ορίου των 11.000 μονάδων σήμανε συναγερμό όχι μόνο στο γερμανικό χρηματιστήριο αλλά σαν...ντόμινο στις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας κ.α.

Να ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις ζητούσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, δεν υπάρχει αδιέξοδο- θέλουμε λύση απαντούσε από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πυρετώδεις οι διεργασίες σε όλα τα... μέτωπα, με το EWG να συνεδριάζει αύριο, την ΕΚΤ να αποφασίζει μεθαύριο εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης. Καταλήγοντας στο triple witching της Παρασκευής, που εάν μέχρι τότε δεν έχει εξευρεθεί λύση/διέξοδος στο ελληνικό...αδιέξοδο το sell off θα κινδυνεύει να προσλάβει ευρωπαικές διαστάσεις.

Τουλάχιστον στο Eurogroup της Πέμπτης να υπάρξει μία πειστική δέσμευση των δανειστών προκειμένου να περιοριστεί το αρνητικό ντόμινο, που απειλεί τις αγορές σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής.

Προσώρας οι συναλλαγές/τζίρος δεν παραπέμπουν σε μαζικό ξεπούλημα πλην όμως ο ρυθμός παραμένει σταθερός με λιγοστές αντιστάσεις/αγορές από τα χαμηλά ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται σταθερά στις τράπεζες, με το 65% να αλλάζει χέρια στις 4 συστημικές μετοχές, με την Εθνική πάντα χαμηλότερα και με τα 0,90 ευρώ να "απειλούνται" πλέον.

Συγκριτικά εκτός από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου συναλλαγές γίνονται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, FF Group, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ ενώ υψηλές παραμένουν στα warrants κυρίως της ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πως μόνο στον τραπεζικό κλάδο οι εγκλωβισμένοι ιδιώτες επενδυτές ξεπερνούν τις 200.000 (αγορασμένοι σε πού υψηλότερες τιμές...) ενώ "εγκλωβισμοί" καταγράφονται πλέον και σε παίκτες που έχουν λάβει θέσεις το τελευταίο 6μηνο.

Από τα 0,953 στα 0,86 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, δηλαδή όλο και χαμηλότερα στο...ιστορικό ελάχιστο των 0,79 ευρώ.

Επίσης διψήφιες οι απώλειες για τη μετοχή της Πειραιώς (0,36 ευρώ) και μονοψήφιες για Alpha Bank (0,271 ευρώ), Euroban k (0,122 ευρώ).

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σταθερά υπό πίεση την ώρα που στο ΧΠΑ το discount παραμένει στο 4,22% για τα Συμβόλαια του ft25 και τα ΣΜΕ των 4 συστημικών τραπεζών υποχωρούν εως 14,43% της ΕΤΕ.

Πιεστική εικόνα και στη "ρηχή" αγορά ομολόγων με το 10Υ στο 12,40% δηλαδή προς τα τελευταία υψηλά του αποτυπώνοντας έτσι την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά. Τεχνικά η απόδοση του συγκεκριμένου τίτλου θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί (χαμηλότερα του 12%) εάν προέκυπτε κάποια ενθαρρυντική εξέλιξη στη συνέχεια.

Μένει να φανεί εάν η ομιλία του Μ. Ντράγκι σε λίγη ώρα θα μπορούσε να προσφέρει κάτι στις αγορές.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, στον ΟΤΕ κάποιες εντολές ενεργοποιήθηκαν από τα 7,10 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ κινήσεις εγιναν από τα 7,07 ευρώ. Και για τις δύο μετοχές το όριο των 7 ευρώ έχει και ουσιαστική σημασία.
Στα 4,33 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρώντας επικίνδυνα προς τα "χαμηλά" των 4,25 ευρώ (από τις 21/4).

Οπως σημειώναμε σε προηγούμενα σχόλια μας η νέα "βουτιά¨στο ΧΑ έχει πιέσει τον ΔΤΡ σε οριακή απόσταση από τα...ελάχιστα 27ετίας, ενώ για αρκετές μετοχές του δείκτη έχουν σημειωθεί τιμές όλο και εγγύτερα των επιπέδων της 21-22/4.

Η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε...τελεσίγραφο, καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω "βύθισης" σε νέα ιστορικά χαμηλά είναι πλέον ορατός. Σχεδόν τα πάντα (για το ΧΑ) εξαρτώνται από την εξεύρεση ή όχι λύσης. Ο πυθμένας των 691,43 μονάδες 'ηρθε ...μόλις 25 μονάδες πιο κοντά.

Σε ό,τι αγορά τις συναλλαγές στις 15.55 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 150 εκατ. μετοχές με αξία συναλλαγών πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Στον Εκηβόλο έχει αναρτηθεί διάγραμμα...πυθμένα και τεχνικά στοιχεία για τον ft25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v