Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Πτώση άνω του 1% καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Για την αγορά η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αποτελεί βαρίδι. Ζητείται ανάχωμα στις βαριές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων. Εξαρτημένη από δηλώσεις και προσδοκίες η βραχυπρόθεσμη τάση.

Μάχες χαρακωμάτων λίγο πριν από το Eurogroup ορόσημο της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι επαφές στο παρασκήνιο, προκειμένου να εξευρεθεί μία "συμβιβαστική λύση" εν όψει της μεθαυριανής κρίσιμης συνάντησης, με τα ξένα ΜΜΕ και κέντρα αποφάσεων να "οργιάζουν" με την σεναριολογία για την επόμενη ημέρα.

Εκτιμήσεις, θέσεις, προτάσεις αλλά κυρίως (και) συμφέροντα αντικρουόμενα, με χαρακτηριστική την αναφορά του Νοβότνι (ΕΚΤ) να υποστηρίζει ότι έχουν υπολογισθεί οι πιθανές επιπτώσεις από ένα Grexit την ίδια στιγμή που ο El Erian προειδοποιεί (Financial Times) πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα είναι η Ελλάδα η μόνη χαμένη.

Η περίπτωση της Deutsche Bank (που υπενθυμίσαμε εχθές με αφορμή αναφορά του zerohedge.com), η εκτίναξη της απόδοσης του ισπανικού ομολόγου με ποσοστό που παρέπεμπε στις μέρες της βαθειάς κρίσης, η διόρθωση του DAX χαμηλότερα και των 11.000 μονάδων είναι μόνον 3 σημεία των... καιρών για όσους υποτιμούν τις συνέπειες ενός "ελληνικού... ατυχήματος".

Προς ώρας συνεχίζονται οι επικίνδυνες ντρίπλες Αθήνας και Ευρώπης, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να κλείνει (με δήλωσή του στο Euro2day.gr) κάθε περιθώριο υποχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων, έτσι όπως τέθηκε από τους "θεσμούς", το βράδυ της Κυριακής.

Στο Χ.Α. το αναπόφευκτο... σφυροκόπημα πίεσε τον Γενικό Δείκτη έως τις 717,10 για να κλείσει στις 738,25 μονάδες σε μία συνεδρίαση, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών (99 εκατ. ευρώ με 191,4 εκατ. τεμάχια). "Υπαίτιος" για ακόμη μία φορά ο τραπεζικός κλάδος με τον ΔΤΡ να διορθώνει μέχρι τις παρυφές των 500 μονάδων, ενώ από τις 25 μετοχές του δείκτη μόνο η δεικτοβαρής CC HBC σώθηκε, με οριακές απώλειες, στα 19,53 ευρώ.

Σε αυτήν τη συγκυρία στο Χ.Α. ενεργό ρόλο διαδραματίζουν "επιθετικά χαρτοφυλάκια", κάτι που αποτυπώνεται και στην αυξημένη μεταβλητότητα δεικτών, μετοχών.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr σημειώνεται πως η κατάρρευση των ελληνικών διαπραγματεύσεων την Κυριακή οδήγησαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε βουτιά 5%, αλλά μια μικρή ομάδα hedge funds συνεχίζει να βλέπει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα ως μια ευκαιρία για να βγάλουν λεφτά.

«Αν και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μεταβλητότητα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα υπάρξουν αρκετά ελκυστικές ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Gregory Schneiderman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου 8 δισ. δολαρίων στην Aurora Investment Management.

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή του Χ.Α. είναι στραμμένη στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερη προσοχή όμως δίνεται και στις κινήσεις της ΕΚΤ.

Σημαντική η χθεσινή παρέμβαση του Μ. Ντράγκι (στο ΕυρωΚοινοβούλιο), με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τονίζει πως "η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε μια σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα".

Στα υπόψη και οι μέσω του Τύπου εντεινόμενες πιέσεις του Βερολίνου, με χαρακτηριστική την παρέμβαση της S.Z. Τα επόμενα βήματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας περιγράφει σε δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή. Εκεί, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον η αγορά, οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν ακόμη ένα βάρος, με αφορμή την προωθούμενη νέα έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Το τι θα κοστίσει στις ελληνικές εταιρείες το "νέο φορό-πακέτο" αναλύει η Ελενα Λάσκαρη με το νέο βάρος προς τις υγιείς, κερδοφόρες εισηγμένες να απαιτεί προσμέτρηση για τα επόμενα τρίμηνα.

Μεταβλητότητα και στο ΧΠΑ, εν όψει της λήξης του triple witching την Παρασκευή. Αναλυτικότερα μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 33.283 συμβόλαια, ενώ περισσότερα από 30.000 δικαιώματα επί μετοχών έκλεισαν, τα περισσότερα "short".

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 18.973, 11.848 για τον Ιούνιο και 7.125 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 220,75) κινήθηκε μεταξύ 213,25 και 231,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.640), Alpha Bank (23.698), Εθνική (39.976), Πειραιώς (47.492), Eurobank (46.813), ΟΤΕ (7.448), MIG (2.491), ΟΠΑΠ (756), Μυτιληναίο (3.167), ΓΕΚ (1.391), Ελ. Πετρέλαια (4.347), Ελλάκτωρα (280), Jumbo (244), Μέτκα (190), Σωλ. Κορίνθου (336), ΕΧΑΕ (416), Frigoglass (153), Intralot (237), Motor Oil (145).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 1,01% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 213,25 και των 231,5 μονάδων.

Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 18.973 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 43.480 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές αυξήθηκαν στα 183.762 συμβόλαια.

Τέλος, το ADR της ΕΤΕ στο NYSE κατέρρευσε 11,33% στo 1,13 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v