Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χασούρα 7,3 δισ. ευρώ σε τρεις συνεδριάσεις

Με νέα χαμηλά 33 μηνών φλερτάρει πλέον ο Γενικός Δείκτης. Βαριές και σήμερα οι απώλειες, οδήγησαν μια ανάσα από τις 700 μονάδες. Νέες απώλειες άνω του 8% για τον τραπεζικό δείκτη. Πιέσεις και στα ομόλογα ενώ η Ελλάδα προκαλεί αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές. Αλλαξε το «μείγμα» πωλήσεων.

Με εξαιρετική ευκολία οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν το 3Χ3 στο ταμπλώ του Χ.Α., αλλά η πτώση "χωρίς έλεος" δεν φαίνεται να εκπλήσσει κανέναν, τουλάχιστον από όσους παρακολουθούν την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εξελίξεις (πάγωσαν) στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Μάλιστα οι αυξημένοι τόνοι και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, αναγκάζουν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Αυτά τα τελευταία βλέπουν και σαν πιο "σίγουρη κατάληξη" οι εμπλεκόμενοι στην πιο "επαγγελματική" Αγορά, αυτή των ομολόγων και σήμερα αύξησαν περαιτέρω τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές: 10ετες (12,41%), 5ετες (19,20%) και 3ετες (29,10%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες τρεις, έντονα, πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 14,59% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 26,02%, ενώ έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας το πόσο "fake" ήταν η χθεσινή ανάνηψη των Τραπεζικών τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Κλασικότερο παράδειγμα αυτό της Εθνικής, η μετοχή της οποίας κατά την χθεσινή συνεδρίαση αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 0,86 ευρώ (-18,1%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,99 ευρώ με απώλειες 5,71%, ενώ σήμερα ήταν ο Δεικτοβαρής τίτλος με τις μεγαλύτερες απώλειες (-10,91%), ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί έως και 11,11%. Επόμενη τεχνική στήριξη στα 0,79 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας ο Τραπεζικός Δείκτης

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, ένας ακόμα τίτλος που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι αυτός της Alpha Bank, που, ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 10,69% για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,2370 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 9,54% και δίνοντας μία "πρόγευση" το τι μπορεί να ακολουθεί λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη Eurostoxx 600 (Παρασκευή). Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται "νότια", η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 0,20 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΤΕ (-9,15%), με αθροιστικές απώλειες 20,86%. Επόμενη, θεωρητική, στήριξη στα 6,23 ευρώ. Το σημερινό κλείσιμο για την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών είναι το χαμηλότερο για το τρέχον έτος και παραπέμπει σε τιμές Ιουλίου 2013.

Σε τιμές Ιουλίου 2013 ο ΟΤΕ

Από εκεί και πέρα, ισχυρός προβληματισμός, που ενισχύθηκε και κατά την σημερινή συνεδρίαση, προκύπτει από τις "ποιοτικές" πωλήσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη.

Εκτός από το -9,15%, αίσθηση προκάλεσαν το -8,79% της ΕΧΑΕ, το -8,53% της Motor Oil, το -8,6% για τον ΟΛΠ κ.λ.π., με άλλος αναλυτές να εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη εικόνα στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους υποδηλώνει την μαζική αποχώρηση ξένων χαρτοφυλακίων και εκτός του Τραπεζικού ταμπλώ και άλλους επαγγελματίες του χώρου να το αποδίδουν στην νέα φορολογική καταιγίδα που φαίνεται να επεξαργάζεται η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα μες το ρεπορτάζ των Αλεξάνδρα Γκίτση και Πένυ Κούτρα, από 1,064 δισ. ευρώ που έψαχνε αρχικά η Κυβέρνηση μέσω της αναβίωσης της έκτακτης εισφοράς του 2010 για τις Επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός ανέβηκε στα 1,2 δισ. ευρώ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις μετρά απώλειες 7,3 δισ ευρώ και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο για το τρέχον έτος, με το ακόμα χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες), που σημαίνει ότι ο Δείκτης φλερτάρει με νέα χαμηλά 33 μηνών.

Από την άλλη είναι άξιον απορίας, το πως με τόσο σημαντικές πιέσεις στις αποτιμήσεις, είναι σχετικά χαμηλά τα "margin calls" που εμφανίζονται ανά ΑΧΕ.

Μετά από ρεπορτάζ της στήλης, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ενεργών παικτών, φοβούμενος και την πιθανολογούμενη επιβολή "capital controls" και θέλοντας, ταυτόχρονα, να εκμεταλλευτεί την μικρή πιθανότητα να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία (αργότερα) έχει προχωρήσει σε μεταφορά σημαντικών ποσών από τα Τραπεζικά γκισέ, ενισχύοντας τα πιστωτικά υπόλοιπα των χαρτοφυλακίων τους και αποφεύγοντας την "ενόχληση" των "margin calls".

Ξεκινώντας με την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίαση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση, για το Ελληνικό ζήτημα, στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα "Bild" ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συναντιέται την Πέμπτη (18/6) στο Λουξεμβούργο, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο Υπουργός Οικονομικών, με νέες του δηλώσεις στο περιοδικό "Spiegel" άφησε να εννοηθεί ότι είναι η σειρά της κ. Μέρκελ να κάνει μία κίνηση.

Από την άλλη, στις 17.00 σήμερα το απόγευμα, συναντώνται στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες οι πέντε Ηγέτες των Κορυφαίων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Ειδικότερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Η Κομισιόν επισήμως αναφέρει ότι η συνάντηση αφορά την προετοιμασία της έκθεσης για την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, αν και Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων και το σενάριο μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Ελλάδα.

"Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις στην Ευρωζώνη για τις επιπτώσεις από τα λιγότερo... ευνοϊκά σενάρια για την Ελλάδα", δήλωσε ο Vl. Dombrovskis, σύμφωνα το Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του Ελληνικού προγράμματος.

"Θα χρειαστεί ένα θαύμα για να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Δανειστών εντός του Ιουνίου", τόνισε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός. Juha Sipila. "Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. Κάποιες Χώρες έχουν προετοιμαστεί για αυτό", υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε και σήμερα ότι θέλει να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ίδια σημείωσε πως δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να πει κανείς για την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η προσοχή για την Ελλάδα θα είναι στραμμένη στην συνάντηση του Eurogroup της Πέμπτης, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δει αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία ως τότε.

Έρχεται περαιτέρω κλιμάκωση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, γράφει η "Bild". Σύμφωνα με πληροφορίες της Γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει καμία από τις δόσεις του Ιουνίου στο τέλος του μήνα. Η αναφορά της εφημερίδας επικαλείται πληροφορίες από κύκλους της Ελληνικής Κυβέρνησης, λέγοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί να αποπληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου μετά από έξι μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανακαλύφθηκε τεχνική δυνατότητα για μία μονομερή αναβολή αποπληρωμής δόσης στους κανονισμούς του ΔΝΤ.

Ερχόμενοι, εκ νέου, στα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. και ενώ βρισκόμαστε σε εβδομάδα τριπλής λήξης Παράγωγων προϊόντων και αυτό φαίνεται στις αυξημένες συναλλαγές, η καθοδική διάσπαση των 755 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, μετέφερε το "θέατρο των επιχειρήσεων" στο ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, που έδειξε να αντέχει σήμερα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κρατήσει και στους αυριανούς "πυροβολισμούς". Σε μία τέτοια περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 689 και 677 μονάδες, όμως θα έχει "ανοίξει η καταπακτή" για κίνηση προς τις 550 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" για τους "short" στις 827 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αδυναμία στην προσέγγιση των θέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Δανειστών της, συνεχίζει να κυριαρχεί στην πολύμηνη διαπραγματευτική διαδικασία, με την 30η Ιουνίου να είναι η ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος καθώς οι Δανειστές θεωρούν ότι η περικοπή συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ βασικών ειδών οφείλουν να συμπεριληφθούν στα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη.

Έτσι, ο πήχης των προσδοκιών ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης είναι χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση, σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Διαμορφώνονται έτσι προϋποθέσεις για κορύφωση της σεναριολογίας περί εξόδου από τη Ευρωζώνη και ενδεχόμενων κεφαλαιακών ελέγχων στις Τράπεζες που αιμορραγούν εξαιτίας της συντελούμενης έξαρσης των αναλήψεων ποσών "σε μετρητά" από τους σε πλήρη σύγχυση ευρισκόμενους καταθέτες.

Αναπόφευκτα και εν μέσω ενός mini καύσωνα, τα πάντα έχουν παγώσει στην Ελληνική Οικονομία, καθώς η αρνητική ψυχολογία αναστέλλει ακόμη και τις σκέψεις για οποιαδήποτε οικονομική πρωτοβουλία πέραν εκείνων που αφορούν την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων και με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται, το Χρηματιστήριο βιώνει καθημερινές συνεδριάσεις με χαρακτηριστικά "sell-off" από τους ξένους επενδυτές που αποεπενδύουν τις Ελληνικές θέσεις τους.

Έτσι, στους τραπεζικούς τίτλους διαμορφώνονται πλέον τιμές δραματικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες των τελευταίων αυξήσεων, καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη άσκησης των warrants κατά την περίοδο αυτή.

Αποεπένδυση όμως συντελείται και στους λοιπούς τίτλους καθώς ο "κίνδυνος της Χώρας" έχει οδηγήσει τις αποδόσεις στους 10ετείς τίτλους στο 12,9%, οδηγώντας τις αποτιμήσεις τους σε επίπεδα που υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσαν κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει καθημερινά χαμηλότερη επίδοση έτους και με συνοπτικές διαδικασίες σαρώνονται όλες οι αντιστάσεις από τους επιθετικούς πωλητές. Είναι επομένως ορατή η προοπτική της διάσπασης και των 700 μονάδων μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου, καθώς οι πολλαπλές ήττες των αισιόδοξων traders δεν επιτρέπουν σοβαρές αντιδράσεις.

Οι προσδοκίες για "κάτι διαφορετικό" μετατίθενται πλέον στις πρωτοβουλίες που είναι πιθανό να αναληφθούν τις επόμενες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο, τόσο εντός της Χώρας όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υπάρξει "κάποια λύση" για το Ελληνικό πρόβλημα για να αποφευχθεί καταγραφή πιστωτικού γεγονότος από τη μη εκπλήρωση δανειακών μας υποχρεώσεων. Οι εξελίξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν εκπλήξεις καθώς πυκνώνουν και οι φωνές που με ηχηρό τρόπο αναφέρονται στην γενικότερη αναταραχή στην Ευρωζώνη από ένα ελληνικό "Grexit", έστω και λόγω "ατυχήματος", αλλά και τις σοβαρές γεωπολιτικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν, ενώ ο Economist αναφέρεται στην εύθραυστη κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας συστήνοντας στην κα Γέλεν τη μετάθεση της διαδικασίας αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve Bank.

"Και δεδομένου ότι 'η ελπίδα πεθαίνει τελευταία', όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη και στο μέγεθος της μεταβλητότητας για τη συνέχεια" εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 (+0,38%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από τον δείκτη Shanghai (-3,42%).

Γύρισε σε θετικό πρόσημο η Ευρώπη, ενώ με αλλαγές προσήμων ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Απώλειες για χρυσό και ευρώ, μικρά κέρδη για το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, δυσάρεστη έκπληξη ήταν τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα της Γερμανίας. Ο δείκτης ZEW υποχώρησε στο 31,5 τον Ιούνιο από 41,9 τον προηγούμενο μήνα, και έναντι του 37,1 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 62,9 από 65,7.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου και υποχώρησαν στις 1,04 εκατομμύρια κατοικίες από 1,14 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις των νέων κατοικιών θα διαμορφωθούν στα 1,08 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι οι άδειες για την ανέγερση νέων κατοικιών εκτοξεύτηκαν 11,8% στα 1,28 εκατομμύρια τον Μάιο.

Αύριο αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών να εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο Θα διατηρηθεί αμετάβλητο στο 0.25%. Σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην τοποθέτηση της Janet Υellen και στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας και την πιθανή πρώτη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε "Overweight" από "equalweight" αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Folli Follie η Euroxx σε έκθεση στην οποία αυξάνει παράλληλα την τιμή-στόχο στα 34,5 ευρώ (από €34). Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της εταιρείας, με την λειτουργική κερδοφορία βελτιωμένη.

Στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 738,5 (+0,03%) και 701,88 μονάδων (-4,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 706,49 (-4,3%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 703,05 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 4,77%.

Με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, έστω και αν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δύσκολα ο Draghi θα "πατήσει το κουμπί που θα ανοίγει την καταπακτή για τις Ελληνικές Τράπεζες".

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, έφθασε τα 107,5 εκατ., ενώ διακινήθηκαν συνολικά 158976134 τίτλοι, από τους οποίους οι 145471598 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25. Οκτώ τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ) "απασχόλησαν" το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Από το ταμπλώ του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Viohalco (+2,19%), Grivalia (+0,83%), EEE (+0,20%).
Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΛΠ και Eurobank.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική και η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με ιδιαίτερα αυξημένες τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (159.357 συμβόλαια).Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).

Μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 27.091 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 37.552, 20.955 για τον Ιούνιο και 16.567 για τον Ιούλιο, 28 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 212,5) κινήθηκε μεταξύ 209,25 και 221,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Alpha Bank, 7.975 Πειραιώς, 163.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.888), Alpha Bank (13.388), Εθνική (22.548), Πειραιώς (39.006), Eurobank (66.034), ΟΤΕ (2.127), MIG (6.624), ΟΠΑΠ (1.248), Μυτιληναίο (903), Ελ. Πετρέλαια (576), Ελλάκτωρα (188), Jumbo (445), Μέτκα (552), Σωλ. Κορίνθου (248), ΕΧΑΕ (393), Frigoglass (476), Motor Oil (205), Folli Follie Group (106), Grivalia (1.117), Viohalco (632), Τέρνα Ενεργειακή (110), Τιτάνα (103).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 74%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 408 δικαιώματα (389 calls και 19 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (62.153.936 τεμ.), Eurobank (34.411.410 τεμ.), Πειραιώς (17.353.990 τεμ.), Εθνική (8.222.253 τεμ.), Folli Follie Group (1.110.014 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v