Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η πτώση γίνεται... μεταδοτική

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, ενώ πιέσεις καταγράφονται και στο ευρώ, λόγω του αδιεξόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Τρίτη πτωτική συνεδρίαση για τον ΓΔ με σωρευτικές απώλειες άνω του 9%. Χαμηλότερα το σύνολο των blue chips. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε πτωτική τροχιά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλά των 705 μονάδων(*).

Χωρίς τις χθεσινές υπερβολές, αλλά με σωρευτικές απώλειες που ξεπερνούν το 9% (σε διάστημα Τ+2), με χαμηλές συναλλαγές (λιγότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) και τον τραπεζικό κλάδο να «μετρά» σχεδόν 20% στο ίδιο διάστημα, το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό των αρνητικών εξελίξεων, των έντονων εκατέρωθεν πιέσεων και «εκβιασμών», υπό την ασφυκτική πίεση των όλο και στενότερων χρονικών (και χρηματοδοτικών) περιθωρίων.

Στην περιοχή των 520 μονάδων, το μέχρι τώρα, χαμηλό ημέρας για τον Δείκτη Τραπεζών, την ώρα που ξένα ΜΜΕ και κέντρα αποφάσεων προειδοποιούν πως η διαδικασία βρίσκεται σε οριακό σημείο, Η κυβέρνηση από την πλευρά της περιμένει μία κίνηση πολιτικού χαρακτήρα από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει (στις 14.00) στην Κ.Ο και η αγορά περιμένει, με τους πωλητές να μειώνουν σταδιακά αλλά σταθερά τις θέσεις τους.

Στις επικίνδυνες ντρίπλες Αθήνας και Ευρώπης, έχει αναφερθεί από νωρίς η Μαρίνα Μάνη (με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να ομιλεί αποκλειστικά στο Euro2day.gr για τις συντάξεις...).

Στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται η πίεση στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, η επιβάρυνση της ισοτιμίας ευρώ/ δολαρίου (με την Credit Suisse να κάνει λόγο για... αρχή bull market του αμερικανικού νομίσματος), η νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και τα... στοιχήματα για τις εξελίξεις να δίνουν και να παίρνουν από Αθήνα μέχρι Φρανκφούρτη και από Βρυξέλλες μέχρι Νέα Υόρκη.

Ενδεικτική η σταθερά χαμηλότερα των 11.000 μονάδων κίνηση για τον DAX στην Φρανκφούρτη, με τη σχέση ευρώ/δολαρίου στο 1,12615.

Στις αγορές ομολόγων, αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, δείχνοντας πως τελικά τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας μάλλον δεν είναι «απρόσβλητα» στην ελληνική κρίση. Τα yields και των τριών κρατικών ομολόγων έκαναν σήμερα «άλμα» αρκετών μονάδων, σε ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά μετάδοσης από το 2012, καθώς το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών αυξάνει την ανησυχία των επενδυτών ότι οι ελληνικές αναταράξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Στο Χ.Α. το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων μπορεί να παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, με το σχεδόν 55% να έχει αλλάξει χέρια στους τίτλους των ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με υψηλό τζίρο και στα δύο warrants ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ, ωστόσο το νέο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί η αγορά σχετίζεται πλέον με την προοπτική «νέας επιπλέον επιβάρυνσης» των υγιών/κερδοφόρων επιχειρήσεων. Μετοχές εισηγμένων με κερδοφορία βρίσκονται ήδη στο... στόχαστρο νέων πωλήσεων, ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνολικότερη εικόνα (κυρίως) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στέλεχος ιδιωτικής χρηματιστηριακής θεωρούσε ως δεδομένη την... τιμωρητική απάντηση ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς η σχεδιαζόμενη «νέα έκτακτη φορολογική επιβάρυνση» αποτελεί -όπως υποστήριζε- πισώπλατη μαχαιριά στην... επενδυτική καρδιά των περισσότερων εταιριών του FT 25. Αλλά και πολλών μετοχών/εισηγμένων της «μεσαίας» κατηγορίας.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή του Οργανισμού αποτελεί μία από τις σταθερότερες επενδυτικές επιλογές ξένων χαρτοφυλακίων. Πρόκειται κυρίως για μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα funds που επενδύουν στην προοπτική μίας εταιρίας, στη μερισματική της απόδοση, στα κέρδη της. Είναι προφανές πως το «νέο χαράτσι» αποστερεί ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα/κριτήρια επιλογής για έναν επενδυτή ο οποίος θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του.

Προφανώς η περίπτωση του Οργανισμού είναι μία, ενδεικτική όμως ενός κλίματος που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά.

Πάνω από 6% οι απώλειες για τη μετοχή του έτερου πυλώνα ΟΤΕ, ενώ μετοχές εισηγμένων όπως η Αεροπορία Αιγαίου, η Lamda Development, η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά. έχουν απώλειες πάνω από 4%-5%.

Από τις 25 μετοχές του FT 25 μόλις για μία -Grivalia- πραγματοποιούνταν συναλλαγές σε οριακά υψηλότερες τιμές.

*Στον Εκηβόλο έχει αναρτηθεί σχετικό διάγραμμα του Γ.Δ. με το «ελάχιστο» και «μέγιστο» περιόδου 52 εβδομάδων και έσχατο σημείο αναφοράς τις 704,74 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v