Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 700 μονάδες επιστρέφει ο ΓΔ μετά την ήπια αντίδραση που καταγράφηκε νωρίτερα από τις βαριές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι τράπεζες και ο ΟΤΕ με κέρδη έως 3% ηγούνται της προσπάθειας. Πτωτικά ΔΕΗ και Coca Cola. Τα βλέμματα στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Προσπάθεια αντίδρασης με «αψιμαχίες» πωλητών - αγοραστών στα πρώτα διερευνητικά λεπτά της συνεδρίασης. Στο Χ.Α. επιχειρείται να αξιοποιηθεί το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς Φρανκφούρτη και Παρίσι συνεχίζουν μετά τη χθεσινή ανατροπή προς το τέλος της συνεδρίασης.

Από νωρίτερα σε DAX και CAC υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές, το ευρώ ανακάμπτει εν μέρει, η απόδοση των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας σταθεροποιείται μετά την 3-4ήμερη άνοδο/επιβάρυνση.

Στην Αθήνα, με αφορμή και τη βαθειά διόρθωση που προηγήθηκε στο τριήμερο, την ακραία υποχώρηση και πάλι των τραπεζικών μετοχών και το «άδειασμα» μετοχών-σηματωρών (όπως ο ΟΤΕ) καταβάλλεται προσπάθεια να ανασχεθεί η υποχώρηση/περαιτέρω απαξίωση των εισηγμένων, να υπάρξει κάποια «ανάσα» έστω από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Εντολές αγοράς από την αρχή στο σύστημα συναλλαγών και παραθέτουμε ως ενδεικτικές τις πρώτες τιμές για τον Γενικό Δείκτη που «άνοιξε» από τις 706,37 μονάδες, για τον FT 25 από τις 211,36 και τον ΔΤΡ από τις 508,91 μονάδες.

Οι πρώτες εντολές δόθηκαν σε ΟΤΕ (από τα 6,61 ευρώ), ΟΠΑΠ (από τα 6,95 ευρώ), ακολούθησαν Alpha Bank (από 0,24 ευρώ), Πειραιώς (0,328 ευρώ) και Eurobank από το 0,119 ευρώ. Να σημειωθεί πως στο σύστημα η πρώτη εντολή στη μετοχή της ΕΤΕ καταγράφηκε στις 10.33, αφορούσε αγορά και άνοιγμα από 5,33% και εύρος διακύμανσης 0,92-0,929 ευρώ.

Εμφανής λοιπόν η προσπάθεια να μην χαθεί από την αρχή και η σημερινή συνεδρίαση, με τους αγοραστές (εξαιρετικά επιφυλακτικούς) να ανεβάζουν προσεκτικά τον πήχη έως 1,19% υψηλότερα προς τις 712,64 μονάδες.

Εξαιρετικά ευάλωτη οποιαδήποτε προσπάθεια από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι άμεσα χειροπιαστό στην αγορά, με την προσοχή πάντως των παικτών να επικεντρώνεται κατ' αρχήν στο σημερινό Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Κοινή είναι η εκτίμηση πως ο Μ. Ντράγκι ούτε σήμερα θα τραβήξει το... χαλί κάτω από τα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε θα βάλει εμπόδια στις προσπάθειες των πλευρών για την επίτευξη σύγκλισης. Το ενδεχόμενο «κουρέματος» των εγγυήσεων, παρότι στο τραπέζι (όπως άλλωστε τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες), δεν εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθεί ούτε και σήμερα.

Λόγω της ρευστότητας που επικρατεί, της πτωτικής τάσης που εξελίσσεται και του triple witching μεθαύριο Παρασκευή η εικόνα της αγοράς Παραγώγων παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον.

Προφανώς οι πωλητές/short έχουν αποκομίσει σημαντικές θέσεις από την Παρασκευή μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο», τα χαμηλά του δείκτη κάτω από τις 210 μονάδες ήταν ένας στόχος των short παικτών από τα επίπεδα των 240-248 μονάδων (από το 2ήμερο της 11ης-12ης Ιουνίου), ωστόσο στα πρώτα 30΄-35΄ της σημερινής συνεδρίασης επιχειρούν να βγουν από υψηλότερες τιμές.

Έμπειρος επενδυτής του ΧΠΑ απέδιδε αυτήν την απόκλιση στο γεγονός πως σε διάστημα 3 συνεδριάσεων οι τράπεζες διόρθωσαν περισσότερο από 30%, σημαντικό ποσοστό που (κυρίως) από τεχνική πλευρά δικαιολογεί μία αντίδραση. Για τον ΔΤΡ που μέχρι τώρα κυμαίνεται στις 508,35 έως 528,14 μονάδες είναι εφικτή -ακόμη και σε καθοδική αγορά- μία κίνηση 40-50 μονάδων προς τα επίπεδα των 580 μονάδων χωρίς να μεταβάλλεται η τάση, που παραμένει ξεκάθαρα πτωτική.

Όλα αυτά βέβαια είναι δευτερεύουσας σημασίας, το Χ.Α. κινείται πτωτικά προεξοφλώντας όλες αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, τη μη επίτευξη συμφωνίας παρότι φθάνουμε στην τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου και παρά το γεγονός πως πολλοί έβλεπαν θετικότερη έκβαση με ορόσημο το Eurogroup της Πέμπτης. Σενάριο που υποστήριζε και ο γράφων (στο πλαίσιο των 3 ενδεχομένων με καταληκτικό το triple witching) που εκ του αποτελέσματος δεν επιβεβαιώνεται.

Αντιθέτως, η διαδικασία ξεπερνά το αυριανό Eurogroup και ήδη από προχθές - εχθές διάφοροι παράγοντες βάζουν στην... εξίσωση κι άλλες ημερομηνίες/προθεσμίες. Εσχάτως έχει ανοίξει συζήτηση (εντός και εκτός συνόρων) για την 30ή Ιουνίου, την υποχρέωση καταβολής της ενιαίας δόσης προς το ΔΝΤ, το παραθυράκι μετάθεσης της πληρωμής κ.ο.κ.

Παρτίδα για πολύ υπομονετικούς και ψύχραιμους λύτες με τα... πιονάκια να καίγονται καθημερινά στην σκακιέρα.

Ρευστό περιβάλλον, αβεβαιότητα και σχεδόν πλήρης επικράτηση στην ελληνική αγορά των «γρήγορων» και πιο «επιθετικών» κεφαλαίων, όπως αποτυπώνεται από την αυξημένη μεταβλητότητα, τις σταθερές πωλήσεις στο 3ήμερο, την είσοδο νέων παικτών.

Κλειδί οι τράπεζες, με την απρόσμενα αδύναμη μετοχή της ΕΤΕ να κινείται προς ώρας στο 0,909-0,935 ευρώ. Στο 0,245 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,335 ευρώ της Πειραιώς και στο 0,12 ευρώ για τον τίτλο της Eurobank.

Πρόκειται για κινήσεις... επενδυτικής αυτοσυντήρησης σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής που εκτιμούσε ότι μόνο με ξεκάθαρη ενθαρρυντική ένδειξη το Χ.Α. θα μπορούσε να «ξεκολλήσει» από τον πυθμένα των 700-710 μονάδων.

Μέχρι νεοτέρας οι επενδυτές, και δη οι βραχυπρόθεσμοι, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να ακολουθούν την ροή των ειδήσεων και να περιορίζονται σε μικρά ανοίγματα στην αγορά μετοχών με (εάν είναι δυνατόν) παράλληλη αντασφάλιση μέσω ΧΠΑ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς η επικείμενη, μεθαύριο, αναδιάρθρωση των δεικτών Eurostoxx 600 δεν φαίνεται να αποτελεί ουσιαστική παράμετρο των ενεργειών.

Στα 19,45-19,64 ευρώ διατηρείται η... εφεδρεία της δεικτοβαρούς CC HBC, που κόντρα στην κατάρρευση των προηγούμενων 3 ημερών «μετρά» ακόμη θετική απόδοση 1,76% σε διάστημα εβδομάδας.

Σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αλλά και σε ΕΧΑΕ, Τιτάν, FF Group, Μυτιληναίο επικεντρώνεται (βάσει των συναλλαγών/τζίρου) το ενδιαφέρον μέχρι τώρα.

Κινητικότητα και πάλι στα warrants κυρίως της ΠΕΙΡτπ και στο ΑΛΦΑτπ, καθώς σε κάθε κίνηση της αγοράς συνήθως παρουσιάζουν μεγαλύτερη διόρθωση ή άνοδο από τις αντίστοιχες μετοχές.

Λίγο πριν από τις 11.15 είχαν γίνει συναλλαγές μόλις 17 εκατ. μετοχών με χαμηλό τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ.

Εμφανής λοιπόν η προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλότατο κόστος, κίνηση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προσλάβει άλλες διαστάσεις και τους επενδυτές να κινούνται όπως λέει και η παροιμία... «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v