Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 700 μονάδες διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραπέμπει σε διάθεση των παικτών να περιμένουν τις εξελίξεις. Ανοδική αντίδραση για τράπεζες μετά από τριήμερη «βουτιά». Αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΕΧΑΕ.

Συνεδρίαση διατήρησης δυνάμεων στα χαμηλά της αγοράς, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις εξελίξεις. Ενδεικτικός ο χαμηλός τζίρος και η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα πολύ κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 6-7 συνεδριάσεων, καθώς πωλητές - αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Προσπάθεια σταθεροποίησης στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 510-515 μονάδων, με αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ μετά την τελευταία άσχημη υποχώρηση, συνέχεια ρευστοποιήσεων/πιέσεων όμως στη ΔΕΗ που διορθώνει 5,44% με τα 4 ευρώ να «κινδυνεύουν» άμεσα. Για τη μετοχή της ΔΕΗ η απώλεια των προηγούμενων χαμηλών-στηρίξεων (της 21ης-22ας/4) εντείνει τις πωλήσεις, με συνέπεια την υποχώρησή της έως τα 3,95 ευρώ με τον τίτλο να επιστρέφει στα χαμηλότερα (του Οκτωβρίου 2012). Γεγονός που έχει επιβαρύνει κατά πολύ την τεχνική εικόνα της μετοχής.

Με τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 700 μονάδες (και υψηλό ημέρας στις 721,83 μον.), μετά μάλιστα από μία τόσο σημαντική διόρθωση, οι πωλητές δεν ενισχύουν τις θέσεις τους (καθώς το ενδεχόμενο μίας τεχνικής αντίδρασης είναι πιθανό), οι δε αγοραστές μετά και τις τελευταίες σημαντικές απώλειες δεν ρισκάρουν την έκθεσή τους μέχρις ότου αποσαφηνισθεί κάπως η κατάσταση.

Ισχνή η όποια προσπάθεια αντίδρασης, με τις τράπεζες να επανακτούν μόνο μικρό μέρος από τις νέες μεγάλες απώλειες του τριημέρου, με τον ΔΤΡ να φτάνει το πολύ μέχρι τις 528,14 μονάδες και τις όποιες κινήσεις να περιορίζονται κυρίως σε ενδοσυνεδριακές συναλλαγές.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, από την στιγμή της κατάρρευσης των συνομιλιών (το Σ.Κ.), της μετάθεσης της όποιας ουσιαστικής εξέλιξης για μετά το Eurogroup της Πέμπτης και τις νέες ημερομηνίες/προθεσμίες που (ξανα)τέθηκαν στο τραπέζι, η αγορά δεν έχει κίνητρο να κινηθεί ανοδικά σε αυτήν τη φάση.

Οι ρευστοποιήσεις που ακολούθησαν με αφορμή το ΔΝΤ, τα γεγονότα στο διήμερο 13-14/6, ακύρωσαν την προοπτική εύρεσης λύσης/διεξόδου στην αυριανή συνάντηση. Εύλογα το όποιο ενδιαφέρον όσων προσέβλεπαν στο Eurogroup της Πέμπτης ατόνησε και η υπερίσχυση των πωλητών προκάλεσε το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων και το καθοδικό κύμα από την περιοχή των 800 προς τις παρυφές των 700 μονάδων.

Το γεγονός πως μέχρι πριν από λίγο(*) οι συναλλαγές παρέμεναν σε τόσο μέτριο επίπεδο δείχνει πως οι μεν ξένοι είτε απέχουν (ή ρευστοποιούν) οι δε Έλληνες επενδυτές περιμένουν κάποια εξέλιξη για να κινηθούν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση

Στην περιοχή των 211 μονάδων ο FT 25, με πολλά Συμβόλαια του δείκτη (μηνός Ιουνίου, λήγει μεθαύριο) να κλίνουν χαμηλότερα έως τις 209-207 μονάδες και αρκετά λίγο υψηλότερα προς τις 215-216 μονάδες. Εμφανής ο... διχασμός πωλητών - αγοραστών, με τους δεύτερους σε στάση άμυνας όσο δεν βγαίνει... λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα έγινε η παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος με τον διοικητή Γ. Στουρνάρα να προειδοποιεί πως ένα... Grexit οδηγεί σε ρήξη και πτώχευση την Ελλάδα. Η έκθεση της ΤτΕ προφανώς και δεν φέρνει κάτι νέο στην αγορά που περιμένει την απόφαση της ΕΚΤ (για ELA και εγγυήσεις ελληνικών τραπεζών). όπως σημειώναμε και στο προηγούμενο σχόλιό μας, η αγορά έχει προεξοφλήσει πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν θα προχωρήσει σε κίνηση που θα δυσχέραινε περισσότερο την ελληνική πλευρά και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η Κομισιόν από την πλευρά της ξεκινά νέα διαμεσολάβηση, με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να επιχειρεί μία ύστατη προσπάθεια, όπως αποκαλύπτει η καλά ενημερωμένη Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Ωστόσο η αγορά δεν έχει κάτι να περιμένει άμεσα, σήμερα - αύριο - Παρασκευή, εκτός εάν... σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αγορά Παραγώγων λόγω της λήξης της τριπλής σειράς μεθαύριο Παρασκευή.

Στο 0,92 ευρώ (4,25%) η μετοχή της Εθνικής, στο 0,238 ευρώ (0,45%) η Alpha Bank, στο 0,334 ευρώ (2,45%) η Πειραιώς και στο 0,119 ευρώ (1,71%) η Eurobank.

Από τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ πειστικότερη του πρώτου, καθώς με σημαντικές εντολές αγοράς επανήλθε νωρίτερα πάνω από τα 7 έως τα 7,14 ευρώ.

(*) Μόλις στις 14.05 η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, με 54 εκατομμύρια τεμάχια. Το 45% στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Jumbo, FF Group, ΜΕΤΚΑ - Μυτιληναίο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v