Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 670 μονάδων. Στο -8% η Alpha Bank. Πτώση υψηλότερη του 4% για Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda. Στο κόκκινο ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΟΛΠ, Aegean, EYΔΑΠ. Μέτριες οι συναλλαγές

Συνεδρίαση... ροντέο και σήμερα με προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης αρχικά, εξισορρόπηση μέχρι τις 11.15 και... κάθετη διόρθωση στις 11.20 με αφορμή το ισχυρό «γύρισμα» της Alpha Bank, που με απώλειες έως 6,20% υποχωρούσε προς το 0,211 ευρώ.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις όσο η μετοχή της Alpha Bank πλησιάζει προς τα «ιστορικά ελάχιστα» του 0,20 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις λόγω διαγραφής της από τον δείκτη Euro Stoxx 600, σύμφωνα με την τακτική τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη. Η μετοχή θα διαγραφή στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Ιουνίου, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ όλες οι αλλαγές.

Πωλητές μετά τις 11.20 και σε Πειραιώς, ενώ την κατιούσα πήραν και πάλι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στα χαμηλά 33-34 μηνών το Χ.Α., στα... αβαθή των 680 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη με μάλλον μέτριες συναλλαγές συνεχίζεται το... μαρτύριο της σταγόνας. Μία συνεδρίαση, η σημερινή, για την οποία είχαν καλλιεργηθεί αυξημένες προσδοκίες (λόγω του Eurogroup) έχει ξεκινήσει σε πολύ χαμηλούς τόνους, χωρίς ουσιαστικό κίνητρο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και με εμφανή απογοήτευση στα πρόσωπα αρκετών επενδυτών μετά την τελευταία διόρθωση.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης η διελκυστίνδα καλά κρατεί, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αγία Πετρούπολη και η Γερμανίδα καγκελάριος για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει τις προσπάθειες του Βερολίνου που στόχο έχουν τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στο ΧΑ, στη σημαντική υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων εκτιμάται πως έχει αποτυπωθεί/αφομοιωθεί μεγάλο μέρος των αρνητικών εξελίξεων, της τροπής που έλαβε η κατάσταση (μέσα στο Σ.Κ), της μη εύρεσης λύσης/διεξόδου με αφορμή το σημερινό Eurogroup. Περισσότερο συζητείται στα χρηματιστηριακά γραφεία η κόντρα Κωνσταντοπούλου - Στουρνάρα παρά το ότι η αγορά «σέρνεται» για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα του Ιουνίου, μόλις μία ημέρα πριν από τη λήξη της «τριπλής σειράς» σε παράγωγα προϊόντα.

Κάποιες πρώτες σημαντικές εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 10.55-11.00 κατ' αρχήν στον τραπεζικό κλάδο και μέσα σε 5΄ σε μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Τεχνικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνεχιζόμενη απόκλιση του ΔΤΡ έναντι του FT 25 (ειδική αναφορά έχει γίνει ήδη στον Εκηβόλο), στην υποχώρηση της δεικτοβαρούς CC HBC που προφανώς επηρεάζει τη διακύμανση των βασικών δεικτών. Έως τα 19,44 ευρώ η μετοχή της CC HBC με απώλειες μέτριων συναλλαγών/τζίρου, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει στη συνέχεια εάν γίνουν αγορές προς τα 19,69 ευρώ (μέχρι στιγμής υψηλό συνεδρίασης).

Χρηματιστηριακό στέλεχος εκτιμούσε πως με το μείον της CC HBC μετακυλίονται ευκολότερα και κοντά στις τρέχουσες τιμές αρκετά Συμβόλαια του FT 25, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνται στο εύρος των 205,34-207,57 μονάδων.

Δεδομένου του αυριανού triple witching, του σημερινού Eurogroup αλλά και των στενών χρονικών/χρηματοδοτικών περιθωρίων, η μέχρι τώρα εικόνα σε Παράγωγα και Χ.Α. αποτιμάται ως πολύ υποτονική.

Λίγες οι συναλλαγές στα Συμβόλαια του δείκτη και επιμέρους μετοχών, σε περιορισμένα εύρη απόκλισης είτε αφορούν πώληση/short είτε αγορά/long για τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο, που λήγει αύριο. Μέτριες οι συναλλαγές όμως και στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς, κάτι που δείχνει το μειωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Πέριξ των 500 και λίγο χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, με τη μετοχή της Εθνικής στο εύρος του 0,91-0,924 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, στο 0,321 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,217 ευρώ η Alpha Bank που μετά τις 11.10 βγήκαν πωλητές μέχρι 3,54% χαμηλότερα στο 0,218 ευρώ, στο 0,113 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Σαφώς λιγότερες συναλλαγές/τζίρος σήμερα στα warrants των 3 συστημικών τραπεζών, καθώς το ενδιαφέρον των παικτών παραμένει υποτονικό από τις τράπεζες μέχρι τις μετοχές-σηματωρούς.

Από τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, του Οργανισμού «γυρίζει» πάλι χαμηλότερα των 7 ευρώ, με συγκριτικά υψηλές συναλλαγές και ένα πακέτο των 40.000 στα 6,97 ευρώ αξίας 270.800 ευρώ. Στα 6,39 ευρώ υποχωρεί ο ΟΤΕ, ενώ πακέτο 34.465 μετοχών στα 20,40 ευρώ αξίας 703.086 ευρώ άλλαξε χέρια στην FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v