Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε χαμηλά 33 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Το μπαράζ πωλήσεων στο τέλος προσγείωσε την αγορά στις 680 μονάδες. Βαριές απώλειες για ΔΕΗ (14%) και ακολουθούν Jumbo, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ. Αντίσταση από ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Στην έξοδο συνωστίζονται ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Κατά το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη ανέφερε το επικίνδυνο "φλερτ" του Γενικού Δείκτη με τα χαμηλά 33 μηνών, επισημαίνοντας ότι το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες).

Δυστυχώς σήμερα και παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατέληξε όχι μόνο να χάσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό "βύθισμα" των 691,43 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 22/4 (έστω και αν ενδοσυνεδριακά έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να αντέξει), αλλά να κλείσει σε νέα χαμηλά 33 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9/2012 (678,96 μονάδες).

Παίρνοντας τις χρηματιστηριακές εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από τρεις, συντριπτικά, πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 14,59%, τον κλαδικό δείκτης των Τραπεζών απώλειες 26,02% και την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις να μετρά απώλειες 7,3 δισ ευρώ.

Η εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν τέτοια που έκανε ορισμένους να εκτιμήσουν ότι το Χ.Α. είχε εισέλθει σε "oversold" περιοχή και σήμερα, στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, επιχείρησαν κίνηση "ανάδυσης", έχοντας σαν επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 528,14 μονάδες (+4,79%) και ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 712,83 μονάδες (+1,39%).

Ο τίτλος της Alpha Bank αναπήδησε μέχρι τα 0,25 ευρώ (+5,49%), όμως ήταν απόλυτα εμφανής η παρουσία επιθετικού πωλητή μετά τις 16.03, πιθανότατα και λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη Eurostoxx 600. Το αποτέλεσμα ήταν ο τίτλος να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με απώλειες 4,64% και στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα) με ανεκτέλεστο όγκο πωλήσεων 1280692 τεμ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της Εθνικής, μετά το χθεσινό -10,91% και σχετικά γρήγορα βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,9350 ευρώ (+6,01%), όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο θετική. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΤΕ ήταν ο μοναδικός τίτλος από το ταμπλώ του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Από τους υπόλοιπους πρωινούς πρωταγωνιστές, η μετοχή της Eurobank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,122 ευρώ (+4,27%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,3420 ευρώ (+5,23%), της Grivalia μέχρι τα 7,76 ευρώ (+6,01%) και ο τίτλος του ΟΠΑΠ μέχρι τα 7,25 ευρώ (+5,07%). Μικρότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωσαν οι υπόλοιποι, θεωρούμενοι, Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Από εκεί και πέρα, η στήλη είχε επανειλημμένως επισημάνει ότι ανεξάρτητα με το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, τα μόνο που δείχνουν απόλυτη συνέπεια στο καθημερινό "ραντεβού τους" είναι τα δολαριακά funds, τα οποία, στην πλευρά των πωλητών, κάνουν "αισθητή την παρουσία τους" κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α., κοντά στα χαμηλά ημέρας (βλ. διάγραμμα).

Το σημερινό "rotation" των ξένων χαρτοφυλακίων, είχε στο "μενού" την σχετική ανακωχή πωλήσεων σε ΟΤΕ (+0,78%) και ΟΠΑΠ (+1,45%) και την "ενασχόληση" με άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως ΔΕΗ (-14,18%), ΕΧΑΕ (-10,6%), ΕΥΔΑΠ (-9%), Viohalco (-7,3%), Jumbo (-10,34%), Motor Oil (-7,3%), Ελλάκτωρα (-7,45%) και Αεροπορία Αιγαίου (-5,31%).

Ακόμα μία συνεδρίαση που επιβεβαίωσε, στον απόλυτο βαθμό, τους φόβους για μαζική έξοδο ξένων χαρτοφυλακίων, είτε λόγω αυξημένου "country risk", είτε λόγω επερχόμενης φορολογικής καταιγίδας που φαίνεται να επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για τις Επιχειρήσεις.

Εδώ ίσως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η εικόνα που παρουσιάζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού υποχώρησε σε χαμηλά 32 μηνών και κινείται σε τιμές Οκτωβρίου 2012 (βλ. διάγραμμα), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης υποχώρησε στα 842,16 εκατ. ευρώ. Επειδή τίποτα δεν δείχνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις των ξένων funds (ο τίτλος έκλεισε με πωλητές), η επόμενη τεχνική στήριξη εντοπίζεται στα 3,10 ευρώ.

Σε τιμές Οκτωβρίου 2012 η ΔΕΗ

Σε χαμηλά 26 μηνών υποχώρησε ο τίτλος της ΕΧΑΕ "ψηλαφίζοντας" τιμές Απριλίου 2013 (βλ. διάγραμμα). Χάθηκε η τεχνική στήριξη των 3,90 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 3,52 ευρώ.

Σε χαμηλό 26 μηνών η ΕΧΑΕ

Ο "ενθουσιασμός" των πωλητών, "κλώτσησε" τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 672,23 (-4,38%) και τον Τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 490,92 μονάδες (-2,6%, καθώς άντεχε με θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΤΕ), για να υπάρξει μικτή ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη προς το τέλος και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών.

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση συμπλήρωσε το "καρέ" των πτωτικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 17,28%, το κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 27,05% και την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 8 δισ ευρώ.

Εννοείται ότι η προσοχή των εν ενεργεία παικτών θα παραμείνει στραμμένη στους σημερινούς "χρησμούς" Draghi, έστω και αν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, δύσκολα ο Draghi θα "πατήσει το κουμπί που θα ανοίγει την καταπακτή για τις Ελληνικές Τράπεζες" και βέβαια στις εξελίξεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, έστω και αν το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς κρατάει "μικρό καλάθι", όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις.

"Ο χρόνος τελειώνει αλλά είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα", υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε ενδεχόμενο 'κούρεμα' του Ελληνικού χρέους, μια επιλογή που εξετάζει το ΔΝΤ", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος πρότεινε την αναβολή της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Eurogroup ως τον Ιούλιο "για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα", όπως είπε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι βέβαιο ότι από σήμερα και μέχρι την σύγκληση του Eurοgroup, την Πέμπτη, η πυκνότητα των επίσημων και των ανεπίσημων επαφών θα είναι υψηλή με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ο B. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, "ότι δεν υπάρχουν οι προετοιμασίες για να φτάσουμε σε ένα κείμενο αποφάσεων την Πέμπτη στο Eurogroup", όπως δήλωσε ο Hans Michelbach, εκπρόσωπος του CSU σήμερα στο Βερολίνο. Ο Michelbach συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, υπάρχει χρόνος μόνο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, για να υπάρξει συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.

Εάν υπάρξουν και διαπραγματεύσεις μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει και πάλι εντολή από την Βουλή προκειμένου να διαπραγματευτεί. Ο Schick είπε πάντως, ότι η Bundestag μπορεί να αποφασίσει για την Ελλάδα και στην τελευταία συνεδρία πριν από τις διακοπές του Καλοκαιριού, στις 3 Ιουλίου.

Η σύναψη νέας συµφωνίας µε τους Εταίρους είναι απαραίτητη προκειµένου να αποσοβηθούν οι άµεσοι κίνδυνοι που υπάρχουν σήµερα για την Οικονοµία, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ενδιάμεση έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία με την οποία αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι το διάστημα Οκτωβρίου 2014 - Απριλίου 2015 έφυγαν από τις Τράπεζες 30 δισ. ευρώ. 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση η Πρόεδρος της Βουλής, επέστρεψε ως "απαράδεκτη" την έκθεση που κατέθεσε ο Διοικητής της Τρ. της Ελλάδος, κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα για την άρνησή του να δώσει στοιχεία που αφορούν τις κινήσεις λογαριασμών του Δημοσίου αλλά και για την αντιθεσμική, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά του. Άφησε, δε, αιχμές για τη γενικότερη στάση του διοικητή "την ώρα που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τη διευθέτηση του χρέους".

Η είδηση επιβάρυνε σημαντικότατα το κλίμα στο Χ.Α. ανεβάζοντας στροφές στην πτωτική τάση.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, προς την στήλη, η υπάρχουσα Ελληνική αντιπρόταση προς τους Πιστωτές, όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει δεκτή καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα (συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στη φορολογία των Επιχειρήσεων). Το πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνικές προτάσεις συμπεριλαμβάνουν περιορισμένες περικοπές δαπανών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (μόλις 200 εκατ. ευρώ απ' τις αμυντικές δαπάνες και 71 εκατ. ευρώ απ' τις συνταξιοδοτικές δαπάνες) με το μεγαλύτερο βάρος των παρεμβάσεων να έρχονται από εισπρακτικά μέτρα τα οποία όμως έχουν υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας και ίσως υπερεκτιμημένα μεγέθη.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 678 - 670 μονάδες είναι η τελευταία στήριξη, για τον Γενικό Δείκτη, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 609 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 220 μονάδων, αλλά και η καταστρατήγηση των 207 μονάδων, αφήνουν περιθώρια υποχώρησης προς τις 170 μονάδες (!) Κοντινή αντίσταση το 215 και κύρια το 223 που είναι και το "stop" στο "short" στην παρούσα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ως απόλυτα λογική προβάλλει η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη πλησίον των χαμηλών 3ετίας, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, η οποία τροφοδοτεί αρνητικά δημοσιεύματα ένθεν κακείθεν., τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ενώπιον της Κ.Ο. και οι συναντήσεις του με δύο πολιτικούς αρχηγούς και Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλή στόχευση σε αυτή τη δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο άλλωστε έχουν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε Φάρμακα και Ηλεκτρικό δεν ήταν πρότασή του, εν αντιθέσει όμως με τη μείωση Αμυντικών δαπανών.

Με τα χρονικά όρια και περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, όσον αφορά τη λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους Θεσμούς στο τέλος του τρέχοντος μήνα, αλλά και την αποπληρωμή των €1,53 δισ. προς το ΔΝΤ, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχισθεί. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πληθαίνουν και οι εσωτερικές φωνές που επιθυμούν συμφωνία και όχι ρήξη, μέσα στην ιδιαίτερα κρίσιμη τουριστική περίοδο για την Χώρα.

Αυτό άλλωστε ζητά και ο Διοικητής της ΤτΕ, καθώς η ενδιάμεση έκθεσή της για την Οικονομία αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εκροές καταθέσεων €30 δισ. το διάστημα Οκτωβρίου 2014 – Απριλίου 2015, σε σύνολο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ("κόκκινα" δάνεια, δάνεια εν μέρει ενήμερα και δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών) το α΄3μηνο του 2015 άνω των €100 δισ. και σε εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα 3μηνα, προειδοποιώντας ότι η ρήξη με τους Δανειστές θα οδηγήσει σε πτώχευση και έξοδο από την Ευρωζώνη.

"Εν κατακλείδι, οι όποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις ή/και ρευστοποιήσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα τη συμφωνία, ή τη ρήξη της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ενώ δε μπορεί να αποκλεισθεί μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης και των συνεπειών της χαμηλής ρευστότητας, πριν την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας" εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (-0,19%) έκλεισε με αρνητικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από Shanghai (+1,65%).

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη, με οριακά θετικό πρόσημο κινείται η Wall Street, πιέζονται χαμηλότερα ευρώ και χρυσός, μικρά κέρδη για το πετρέλαιο.

Το σύνολο των επενδυτών έχει στραμμένη την προσοχή του στην δημοσίευση των αναθεωρημένων οικονομικών προβλέψεων της Fed και την ομιλία της επικεφαλής της Janet Yellen αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ από τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων Δημοσίου που διενεργήθηκε σήμερα για την αναχρηματοδότηση παλαιότερης έκδοσης. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,7%, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία νωρίτερα εντός του Ιουνίου.

"Αυξημένη ροή δημοσιευμάτων στον Τύπο ότι προετοιμάζονται έλεγχοι κεφαλαίου, ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο εάν οι συζητήσεις για την Ελλάδα δεν φέρουν μια συμφωνία", αναφέρει σε ανάλυση της η JP Morgan. Για την JP Morgan, η Κύπρος αποτελεί το σχέδιο. Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα πρέπει να ιδωθούν ως ένα σύνολο διοικητικών φραγμών με σκοπό να αποτρέψουν την εκροή στις καταθέσεις από το Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας επιχειρώντας παράλληλα να συνεχιστεί η "κανονική" οικονομική δραστηριότητα. Έτσι, επιβάλλονται όρια αναλήψεων μετρητών σε Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις. Οι Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό παρέχουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι αυτές οι μεταφορές αποτελούν μέρος της εμπορικής δραστηριότητας τους.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian μιλώντας στο CNBC, είπε πως η πιθανότητα να συμβεί "ατύχημα" είναι 55%, σημειώνοντας πως η πιθανότητα αυτή έχει αυξηθεί καθώς η Ελληνική Οικονομία καταρρέει μέρα με τη μέρα, ενώ δεν βλέπει σύντομα συμφωνία.

Σε "buy" από "hold" αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Τιτάν η Deutsche Bank σε έκθεσή της. Ο οίκος ανέβασε και την τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 25,5 ευρώ από 22,8 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 678,05 (-3,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 680,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,15%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 84,1 εκατ. από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ).

Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές έναντι 75 πτωτικών, ενώ για 29 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

Στις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής, ενώ αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo και ΕΧΑΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, ίσως αξίζει αναφορά η ημερήσια κίνηση της Fourlis (-1,6%), μεταξύ 2,35 (-6%) και 2,6 ευρώ (+4%), οι αμυντικές διαθέσεις της ΕΛΒΑΛ (0%) που κατέβασε σημαντικά τις συναλλαγές και η αντίδραση του Άβακα (+10,13%) μετά από τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σήμερα και στις 16.33.56 αγοράστηκαν 806425 τεμ. στα 0,50 ευρώ, όπου και έκλεισε η μετοχή.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και κατέληξε με σημαντική πτώση.

Παρά το volatility, σημαντικά μειωμένες ήταν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (132.532 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει triple witching Ιουνίου (Παρασκευή 19/6).
Μειώθηκαν, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 23.444 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.849, 6.278 για τον Ιούνιο και 8.500 για τον Ιούλιο, 71 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 204,5) κινήθηκε μεταξύ 204,25 και 215 μονάδων και δεχόμενο σημαντικά μεγαλύτερες πιέσεις από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υποτίμηση 0,92%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.184 Folli Follie Group, 12.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.787), Alpha Bank (16.045), Εθνική (21.983), Πειραιώς (27.334), Eurobank (42.471), ΟΤΕ (1.626), MIG (10.731), ΟΠΑΠ (933), Μυτιληναίο (497), Ελ. Πετρέλαια (1.092), Ελλάκτωρα (1.249), Jumbo (234), Μέτκα (329), Σωλ. Κορίνθου (266), ΕΧΑΕ (788), Frigoglass (125), Motor Oil (145), Folli Follie Group (108), Viohalco (227), Τιτάνα (448), ΓΕΚ (1.504), ΟΛΠ (113).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτικός ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν 326 δικαιώματα (302 calls και 24 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 79%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (60.602.080 τεμ.), Eurobank (35.411.410 τεμ.), Πειραιώς (17.353.990 τεμ.), Εθνική (7.374.253 τεμ.), Folli Follie Group (1.110.014 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v