Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Από το σοκ στη... σταθεροποίηση

Θετικό γύρισμα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε θετικό πρόσημο, επιστρέφοντας από νέες βαριές απώλειες άνω του 4%. Αφορμή η διαφαινόμενη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις. Ισχυρά κέρδη για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ.

Ενθαρρυντική ανατροπή στο Χ.Α., με αφορμή φήμες για νέα πρόταση-δέλεαρ των δανειστών στην Αθήνα.

Με χαρακτηριστική ευκολία και χωρίς σημαντικές αντιστάσεις το «γύρισμα» στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ανακάμψει έως τις 685 από το «χαμηλό ημέρας» των 651,78 μονάδων.

Αρχικά ελπίδες έφερε η δημοσιοποίηση της «νέας πρότασης Γιούνκερ» (στο αποκλειστικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) και η αναφορά ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται σχέδιο/πρόταση που θα αναφέρεται στο χρέος για την οποία έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά. 

Επί της ουσίας θα πρόκειται, ενδεχομένως για αναθέρμανση παλιότερης δήλωσης/δέσμευσης των δανειστών (όπως είχε καταγραφεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, επί υπουργίας Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα) και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δελεαστικό κίνητρο για την Αθήνα να συγκλίνει με σκοπό την εύρεση λύσης/διεξόδου.

Χρηματιστηριακά το «γύρισμα» της αγοράς, χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, καταδεικνύει τη «ρηχότητα» του ελληνικού χρηματιστηρίου και τον βαθμό ευκολίας διαμόρφωσης βασικών δεικτών και μετοχών.

Δεδομένου ότι η μέχρι τώρα διόρθωση δεν συντελείται με συναλλαγές/τζίρους πραγματικού ξεπουλήματος/sell off, οι «βυθίσεις» όπως και οι... εκλάμψεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Χαρακτηριστικά σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας πως «...μένουν μέτριες ωστόσο οι συναλλαγές, με τζίρο περίπου 57 εκατ. ευρώ πριν από λίγο. Το στοιχείο του χαμηλού/μέτριου τζίρου να μην υποτιμηθεί, καθώς λιγοστοί αναλυτές κάνουν λόγο για... κούφια/εκβιαστική διόρθωση».

Σημειώναμε επίσης πως «... οι συγκεκριμένοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την ανάληψη μίας ουσιαστικής πρωτοβουλίας από δανειστές/ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς το "ελληνικό θέμα" θα εξετασθεί ακροθιγώς στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών».

Το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις θα φανεί σήμερα-αύριο, μέσα στο Σ.Κ. καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» ραγδαία. Ενδεχομένως η συνεδρίαση να... ξημερώνει μία άλλη μέρα, εκτιμούσε ψύχραιμος χρηματιστής (προφανώς ασπαζόμενος το γνωμικό, πως... η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία).

Ο ΔΤΡ στις 514 από τις 468 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές και στις 4 συστημικές μετοχές, ενώ την τελευταία μισή ώρα κινητικότητα καταγράφεται και για τα ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ.

Από τον κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Alpha Bank, καθώς για 0,04 του ευρώ απέφυγε τα νεότερα «ιστορικά ελάχιστα», ενώ στο «γύρισμα» οι αγοραστές έφθασαν μέχρι το 0,232 ευρώ.

Αίσθηση στην αγορά προκάλεσε και η κατηγορηματική προειδοποίηση της επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει την δόση στις 30 Ιουνίου και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή δυνατότητα καθυστέρησης, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου.

"Θα είναι χρεοκοπία, θα είναι ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ την 1η Ιουλίου όμως πραγματικά ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό", είπε χαρακτηριστικά.

Το άξιον αναφοράς είναι, πως στο διάστημα της δημοσιοποίησης της "νέας πρότασης Γιούνκερ", των φημών για πρόταση-δέλεαρ των δανειστών και της αυστηρής προειδοποίησης του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές πάνω από 5 εκατ. ευρώ σε συνθήκες ακραίας μεταβλητότητας.

Ενδεικτικά ο ΓΔ από τις 651 αντέδρασε προς τις 685 για να υποχωρήσει και πάλι πριν λίγο προς τις 675 μονάδες περνώντας εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο.

Αυξημένη μεταβλητότητα και πάλι με παράλληλη επιτάχυνση της ροής συναλλαγών (πωλήσεων/αγορών) σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές-σηματωρούς κυρίως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στο διάστημα 14.30-14.55 περίπου για τις μισές μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, ενώ είχαν περιορισθεί οι αρχικά μεγάλες απώλειες για τίτλους των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και CC/HBC.

Στο συν πέρασαν οι μετοχές των Lamda Development, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank κ.α..

Καταλυτικό το "γύρισμα" σε δύο μετοχές-σηματωρούς όπως είναι της Εθνικής και του ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα στην ΕΤΕ από τις πωλήσεις μέχρι τα 0,885 ευρώ, ακολούθησαν αγορές έως τα 0,952 ευρώ. Επίσης στον ΟΤΕ από τα 6,35 στα 6,75 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές.

Για αναστροφή με σημασία και επηρεασμό της ψυχολογίας έκαναν νωρίτερα παράγοντες της αγοράς.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v