Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες χωρίς κατεύθυνση

Ήπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 685 μονάδων. Στο +3% η μετοχή της Alpha Bank. Kέρδη καταγράφουν Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική. Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ. Τσιμπημένος ο τζίρος.

«Μάχες» πωλητών/short - αγοραστών/long από την πρώτη κιόλας εντολή που πέρασε στο σύστημα συναλλαγών. Με τους δεύτερους να αποκτούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και σταδιακά να ενισχύουν τις θέσεις τους με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Οι πωλητές/short παίκτες αντεπιτέθηκαν μετά τις 10.47 με πωλήσεις σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς και με τον ΟΤΕ να «γυρίζει» αρνητικά έως 2,25% στα 7 ευρώ να πιέζουν τους δείκτες σε... αρνητικό έδαφος.

Μεταβλητότητα αναπόφευκτη λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, των συνεχών εναλλαγών στο... ταμπλό, με τους βραχυπρόθεσμους να παρακολουθούν την ειδησεογραφία, τις εξελίξεις, τη ροή των γεγονότων.

Οι πρώτες κινήσεις προεξόφλησης έγιναν με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, με γνώμονα πως αυτή θα αποτελέσει καταληκτική για την τρέχουσα φάση της διαδικασίας και βάσει των αγοραστικών θέσεων/long το αποτέλεσμά της θα είναι θετικό.

Από νωρίς στις ευρωπαϊκές αγορές, μετοχών - συναλλάγματος - ασφαλίστρων κινδύνου - παραγώγων τα πονταρίσματα δεν προοιωνίζονται ρήξη στη Σύνοδο Κορυφής, με τους παίκτες βέβαια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους, αντασφαλίζοντας μεθοδικά τις θέσεις τους. Και λόγω της λήξης σήμερα της «τριπλής σειράς» προϊόντων στα Παράγωγα το ΧΠΑ παρακολουθείται παράλληλα με την υποκείμενη αγορά.

Με βάση τις 682,54 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κινείται έως και 1,15% υψηλότερα προς τις 690 μονάδες, διακύμανση εύλογη λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και της στάσης αναμονής που τηρείται για τη συνέχεια. Η διαδικασία της «δημοπρασίας» (στις 14.00) εκτιμάται πως θα αρχίσει να ζεσταίνει περισσότερο την αγορά από τις 13.30 και μετά.

Με την ανοδική φορά των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, κινείται και το ελληνικό, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX πάνω από το σημαντικό όριο των 11.000 μονάδων. Ανοδικά (έως 0,55%) ο CAC 40 στο Παρίσι, μικρές πιέσεις στο ευρώ, αλλά με τη βασική ισοτιμία πέριξ του 1,13 δολαρίου.

Με βάση την εικόνα των αγορών -έως πριν από λίγο- θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως δεν «παίζουν» τη ρήξη, η δε ισοτιμία ευρώ/δολαρίου -σχέση σηματωρός σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης- δεν παραπέμπει σε κινήσεις ανησυχίας. Ανάλογη είναι και η εικόνα αναμονής που από νωρίτερα παρατηρείται στις αγορές ομολόγων - χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ειδικότερα δε αυτών της «ευρωπεριφέρειας».

Από τις 207,42 μονάδες ο FT 25, από τις 509,01 μονάδες ο ΔΤΡ, που νωρίτερα κυμαίνονταν στο εύρος των 206,99-209,82 και των 509,01-520,02 μονάδων αντίστοιχα. Εύρη διακύμανσης λογικά, όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της αγοράς και των αντιδράσεων των ενεργών επενδυτών.

Σημεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν η αυξημένη συναλλακτικότητα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς ξεπερνά αυτήν των τραπεζικών, την πίεση που δέχονται 2-3 δεικτοβαρείς-σηματωροί του FT 25 (επηρεάζοντας ανάλογα και τα ΣΜΕ του δείκτη στο ΧΠΑ), με ενδεικτικό το μείον 1,28% στα 19,35 ευρώ για τη μετοχή της CC HBC, ο χαμηλός/μέτριος τζίρος (κάτω από το μ.ο. των προηγούμενων 4 ημερών), η προσπάθεια αντίδρασης της ΔΕΗ (στα 3,63-3,79 ευρώ), και η ενεργοποίηση μετά από καιρό συντονισμένα ελληνικών χαρτοφυλακίων.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής υποστηρίζει πως από νωρίς έχουν ενεργοποιηθεί θεσμικά και τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ θέσεις αγοράς/long φέρεται να λαβαίνουν και 2-3 ξένα funds.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές (FXStreet) καταλυτικός παράγων για την πορεία του ευρώ παραμένει η Ελλάδα, και η διαχείριση της κρίσης της. Η μέχρι τώρα εικόνα ευρώ/δολαρίου -θα επαναλάβουμε- παραπέμπει σε προσδοκίες για εύρεση λύσης/διεξόδου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v