Ήπια και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εξελισσόταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μέχρι τις 13.45, όταν και διεκόπησαν οι συναλλαγές για τις δημοπρασίες που θα ολοκλήρωναν την τριπλή λήξη των συμβολαίων Ιουνίου.
Όμως από τις 14.00 και μετά το κλίμα άλλαξε, καθώς σε πρώτη φάση και σε μία σχεδόν κάθετη κίνηση ο Δείκτης κινήθηκε μέχρι το χαμηλό ημέρας των 676,12 μονάδων και από εκεί και πέρα ακολούθησαν οι "πρωτοβουλίες" των αγοραστών, που όχι μόνο εξάλειψαν το υπάρχον αρνητικό πρόσημο, αλλά γύρισαν τον Δείκτη και σε σημαντικά κέρδη.
Επικεφαλής της κίνησης ο τίτλος της Alpha Bank που έφθασε μέχρι τα 0,2430 ευρώ (+13,55%), ενώ σημαντικές βοήθειες έδιναν οι ΕΥΔΑΠ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και σε δεύτερη φάση, όταν η μετοχή της Alpha Bank άρχισε να υφίσταται τις "συνέπειες" των "καθυστερημένων" πωλήσεων, λόγω επικείμενης εξόδου από τον δείκτη EuroStoxx 600, ανέβασαν στροφές οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να ακουμπήσει το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης είχε προλάβει να αναρριχηθεί μέχρι τις 525,57 μονάδες (+4,54%).
Σημαντικές πωλήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκαν και σε Εθνική και πολύ περισσότερο σε Πειραιώς (έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 0,31 ευρώ, -6,31%, για να μαζευτούν οι απώλειες από τις τελικές δημοπρασίες), ενώ σχετικά καλύτερη συμπεριφορά επεδείκνυε η Eurobank.
Οι ρευστοποιήσεις του τελευταίου 15λεπτου απομάκρυναν το Δείκτη από τα υψηλά ημέρας, γύρισαν τον Τραπεζικό δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και όλα έφθασαν να εξαρτώνται από τις τελικές δημοπρασίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 688,8 μονάδες (+0,79%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 496,07 μονάδες (-1,32%), με τον δεύτερο να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 494,78 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,58%.
Ευνόητο είναι ότι όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον τίτλο της Alpha Bank, καθώς όλοι οι traders περίμεναν τις τελευταίες "καθυστερημένες" πωλήσεις. Ας σημειωθεί ότι στις 17.00 η μετοχή της Alpha Bank βρισκόταν στα 0,2170 ευρώ (+1,4%) έχοντας διακινήσει 58985963 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,2060 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας, με συνολικό όγκο 106759374 τεμ. Πολλοί ήταν οι traders που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το τελευταίο κύμα πωλήσεων και να τοποθετηθούν στο κλείσιμο, "ποντάροντας" σε κάτι καλύτερο την Δευτέρα, όμως οι ΑΧΕ ήταν "αμείλικτες" και συνέχιζαν να μην δέχονται εντολές χωρίς την ύπαρξη πιστωτικού υπολοίπου και την απόλυτη κάλυψη της αγοράς με μετρητά!
Και αν υποτεθεί ότι αυτό το οποίο έγινε στην μετοχή της Alpha Bank ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, λόγω του rebalancing, κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει την επίθεση η οποία σημειώθηκε σε Πειραιώς και Εθνική, με την δεύτερη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας των 0,88 ευρώ (-3,83%), ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 0,95 ευρώ (+3,83%)!
Η έκπληξη πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν υπολογιστεί το σημαντικό premium με το οποίο έφθασαν να διαπραγματεύονται τα Σ.Μ.Ε. επί Τραπεζικών μετοχών, λήξεως Σεπτεμβρίου, με την υπερτίμηση, ενδοσυνεδριακά να ξεπερνά ακόμα και το 10%!.
Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 11,25% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, εβδομαδιαίες απώλειες 17,66%. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 53,2% και διαμορφώθηκε στα 111,2 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 16,81% και ο Τραπεζικός απώλειες 48,56%.
Από εκεί και πέρα και παίρνοντας με την χρονική τους σειρά την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Όπως πάνε τα πράγματα τώρα πάμε προς την κατεύθυνση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη", δήλωσε μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών D. Osborne κάλεσε την Ελλάδα να έλθει σε μια συμφωνία με τους Πιστωτές. "Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο" συμπλήρωσε.
"Οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται σε αδιέξοδο", δήλωσε στο CNBC ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μετά το χθεσινό Eurogroup. "Νομίζω πως η υπομονή είναι αρετή, όμως πολλές Χώρες ξεμένουν από αρετές", σχολίασε ο κ. Στουμπ.
"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ξανά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας", δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
"Θέλουμε να κάνουμε το παν για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αυτό όμως απαιτεί η Χώρα να παίξει τον ρόλο της και να παρουσιάσει προτάσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας. "Η Σύνοδος της Δευτέρας μπορεί να πετύχει μόνο αν η Ελλάδα κάνει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις", συμπλήρωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας πως "βάση για συμφωνία στη Σύνοδο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των τριών Θεσμών".
"Η Ελλάδα και οι Πιστωτές της Χώρας πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέπει την χρεοκοπία της Χώρας και θα συνάδει με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Την αύξηση του ορίου παροχής ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες μέσω ELA ενέκρινε κατά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψή της η ΕΚΤ. Δόθηκε επιπλέον ρευστότητα ύψους 1,8 δισ. ευρώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Euro2day.gr. Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδας τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών και όλοι περιμένουν θετική έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
"Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να στηρίζονται σε εμένα ότι θα μπορώ να αποτρέψω σε κάθε περίπτωση μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στο "Spiegel" ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.
"Η βάση για οποιαδήποτε λύση για την Ελλάδα παραμένει το υπάρχον πρόγραμμα", δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προετοιμαστούν ως την Δευτέρα περισσότερα από όσα έχουν ήδη γίνει.
Η επόμενη εβδομάδα είναι το τελευταίο περιθώριο για να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Δανειστών, καθώς το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Από την άλλη και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Ντ. Τουσκ "το παιχνίδι του δειλού' πρέπει να τελειώσει, όπως επίσης και το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, γιατί δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για κανένα παιχνίδι. Είναι η πραγματικότητα και θα έχει συνέπειες πρώτα απ' όλα για τον Ελληνικό Λαό. Στόχος της Συνόδου Κορυφής είναι να βεβαιωθούμε ότι ο ένας καταλαβαίνει τις θέσεις του άλλου και τις συνέπειες των πράξεων μας. Να φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μαγική λύση. Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι το τελευταίο βήμα. Δεν θα υπάρξει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι δουλειά των Υπουργών Οικονομικών. Είμαστε κοντά στο σημείο που η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση".
Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, αυτά που έγιναν σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α. απλά επιβεβαίωσαν ότι η νευρικότητα στην Αγορά κορυφώνεται, με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα οι έντονες διακυμάνσεις, οι εναλλαγές της ψυχολογίας και οι διαρροές από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων να οδηγούν τις κινήσεις των ημερήσιων παικτών. Όσο τα δεδομένα επιδεινώνονται θα αυξάνει το στρες και η πίεση θα διαχέεται σε όλο το εύρος του ταμπλώ.
"Κάθε ημέρα που περνάει αυξάνει και η κρισιμότητα της επόμενης, ενώ τα θεμελιώδη δεν αποτελούν λόγο έλξης των επενδυτών, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις που πλέον διαμορφώνονται στην Αγορά" ήταν η ατάκα έμπειρου αναλυτή.
Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πιθανότητα έγκαιρης εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα είναι πλέον αρκετά μικρή και ως εκ τούτου η πιθανότητα μίας στάσης πληρωμών, εκ μέρους της Αθήνας, στο τέλος του μήνα έχει αυξηθεί. Άλλωστε σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η προειδοποίηση Λαγκάρντ, που έθεσε ως όριο για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ την 30ή Ιουνίου και όχι κάποια άλλη ημερομηνία.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να υπερέβη, οριακά, το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, όμως το κλείσιμο σημαντικά χαμηλότερα δεν μπόρεσε να αλλάξει τα δεδομένα. Στην περίπτωση του FTSE25 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα το "stop" στο "short" παραμένει στις 213 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
Η Χρηματιστηριακή Αγορά ως την περασμένη εβδομάδα είχε δείξει ψυχραιμία, ο Γενικός Δείκτης κινούταν για αρκετό διάστημα σε ένα εύρος διακύμανσης 100 μονάδες πάνω από τα χαμηλά έτους και έδειχνε να μην πιστεύει στη ρήξη, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Οι εξελίξεις, όμως, από την περασμένη Παρασκευή που αύξησαν την αβεβαιότητα για συμφωνία και το σκηνικό ρήξης που ακολούθησε, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη να σημειώσει νέο χαμηλό έτους στις 651,78 μονάδες ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη.
Αποδείχθηκε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και το τι θα ακολουθούσε σε περίπτωση ρήξης. Οι μέρες για συμφωνία τελειώνουν και η νευρικότητα έχει φτάσει στα ύψη. Οι διακυμάνσεις ακόμη και μέσα στη συνεδρίαση είναι τόσο έντονες που έχουν ανεβάσει την αδρεναλίνη των επενδυτών στο "κόκκινο".
Την Δευτέρα έχουμε την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ενώ η ΕΚΤ συνεδριάζει καθημερινά για τον ELA και προς το παρόν εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα στις Τράπεζες. Η κατάσταση είναι οριακή και χρειάζεται ψυχραιμία.
Εκτιμάται ότι δεν συμφέρει κανέναν η ρήξη και την Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία. Αλλιώς τελευταία ευκαιρία είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Ιουνίου. Το ερώτημα είναι τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία, αν θα είναι μια απλή παράταση, ή θα αντιμετωπίζει και το θέμα του χρέους.
Ανάλογα της απόφασης, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά με αντιστάσεις τις 780 μονάδες και στη συνέχεια τις 820 μονάδες.
"Σε περίπτωση μη συμφωνίας δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε στηρίξεις" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Η ύστατη ώρα είναι εδώ" αναφέρει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης.
Μετά από επτά Eurogroup και έχοντας φθάσει την έκθεση στον ELA στα 84+ δισ ευρώ, οι προθεσμίες και η ρευστότητα φαίνεται ότι εξαντλούνται.
Από τον Φεβρουάριο τα δεδομένα άλλαξαν πολλές φορές, η αισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα έκαναν την ενασχόληση με τις Ελληνικές Αξίες στο Χρηματιστήριο και την Ομολογιακή Αγορά ένα πολύ "επικίνδυνο σπορ" για τους επενδυτές. Τα θεμελιώδη και οι αριθμοί έδωσαν την θέση τους στην ψυχολογία και την μεταβλητότητα καθιστώντας απαγορευτικό το επενδυτικό περιβάλλον σε κεφάλαια μακρόπνοου ορίζοντα. Την ίδια στιγμή κορυφώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι αναφορές για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντείνοντας το συστημικό στρες καθώς οι συνθήκες επιτάσσουν αυστηρή διαχείριση των μοχλευμένων θέσεων.
Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν ανασταλτικά στην ροή κεφαλαίων προς την Χρηματιστηριακή Αγορά εξάντλησαν ψυχικά τους καθημερινούς συμμετέχοντες με χαρακτηριστική συνεδρίαση αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου από το -4,1% ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο +2,7% για να κλείσει αμετάβλητος με πλήθος "χαρτιών" να κινούνται σε εύρος διακύμανσης που ξεπέρασε το 20%.
Η διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί το κεντρικό γεγονός που ξεκινάει με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με ίσες πιθανότητες. Η Χρηματιστηριακή Αγορά, ότι και να συμβεί, έχει μόνο μια σίγουρη εξέλιξη: θα συνεχίσει την έντονη διακύμανση της, θα δοκιμάσει τις αντοχές των συμμετεχόντων επιταχύνοντας την ροπή της τάσης και θα προσφέρει μεγάλες "συγκινήσεις".
Και τεχνικά η εβδομάδα δεν προσφερόταν για "ευαίσθητους οργανισμούς". Ο Γενικός Δείκτη έφθασε να χάνει το μεσημέρι της Πέμπτης έως και 21% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης για να επανέλθει στο κλείσιμο της Παρασκευής πέριξ της περιοχής των 700 μονάδων. Η ζημιά στην ανοδική τάση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχει γίνει, όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε θέση πώλησης και η παρούσα ανοδική κίνηση έχει χαρακτήρα αντίδρασης με πρώτο στόχο τις 725 μονάδες. Από εκεί και πέρα τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν πολύ, καθώς η δίμηνη συσσώρευση που ξεκινάει από τις 750 μονάδες λειτουργεί πλέον σαν αντίσταση τιμών και θα χρειαστεί αυξημένους συναλλακτικούς όγκους και πιθανώς μια καλύτερη δομή ανόδου.
Οι ταλαντωτές σε ωραία διαγράμματα έχουν ελαφρώς αποφορτιστεί από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ σε ημερήσια βάση έχουν επιστρέψει στην αφετηρία εκκίνησης της προηγούμενης ανοδικής κίνησης (22/4 – 17/05). Ο MACD παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση των δύο σταθεροποιητικών συνεδριάσεων έμεινε σε υποτιμημένες ζώνες, γεγονός που συναινεί βραχυπρόθεσμα στην συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δίνει την θέση του στο Eurogroup της Δευτέρας (15:00) και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (20:00). Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Αρχηγών Κρατών.
"Τέλος επισημαίνεται ότι η ερχόμενη Παρασκευή είναι προσδιορισμένη η τέταρτη επέτειος άσκησης των Warrants των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο δείκτης Shanghai (-6,42%) ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο ASX 200 (+1,31%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Shanghai Composite ολοκλήρωσε την εβδομάδα με εβδομαδιαίες απώλειες μεγαλύτερες του 10%, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή είχε βρεθεί σε νέα υψηλά 7ετιας.
Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρή διόρθωση, μετά τα χθεσινά κέρδη, ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
Η Οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, λαμβάνοντας στήριξη από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, τις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και την χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του, στην οποία χαρακτηρίζει διαχειρίσιμη την αβεβαιότητα από Ελλάδα. Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν μέτριες και ζητά πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν παρουσιάσει νέες προτάσεις στην συνάντηση της Δευτέρας, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν πως θα διαχειριστούν μια Ελληνική χρεοκοπία", ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους ίδιους, "για να εξετάσουν οι Υπουργοί Οικονομικών, ή Ηγέτες στην Σύνοδο έναν συμβιβασμό, η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις σε θέματα όπως η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
"Εάν δεν υπάρχει βάση για αποφάσεις τη Δευτέρα, τότε η συνάντηση θα είναι μόνο μια συμβουλευτική σύνοδος. Η σύνοδος μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνο εάν υπάρχουν οι βάσεις για αποφάσεις". τόνισε σε ομιλία της στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 676,12 (-1,07%) και 700,98 μονάδων (+2,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 688,8 (+0,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 687,33 μονάδες με κέρδη 0,57%.
Ο τζίρος και λόγω του mini rebalancing εκτοξεύτηκε στα 145,1 εκατ. από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ). Διακινήθηκαν συνολικά 261953098 τίτλοι, από τους οποίους οι 243575241 αφορούσαν συναλλαγές μετοχών του FTSE25. Ας σημειωθεί ότι 12 τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΕΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ) "απασχόλησαν" το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 36 πτωτικές μετοχές, έναντι 67 ανοδικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο τίτλος της ΕΧΑΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Grivalia, Jumbo, Folli Follie Group και Εθνική.
Με την ΕΕΕ (7,132 δισ) να παραμένει "γκανιάν" στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., σημαντικές παραμένουν οι αλλαγές στις θέσεις "πλασέ" και χαμηλότερα. Ακολουθούν οι ΟΤΕ (3,676 δισ), Εθνική (3,109 δισ), Alpha Bank (2,630 δισ) και ΟΠΑΠ (2,296 δισ ευρώ).
Τέλος, από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Κανάκης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,09 ανά μετοχή).
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση - ορισμός της μεταβλητότητας και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που συνδυάστηκε με το triple witching Ιουνίου. Παρά το volatility, μικρή μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (201.338 συμβόλαια).
Στα 21.545 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα, (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 22.386, 7.493 για τον Ιούνιο και 14.472 για τον Ιούλιο, 421 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 211,75) κινήθηκε μεταξύ 206,5 και 215,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,71%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.617 Grivalia, 5.353 Σιδενόρ, 5.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (6.567), Alpha Bank (30.140), Εθνική (22.828), Πειραιώς (45.404), Eurobank (67.118), ΟΤΕ (1.819), MIG (17.146), ΟΠΑΠ (775), Μυτιληναίο (1.447), Ελ. Πετρέλαια (785), Ελλάκτωρα (536), Jumbo (1.166), Μέτκα (420), Σωλ. Κορίνθου (512), ΕΧΑΕ (981), Frigoglass (456), Motor Oil (164), Folli Follie Group (181), Viohalco (500), ΓΕΚ (1.611), Τέρνα Ενεργειακή (103), Σιδενόρ (100).
Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η λήξη προκάλεσε σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά των δικαιωμάτων του δείκτη, με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 1.094 τεμάχια, (322 δικαιώματα αγοράς και 772 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διατηρήθηκε στο 82%.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (66.830.739 τεμ.), Eurobank (48.398.986 τεμ.), Πειραιώς (17.344.394 τεμ.), Εθνική (3.808.451 τεμ.), Folli Follie Group (1.081.729 τεμ.).
Πηγή: Alpha Finance