Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ έδωσε... ελπίδα στο ΧΑ

Σημαντικά κέρδη καταγράφει πλέον το ΧΑ με τον ΓΔ στις παρυφές των 700 μονάδων, μετά το triple witching αλλά και την νέα αύξηση του ELA για τις τράπεζες. Στο +10% η μετοχή της Alpha Bank. Ανοδος υψηλότερη του 5% για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. ΕΛΠΕ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Παράθυρο στην... ελπίδα, μέσω ΕΚΤ (και ) για το ΧΑ.

Αλλαγή σκηνικού στο χρηματιστήριο μετά την επιβεβαίωση της έγκρισης από την Κεντρική Τράπεζα του αιτήματος για περαιτέρω ενίσχυση μέσω ELA με τους αγοραστές να κινούνται κάπως πιο ελεύθερα στον τραπεζικό κλάδο και σε μετοχές-σηματωρούς.

"Φλερτάρει" με τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 213 ο FT25 με αιχμή το ανοδικό "γύρισμα" των τραπεζών. Στις 525 ο ΔΤΡ αντιδρώντας σταθερά από το χαμηλό ημέρας των 496 μονάδων (λίγο μετά τις 14.05). Αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σε μετοχές του FT25 που βάσει και της «λήξης» στα Συμβόλαια είχαν περιθώριο να κινηθούν υψηλότερα.

Ωστόσο χρειαζόταν μία ενθαρρυντική ένδειξη, μία θετική αφορμή και αυτή προήλθε από την Φρανκφούρτη, όπως περίμεναν στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών. Το ότι η Κεντρική Τράπεζα ήρθε να συμπληρώσει στη συνέχεια πως οι όποιες ενδεχόμενες ανάγκες προκύψουν θα εξεταστούν εκ νέου την Δευτέρα λειτούργησε υπέρ των αγοραστών.

Νωρίτερα η σειρά μηνός Ιουνίου (και δεύτερου τριμήνου 2015) "έκλεισε" χωρίς σημαντική απόκλιση (μεταξύ τρέχουσας τιμής και ΣΜΕ) με ένα μικρό premium να διατηρείται (και να μετακυλίεται) προς την επόμενη σειρά.

Ωστόσο αποτελεί κοινή πεποίθηση, πως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στις διαδοχικές έκτακτες συναντήσεις της Δευτέρας (Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής) με τη συνέχεια να είναι ανάλογη των όποιων αποφάσεων θα ληφθούν το βράδυ της 22ας Ιουνίου.

Μέχρι τότε συγκρατημένη αισιοδοξία, επιφυλακτικότητα και προσεκτικές κινήσεις σε όλη την έκταση του χρηματιστηριακού ταμπλό, με αγοραστές και ξένους παίκτες (σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας).

Εως τα 0,95 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, που στην αρχή της συνεδρίασης είχε δεχτεί και νέα σημαντική πίεση έως τα 0,88 ευρώ. Στα 0,33 ευρώ με ελαφρώς περισσότερες πωλήσεις, στα 0,122 με αγοραστές η Eurobank ενώ θετική έκπληξη της συνεδρίασης παραμένει η Alpha Bank.

Σταθερές αγορές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης στα 0,219-0,23 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Κινητικότητα σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τον Οργανισμό ισχυρότερο έως 3,36% υψηλότερα στα 7,39 ευρώ σε αντίθεση με τον ΟΤΕ που κυριαρχούν οι πωλητές στα 7,10 ευρώ.

Σε θετικό έδαφος από την αρχή η μετοχή της ΔΕΗ, ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την "λήξη" της διαδικασίας στα Παράγωγα με τις εντολές αγοράς να φτάνουν νωρίτερα έως τα 3,95 ευρώ.

Με αγοραστές σε Μυτιληναίο (5,42 ευρώ), Ελληνικά Πετρέλαια (4,02 ευρώ), ΕΧΑΕ (3,77 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (1,60 ευρώ), ενώ "απελευθερωμένες" είναι τα τελευταία 30΄ οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 4,80 ευρώ (9,85%), του ΟΛΠ στα 11,94 ευρώ (7,18%).

Τεχνικά, όπως σημειώνεται από το The Trader s Diary για τον FT25 σχηματίζεται συμμετρικό τρίγωνο, την στιγμή που για τον ΔΤΡ διαμορφώνονται προϋποθέσεις ακύρωσης καθοδικού τριγώνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μετά το triple witching, με αφορμή την ΕΚΤ και οδηγό τις προσδοκίες για εξεύρεση λύσης/διεξόδου την Δευτέρα επιχειρείται μία κίνηση αντίδρασης-προεξόφλησης.

Χρήσιμες αποδεικνύονται οι τεχνικές λεπτομέρειες, όπως αναφέρθηκαν νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια, στα 1,1293-1,1345 $ το ευρώ, χωρίς πιέσεις η απόδοση για τα ομόλογα των χωρών του ευρώ Νότου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v