ΧΑ: Φουλ αισιοδοξίας και εκτόξευση τιμών

Τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες οδηγούν σε άνοδο ως 16% τον τραπεζικό κλάδο. Επιθετικά πονταρίσματα και σε δεικτοβαρή blue chips με προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα μετά το tweet της Κομισιόν. Αποκλιμάκωση στα ομόλογα αλλά και άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε εύρεση λύσης/διεξόδου ποντάρει το Χ.Α., καθώς από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του... παιχνιδιού. Αφορμή το Tweet της Κομισιόν ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί «καλή βάση για να γίνει πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής».

Με αιχμή τις τράπεζες, η αγορά προεξοφλεί πως οι σημερινές συναντήσεις με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής θα αποτελέσουν τη βάση της διαδικασίας συμφωνίας, θα αποβούν τα καθοριστικά βήματα ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο.

Ομολογουμένως εκρηκτικό το άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά σε ποσοστό ανόδου το 7% και τις 730 μονάδες, με τον ΔΤΡ κατά 16,25% υψηλότερα στις 575 μονάδες καθώς και για τις τέσσερεις συστημικές μετοχές η απόδοση είναι διψήφια. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, που γρήγορα υπερέβησαν τα 10 εκατ. ευρώ (στις 10.44), από τα οποία το 62% στις τράπεζες και υψηλές σε Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε νωρίτερα πως η μόχλευση που επιχειρείται από την αρχή της συνεδρίασης θα πρέπει να αποδοθεί στην πεποίθηση πως το σημερινό Eurogroup θα αποτελέσει την βάση μίας κατ' αρχήν σύγκλισης δανειστών - Αθηνών.

Η αγορά εξακολουθεί να μην δίνει τις περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο να δοθεί σήμερα τελεσίδικη λύση (λ.χ. με ρητή αναφορά στο χρέος κ.λπ.), αλλά στο σενάριο της εκκίνησης προκειμένου οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης 30 Ιουνίου.

Ανοδικά αντιδρούν όλα τα ευρωχρηματιστήρια, με ποσοστά ισχυρά και τον DAX να επανέρχεται προς τις 11.300 μονάδες, ενώ κέρδη καταγράφονται για το ευρώ και για όλα ανεξαιρέτως τα ομόλογα χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Σχεδόν όλες οι ενδείξεις και στοιχεία που καταγράφονται μέχρι αυτήν την ώρα στις αγορές παραπέμπουν σε βεβαιότητα πως δεν θα επέλθει ρήξη, αντιθέτως θα αποτελέσει την τελική φάση της διαδικασίας προς μία συμφωνία(*).

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η αγορά έσπευσε αρκετές φορές να προεξοφλήσει ένα θετικό ενδεχόμενο και ισάριθμες βρέθηκε να «καίγεται» δημιουργώντας συνεχείς «παγίδες» για αισιόδοξους και βραχυπρόθεσμους αγοραστές.

Το διαφορετικό αυτών των ημερών σχετίζεται με τα ασφυκτικά περιορισμένα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια, όπως αυτά δημιουργούνται και λόγω της τραπεζικής «ασφυξίας». Η αγορά, ο τραπεζικός κλάδος, η πραγματική οικονομία είναι στην κυριολεξία επί... ξυρού ακμής, σε σημείο που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια απώλειας ζωτικού χρόνου.

Να προσεχθεί όμως πως (και) το Χ.Α. ακόμη και στο ενδεχόμενο διεξόδου δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή, το κόστος, τις προϋποθέσεις και τους όρους αυτής της διαφαινόμενης λύσης.

Προς ώρας «επιθετικά χαρτοφυλάκια» και «βραχυπρόθεσμα κεφάλαια» μοχλεύουν με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο το σύνολο της «μεγάλης» και «μεσαίας κεφαλαιοποίησης».

Στο εύρος των 691,21-736,54 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μεταξύ 210,34-224,74 ο FT 25, στις 494,78 έως 575,58 μονάδες ο ΔΤΡ και με τους τρεις βασικούς δείκτες να έχουν επιβεβαιώσει την τεχνικότητά τους, αυτήν τη φορά ανοδικά.

Σε premium από το «κλείσιμο» της Παρασκευής (και μετά το triple witching) πολλά Συμβόλαια του 25άρη, έχουν «ανέβει» ακόμη λίγο προς τις 225 μονάδες που θεωρείται και σημαντική τεχνικά περιοχή.

Ειδικότερα, η μετοχή της Εθνικής στο 0,99-1,03 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank στο 0,231-0,249 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς στο 0,361-0,377 ευρώ και της Eurobank στο 0,138-0,145 ευρώ.

Κινητικότητα και στα warrants των 3 συστημικών, με επιθετικές κινήσεις κυρίως στα ΠΕΙΡτπ και ΑΛΦΑτπ, όπου πραγματοποιείται σημαντικά υψηλός τζίρος.

Δεδομένου ότι στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών έφθανε τα 25 εκατ. ευρώ (σχεδόν 50% αυξημένος σε σχέση με το μ.ο. των πέντε συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας) μπορεί να θεωρηθεί ότι «ισχυρά χέρια» (κατ' αρχήν ελληνικά αλλά και δευτερευόντως ξένα) τοποθετούνται προεξοφλητικά.

Πλήρης τεχνική επιβεβαίωση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και για ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να επανέρχεται σταθερά πάνω από τα 4,10 ευρώ, ενώ σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ εντολές δίνονταν έως τα 7,91 και τα 7,60 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων, η κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση των δανειστών-θεσμών στις νέες ελληνικές προτάσεις ήταν αυτή που συνέβαλε ώστε να αρθεί η επιφυλακτικότητα, στάθηκε δε αφορμή για το ανοδικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, του ευρώ, των ομολόγων. Είναι προφανές πως σε αυτήν τη συμφωνία ΔΕΝ διακυβεύεται μόνο η ελληνική πλευρά αλλά -κατ' ορισμένους- ένα σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πρώτο (και... δεύτερο θέμα) το «ελληνικό πρόβλημα» σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα ξένα ΜΜΕ, εύλογη συνεπώς η ανταπόκριση των αγορών.

Στην ελληνική και πάλι, έως τα 20,50 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η δεικτοβαρής CC HBC, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην κίνηση της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης», απ' όπου ξεχωρίζουν σχεδόν όλες οι μετοχές του δείκτη. Είναι ενδεικτικό πως η μικρότερη (σε απόλυτο ποσοστό) απόδοση ήταν το 3,97% για τη μετοχή του ΟΛΠ στα 12,61 ευρώ.

(*)Δεδομένου ότι στο Χ.Α. προεξοφλείται η κατ' αρχήν σύγκλιση των δύο πλευρών και όχι οπωσδήποτε μία τελεσίδικη λύση σήμερα, επιχειρήθηκε να προσεγγισθούν 2-3 διαφορετικά σενάρια, με σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v