Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 20% για τις τράπεζες

Aνοδο ισχυρότερη του 7,5% καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Κέρδη υψηλότερα του 6% για ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίο, Folli Follie, Tιτάνας, Τέρνα Ενεργειακή. Γύρισαν ανοδικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Αυξημένος ο τζίρος.

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση (και) στο ΧΑ, με την αγορά να ξεπερνά χωρίς σημαντικές πιέσεις τις... διορθωτικές δηλώσεις ευρωπαίων παραγόντων, με το καλό κλίμα να συντηρείται σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά με τους θεσμούς, δήλωνε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προανήγγειλε νέο Eurogroup αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε μία συμφωνία μέσ΄την εβδομάδα η επισήμανση του ευρωπαίου παράγοντα, ο οποίος δεν παρεκκλίνει της γραμμής Ολάντ- Μοσκοβισί.

Κύριο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης η αυξημένη μεταβλητότητα, η εναλλαγή κινήσεων από πωλητές/αγοραστές που σε σαφώς πιο καλό κλίμα εξακολουθούν να προεξοφλούν το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης/διεξόδου.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων παραγόντων αποτελούν αφορμές είτε για μερική ρευστοποίηση θέσεων είτε για επανατοποθετήσεις ανάλογα με το πως παρουσιάζει ο καθένας την εξέλιξη της διαδικασίας. Το γεγονός, πως οι δηλώσεις- Σόιμπλε δεν επηρέασαν σημαντικά την αγορά, δεν περιόρισαν την αγοραστική διάθεση των παικτών ενισχύει την κοινή πεποίθηση πως στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί μία καλή βάση στην κατεύθυνση της σύγκλισης των δύο πλευρών με στόχο την εξεύρεση λύσης/διεξόδου. Ηταν η πρώτη φορά στην 4μηνη διαδικασία, που δήλωση του γερμανού "τσάρου" της οικονομίας δεν κατακρήμνισε το ΧΑ, τις αγορές, σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, προσέγγιση ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και στα άλλα "κέντρα ισχύος".

Νωρίτερα η ΕΚΤ επαναδιαβεβαίωσε, πως αργότερα θα εξεταστεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να προχωρήσει στα δέοντα. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την πολιτική της, με τον Μ. Ντράγκι να υποστηρίζει την όλη διαδικασία παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα (μέσω ELA) στο τραπεζικό σύστημα.

Σταθερά με διψήφιο ποσοστό αντιδρά ο ΔΤΡ, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη ο κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες, θυμίζοντας πως "μετρά" απώλειες 13,53% σε διάστημα μηνός. Με υψηλό ημέρας τις 603,14 μονάδες ο ΔΤΡ ενισχύεται έως 16,55% στις 575-580 μονάδες με το 50% να έχει αλλάξει χέρια σε μετοχές και warrants των συστημικών τραπεζών.

Για ΕΤΕ και Alpha Bank σημειωνόταν νωρίτερα η υψηλότερη απόδοση (περίπου 18%) με σταθερές κινήσεις στην Εθνική πάνω από τα 1 ευρώ, ενώ στην Alpha Bank "απελευθερωμένη" μετά τις πωλήσεις (λόγω διαγραφής από τον Eurostoxx 600) οι εντολές έφθασαν μέχρι τα 0,257 ευρώ.

Νωρίτερα το ADR της ΕΤΕ ενισχυόταν κατά 11,82%, στα 1,23 δολάρια.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός της διαφοροποίησης του ΔΤΡ από άλλους κλαδικούς δείκτες απόρροια όχι μόνο της σημαντικότερης διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών έναντι των μη τραπεζικών αλλά και του γενικότερου προβληματισμού που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόθεση της Αθήνας να επιβάλλει επιπλέον έκτακτους φόρους και χαράτσια.

Η αρχή είχε γίνει με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν και ξένα χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν θέσεις τους ως απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει και νέο "χαράτσι" στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Πέραν της εύλογης αγωνίας για την εξεύρεση (ή όχι) λύσης/διεξόδου στην αγορά, στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά γραφεία επικρατεί έντονος προβληματισμός και επιφύλαξη για τη συνέχεια. Είναι σαφές το μέτρο εάν εφαρμοστεί (...που θα εφαρμοστεί) θα πλήξει και τις εισηγμένες κερδοφόρες επιχειρήσεις, θα επηρεάσει την αγορά ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες παρενέργειες. Η επιβολή ακόμη ενός έκτακτου "χαρατσιού" προεξοφλείται πως θα προβληματίσει πολλούς επιχειρηματίες με το ενδεχόμενο...μετακόμισης σε άλλη έδρα να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Κίνδυνος, που μπορεί μεν να μην απασχολεί σήμερα, τώρα την αγορά καθώς προέχει η εξεύρεση λύσης/διεξόδου πλην όμως θα αποβεί...σαράκι για τις υγιείς εταιρείες.

Στα 7,18 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ η μόνη από τις 25 του δείκτη με απώλειες, με διψήφιο ποσοστό αντίδρασης εκτός από τις τραπεζικές συνεχίζουν ΕΧΑΕ (στα 4,31 ευρώ με 14,93%), ΕΥΔΑΠ (στα 5,29 ευρώ με 10,25%), Viohalco (στα 2,46 ευρώ με 16,45%) ενώ με συνεχείς αγορές ενισχύονται Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΕΝΕΡΓ, FF Group, TITAN κ.α.

Ανάλογη εικόνα στον FT Mid με μόλις δύο μετοχές σε διόρθωση (MLS, Πλαστικά Θράκης) και ισχυρά κέρδη για ΣΙΔΕΝΟΡ- θυγατρικές, MIG, Attica Bank, Kleemann, Fourlis κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v