Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ήπιες μεταβολές στις 740 μονάδες

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες να δέχονται ξανά ισχυρές πιέσεις. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Στο «κόκκινο» Alpha, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ανοδο καταγράφουν Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Απνοια... βάλτου στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη σταθερά χαμηλότερα στην περιοχή των 735-740 μονάδων και με συναλλαγές αξίας μόλις 43 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα περίπου 20 εκατ. ευρώ στις τράπεζες με ΟΤΕ και Εθνική στο επίκεντρο (η ΕΤΕ και λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της Finansbank).

Για αγορά χωρίς αντανακλαστικά, επενδυτές δίχως κίνητρο και εικόνα στασιμότητας, αβεβαιότητας ανάλογη αυτής που επικρατεί από την πολιτική μέχρι την πραγματική οικονομία, την καθημερινότητα μιλούν αναλυτές.

Ο χαμηλός τζίρος ενδεικτικός μίας αγοράς αδιάφορης ακόμη και για τα hedge funds που κινούνται σε αναδυόμενα χρηματιστήρια, και που τις τελευταίες ημέρες ενεργοποιήθηκαν κυρίως για να μειώσουν θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο.

Το ΧΑ δεν πηγαίνει πουθενά - ή μάλλον "βουλιάζει" μέρα με τη μέρα- όπως η χώρα, υποστήριζε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημειώνοντας απλά το προφανές. Οι επιλογές της κυβέρνησης όλο και λιγότερες και εάν κρίνουμε απ΄ όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη για σχέδιο υποχρεωτικής μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ όλο και πιο ατελέσφορες.

Ο ίδιος παράγων υποστήριζε, πως η αρνητική απάντηση του ΔΝΤ σε ελληνική προσπάθεια να μετατεθούν οι πληρωμές του Μαίου υποδηλώνει τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και ενδεχομένως να περιλαμβάνουν ακόμη και το ενδεχόμενο μίας "απειλής" για μη καταβολή μίας δόσης προς το Ταμείο.

Πρακτικά όμως τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης περιορίζονται, οι εναλλακτικές "καίγονται" πριν καν φθάσουμε στον Ιούνιο τότε, που όπως εκτιμάται, θα επιδιωχθεί η "τελική-μεγάλη συμφωνία".

Στο ΧΑ μετά το διήμερο μίνι ξεπούλημα, χαμηλού τζίρου και με πιέσεις εντονότερες στον...ευαίσθητο τραπεζικό κλάδο ο μεν ΓΔ ισορροπεί σε σχετικά στενό εύρος με χαμηλό όριο τις 732 και...οροφή τις 750 μονάδες. Στις 466-505 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση από τα "ιστορικά ελάχιστα" έως τις 550/570 μονάδες εκτελώντας μία καθαρά τεχνική και μόνο κίνηση πριν "δοκιμάσει" ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Και λόγω συναλλαγών κλειδί παραμένει η Εθνική, που και λόγω Finansbank βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο.

Στα 0,212- 0,231 η μετοχή της Alpha Bank με αναλυτές να σημειώνουν πως βρίσκει στήριξη στην ανοδική γραμμή, που ενώνει τα χαμηλά του 2012 και 2013 περίπου στα 0,19-0,20 ευρώ.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών σχετικό ενδιαφέρον καταγράφεται σε τίτλους όπως η CC/HBC, η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ αλλά και στις συνήθεις 6-8 επιλογές των ενεργών παικτών.

Εως τα 19,27 ευρώ η μετοχή της CC/HBC που όσο κρατά τα 18,80 ευρώ μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα προς το επίπεδο των 20-20,40 ευρώ (από τον Ιανουάριο του 2014).

Στα 5,02 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με την ανοδική τάση να διαμορφώνεται και πάλι βραχυπρόθεσμα μέχρι τα 5,53 ευρώ των αρχών του μήνα. Εως τα 7,76 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με ζητούμενη την επαναφορά προς τα 8 ευρώ. Στα 8,37-8,64 ευρώ συσσωρεύει η μετοχή του ΟΠΑΠ που ως στόχο έχει τα 8,65-8,70 ευρώ. Είθισται να μην κινούνται μαζύ και οι 3 μετοχές αλλά να υπάρχει μία σχετική μετακύληση από τίτλο σε τίτλο ή ανά 2άδες.

Στα ύψη η απόδοση των ελληνικών ομολόγων με το 10ετές στο 13% ένα υψηλότατο σημείο, που εάν αποδειχθεί "οροφή" σε αυτή την κίνηση της αγοράς θα μπορούσε να αποτελέσει μία πειστική ένδειξη πως επίκειται αποκλιμάκωση στα ομόλογα και ενίσχυση των μετοχών και δη του τραπεζικού κλάδου.

Οπως παρατηρεί ο φίλος (goldfish από την...υπόγα των Ημερολογιτών) είναι εμφανής η μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης του 20ετούς (που παρότι μακροπρόθεσμο και με ελάχιστες συναλλαγές θεωρείται ένδειξη της τάσης) που εάν διατηρηθεί σήμερα-αύριο ενδέχεται να προοιωνίζεται αλλαγή φοράς στην αγορά μετοχών.

Συνεκτιμώντας πως και στα Παράγωγα έχουμε κάποιες ενδείξεις από το Συμβόλαιο του ft25 για την αυριανή λήξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v