Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα διολίσθηση για τις τράπεζες

Απώλειες στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 735 μονάδων. Στο -5% Τράπεζα Πειραιώς και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Πτώση για Εθνική, Alpha, Εurobank, OΠΑΠ, Μυτιληναίο. Στήριξη από ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola. «Εκτροχιάζονται» τα ομόλογα.

Κόντρα δανειστών - Αθηνών, αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών στο Χ.Α. Εν μέσω ομοβροντιών αρνητικών, φοβικών και εκβιαστικών προειδοποιήσεων των ξένων προς την ελληνική πλευρά, συνεχίζεται στο χρηματιστήριο ένα ανάλογο... παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Μία συνεδρίαση πριν από τη λήξη της σειράς συμβολαίων του FT 25 Απριλίου τόσο στις αγορές μετοχών και παραγώγων όσο και σε ομόλογα και ασφάλιστρα κινδύνου, διεξάγεται μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που βλέπουν τη χώρα ένα βήμα πριν από τη... χρεοκοπία και όσων ευελπιστούν σε λύση-συμφωνία. 

Ειδικά στα ομόλογα οι αγορές ασκούν σημαντικές πιέσεις ωθώντας την απόδοση του τριετούς περισσότερο από 300 μονάδες βάσης.

Ο δρόμος όπως τον ξεκαθάρισε εχθές και ο W. Schaeuble μακρύς, αλλά με τους δανειστές να εντείνουν τις πιέσεις τους με κάθε τρόπο. Ξεκάθαρος ο Μ. Draghi πως η ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί μέσω του ELA τις τράπεζες (όσο αυτές πληρούν τα εχέγγυα), αλλά όχι την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις που έχουν αφυδατωθεί. Όχι από το ΔΝΤ σε παράταση πληρωμής δόσεων και κάθετη άρνηση στην ελληνική προσπάθεια να μετατεθούν οι πληρωμές του Μαΐου.

Όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr είναι νομίζω διαφωτιστικά της στάσης του ΔΝΤ, την ώρα που ο αμερικανικός παράγων για πολλοστή φορά παρεμβαίνει ζητώντας από εταίρους - Αθήνα να αφήσουν τη ρητορική και να δουλέψουν.

Σε αυτό το σαθρό έδαφος... κινούμενης άμμου επιχειρούν καθημερινά να ισορροπήσουν όσοι έχουν απομείνει ενεργοί στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με την απόδοση των ελληνικών τίτλων να πλησιάζει τα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2012 (όταν έδειχναν χρεοκοπία), με το 3ετές στο 26% και το CDS πάνω από τις 3.000 μονάδες βάσης. Ωστόσο, πρόκειται για πολύ ρηχές αγορές που συχνά δεν αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματικότητα, ενώ αρκετές φορές παραπλανούν με την εικόνα που παρουσιάζουν.

Δεδομένης της αυριανής λήξης στο ΧΠΑ, θα επιμείνουμε περισσότερο στην παρακολούθηση της αγοράς παραγώγων και μετοχών, καθώς για το συμβόλαιο του FT 25 έχει μειωθεί οριακά η απόκλιση, στις τραπεζικές μετοχές και δη στης Εθνικής έχει περιορισθεί το open interest, με ορισμένους τολμηρότερους να προσβλέπουν σε ενδεχόμενο ανοδικό γύρισμα του δείκτη.

Ειδικότερα, ο FT 25 κυμαίνεται στο εύρος των 217,04-222,71 μονάδων, το ΣΜΕ Απριλίου κινείται στις 220-221 μονάδες με 2.499 συμβόλαια (στις 12.00). Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στο 1,02-1,12, δηλαδή με σχετικά αυξημένη μεταβλητότητα, τάση που αποτυπώνεται και στο συμβόλαιο της ΕΤΕ που καλύπτει το 1,07 ευρώ.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη (466,12-504,92 μονάδες) να μην αποτελεί -ακόμη- αξιόπιστο γνώμονα για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, καθώς δεν αποκλείονται και ακόμη χαμηλότερες τιμές, θα εστιάσουμε στον FT 25, που όσο πλησιάζει προς τις 202 τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ανοδικής αντίδρασης. Καθαρά τεχνικής μορφής, ενδεχομένως με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση και εκτιμώντας ότι η αγορά προεξοφλούσε εδώ και μέρες πως στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα επιτυγχάνονταν η τελική συμφωνία.

Οι 225 μονάδες είναι η πρώτη ασθενής αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί ο δείκτης, όπως οι 212 η τελευταία τιμή πριν από την υποχώρηση προς τις 202 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,85% και κινείται στα επίπεδα των 735 μονάδων.

Η μετοχή της CC HBC παραμένει ίσως ο πιο αξιόπιστος σηματωρός του FT 25 με σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά των 13,55 ευρώ στις 20/1, ενώ με διακυμάνσεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θεωρούνται επενδυτική εφεδρεία όσο απαξιώνονται οι τράπεζες.

Στα 7,54-7,75 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, δύσκολα θα επανέλθει άνω των 8 ευρώ που είναι το ζητούμενο, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ που τελευταία εμφανίζεται κινητικότερος. Σοβαρό το διεθνές ενδιαφέρον για τα 18.500 VLTs, με την KKCG να διπλασιάζει το ποσοστό της στην Emma Delta φτάνοντας το 44,7% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Κινητικότητα σε πολλά επιχειρηματικά επίπεδα, που φυσιολογικά αποτυπώνεται και στο ταμπλό.

Από τις μετοχές του 25άρη, στην Αεροπορία Αιγαίου συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 7,10-7,24 ευρώ, με την Alpha Finance να ανεβάζει οριακά τον πήχη στα 9,5 ευρώ (από 9,4 ευρώ) διατηρώντας τη σύσταση για απόδοση υψηλότερη της αγοράς.

Στα 21,61 ευρώ η μετοχή της Τιτάν, στα 25 ευρώ της FF Group, με τις δύο εισηγμένες να έχουν κερδίσει πόντους στη σχετική κατάταξη με βάση τη χρηματιστηριακή αξία τους. Στην έβδομη θέση με 1,68 δισ. ευρώ η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, στην όγδοη με 1,67 δισ. ευρώ ο όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Αφήνοντας στην ένατη και στη δέκατη τις δύο τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, με τις Jumbo, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια που ξεπερνούν το όριο του 1 δισ. ευρώ να πλησιάζουν απειλητικά.

Σε χαμηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών, με μόλις 32 εκατ. ευρώ στις 14.00, από τα οποία σχεδόν το 54% στις τράπεζες. Σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ συγκριτικά αυξημένη ήταν στο warrant της Alpha Bank.

 

Η μετοχή της Πειραιώς και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ καταγράφουν πτώση της τάξης του 5%.

Στο 28/60 η αναλογία ανοδικών - καθοδικών μετοχών, με Κύπρου και Intralot να σημειώνουν σημαντική άνοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v