Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα χαμηλά για τις τράπεζες

Επιδεινώνεται η κατάσταση στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 3%, καθώς συνεχίζεται η πίεση στους τραπεζικούς τίτλους που κινούνται σε νέες ελάχιστες τιμές. Αρνητικό γύρισμα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κέρδη για Coca Cola.

Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται 3% χαμηλότερα στις 735 μονάδες και τις πιέσεις στις τράπεζες να ισχυροποιούνται. 

Αυτή την ώρα, διψήφιες απώλειες καταγράφει ο τίτλος της Eurobank και της Πειραιώς, ενώ απώλειες άνω του 7% εμφανίζουν Alpha και Εθνική. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr ανέφερε: 

Αναμονή στην Ευρώπη για την ΕΚΤ, άμυνα στο Χ.Α. Άμυνα που κράτησε 20΄-25΄ καθώς η ένταση των πωλήσεων στις τράπεζες παρέσυρε χαμηλότερα και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Προβλημάτισε το νέο αδειασμα στη μετοχή του ΟΤΕ, που χάνει σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Διστακτική άνοδος στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, καθώς οι αγορές περιμένουν τα πρώτα συμπεράσματα από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, κι ενώ ο Μάριο Ντράγκι συνεχίζει την πιεστική τακτική της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα. Στην περιοχή των 12.250 μονάδων νωρίτερα ο DAX, στις 1.023 μονάδες ο Euronext 100, στις 5.241 ο CAC.

Καθαρά αμυντικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., με αναμενόμενη την ήπια πίεση στις τράπεζες που μέχρι τώρα εξισορροπείται από την υπεραντίδραση των συνήθων δεικτοβαρών CC HBC και ΟΠΑΠ, ενώ από τις 10.40-10.45 και μετά ενισχύθηκαν οι αγορές και στις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ. Συνεπώς στην αρχή της συνεδρίασης έχουμε επανάληψη της γνώριμης κίνησης τραπεζών vs δεικτοβαρείς μη τραπεζικές, προκειμένου να κρατηθεί η αγορά. Σκηνικό που άλλαξε σταδιακά μετά τις 10.50 με τους πωλητές να αποκτούν και πάλι πλεονέκτημα.

Βέβαια για τον Τραπεζικό Δείκτη δεν αποφεύχθηκε η καταγραφή νέου ελάχιστου, με υποχώρηση έως τις 512 μονάδες (προηγούμενο στις 517,18) καθώς συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις -ουρά- των χθεσινών, με συνέπεια την πτώση της Εθνικής έως το 1,06 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,237 ευρώ (νέο ελάχιστο), της Πειραιώς έως το 0,293 και της Eurobank στο 0,091 ευρώ.

Νέο ελάχιστο λοιπόν για τη μετοχή της Alpha Bank, νέο ελάχιστο για τον κλαδικό δείκτη και ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιθετική κίνηση του warrant της ΕΤΕ αλλά και των συμβολαίων στα παράγωγα. Έως 3,73% στο 0,139 ευρώ το ΕΤΕτπ, στο 1,05 ευρώ το συμβόλαιο της ΕΤΕ για τον Απρίλιο. Ακριβώς στη στήριξη των 223 μονάδων το ΣΜΕ του FT 25 που λήγει μεθαύριο Παρασκευή.

Στις 495 μονάδες το νέο ιστορικό ελάχιστο για τον Τραπεζικό Δείκτη, που μετρά ήδη απώλειες 48% μόνο από την αρχή του έτους.

Με τις πωλήσεις κυρίως στις τράπεζες να εντείνονται μετά τις 10.55 οι απώλειες διευρύνονται για τον μεν Γενικό Δείκτη που υποχωρεί χαμηλότερα στις 755 μονάδες, για τον δε 25άρη προς τις 224 πλησιάζοντας την πρώτη σημαντική -βραχυπρόθεσμη- στήριξη.

Η κλίση της αγοράς και η αδυναμία δημιουργίας ισχυρότερης τάσης στη μετοχή του ΟΤΕ θέτουν σε δοκιμασία τις στηρίξεις, ακριβώς όπως περίμενε από την αρχή η αγορά.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι τόσο η (λίγο έως πολύ) διάψευση όσων προσδοκούσαν κάτι θεαματικά καλύτερο στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας, όσο η κυβερνητική αρρυθμία.

Ενδεικτική, αλλά και σε μεγάλο βαθμό σοβαρή η περίπτωση του ΟΛΠ, - η Μαρίνα Μάνη και ο Φώτης Κόλλιας αναφέρονται στις λεπτομέρειες και στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Και να σκεφτεί κάποιος, σημείωνε ο ίδιος παράγων, πως η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης διεθνώς και ένας εναλλακτικός σύμμαχος, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ίδια η κυβέρνηση.

Εν πάση περιπτώσει, είναι... αστείο να εκτίθεται ο πρωθυπουργός από την κόντρα δύο υπουργών της κυβέρνησής του, και μάλιστα στο Πεκίνο, συμπλήρωνε ο ίδιος αποδίδοντας εύγλωττα το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και στην αγορά.

Με πωλητές στη μετοχή του ΟΛΠ, και αναφέρομαι σε αυτήν την περίπτωση ως ενδεικτική και μόνο του βαθμού... συνεννόησης υπουργών (που στο κάτω-κάτω ανήκουν αμφότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ).

Ωστόσο σε χρηματιστηριακά γραφεία επικρατεί προβληματισμός για το... άτακτο γύρισμα στη μετοχή του ΟΤΕ, κάτι που παρατηρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση με πτωτικές συνέπειες. Ανοδικό άνοιγμα έως τα 7,97 ευρώ με άμεση ενεργοποίηση εντολών πώλησης μέχρι τα 7,58 ευρώ, κίνηση που ενισχύει την εκτίμηση πως ξένος μειώνει τη θέση του.

Χαμηλότερα, πλέον, σημαντικών στηρίξεων η μετοχή του ΟΤΕ αποτελεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, καθώς την κίνηση μίας εκ των τριών συνηθίζεται να ακολουθούν και οι άλλες δύο. Θυμίζω πως κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί με την περίπτωση της ΔΕΗ, την οποία στη συνέχεια ακολούθησε ο ΟΠΑΠ.

Η επιβάρυνση του κλίματος, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης πίεσης στον τραπεζικό κλάδο, υποχρέωσε τους αγοραστές σε μη τραπεζικές μετοχές στην αρχή της συνεδρίασης να αναθεωρήσουν τη στάση τους, με συνέπεια την επικράτηση των πωλητών στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v