Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση στηρίξεων το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 750 μονάδες και νέες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Η απομάκρυνση του σεναρίου λύσης για τη χώρα στις 24 Απριλίου και το βραχυπρόθεσμο «πλεονέκτημα» για το ΧΑ.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, σε αναζήτηση άμυνας το Χ.Α. Προοίμιο των εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή υποχώρηση προς τις 755 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να «πληγώνεται» για ακόμη μία φορά.

Την ίδια ώρα στα ξένα χρηματιστήρια επικρατούν μικτές ή μάλλον πτωτικές τάσεις, καθώς η Wall Street και η Φρανκφούρτη διορθώνουν από τα τελευταία υψηλά τους σε αντίθεση με το Λονδίνο, που επιμένει στις 7.075 μονάδες. Ελαφρές πιέσεις και πάλι στη βασικότερη σχέση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Συνεκτιμώντας πως από τη Wall Street ξεκίνησε ο κύκλος της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων (πρώτου τριμήνου 2015), τη δε Παρασκευή λήγει η απλή σειρά για τα συμβόλαια του FT 25 στα παράγωγα, ζητούμενη θεωρείται η δημιουργία αναχωμάτων πέριξ των κρίσιμων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη εκδηλώνονται φόβοι για νέα παράταση πέραν του άτυπου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, με την επόμενη κρίσιμη ημερομηνία να μετατίθεται (εκ νέου) προς την 11η Μαΐου. Στην κυριολεξία το... μαρτύριο της σταγόνας, που αναφέραμε εχθές και εν μέρει επιχειρήθηκε να προεξοφληθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μία συνεδρίαση με... σταύρωση των τραπεζών, όπως εύστοχα σημείωσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο κλαδικός δείκτης βυθίστηκε 8,28% στις 520,91 μονάδες. Οριακά στο χαμηλό 29ετίας των 517,18 μονάδων με συναλλαγές αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 9,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Με ορατό το ενδεχόμενο καταγραφής νέων ιστορικών ελάχιστων τιμών για τον Τραπεζικό Δείκτη θα λέγαμε πως προεξόφληση της πιθανής απομάκρυνσης μίας συμφωνίας στις 24/4 επιχειρήθηκε εχθές, με τον πλέον ευαίσθητο κλάδο να υφίσταται τις συνέπειες και μάλιστα άμεσα.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί στην πτώση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE από το βράδυ της Δευτέρας (αργούσε το Χ.Α.), κίνηση πρόκριμα γι' αυτό που θα ακολουθούσε στη συνεδρίαση της Τρίτης. Στην αναπόφευκτη καταγραφή νέων ιστορικών ελάχιστων για τον τραπεζικό κλάδο εκτιμάται πως ενσωματώνεται ακριβώς αυτή η εξέλιξη που μεταθέτει πέραν της 24ης/4 την επίτευξη συμφωνίας.

Άλλωστε από τις συνεδριάσεις της Μεγ. Εβδομάδας είχε φανεί πως στο Eurogroup της Ρίγας στην καλύτερη περίπτωση θα επιτυγχάνονταν μία καταρχήν συμφωνία ικανή να ξεκλειδώσει μικρό μέρος ρευστότητας, με την Αθήνα να προσβλέπει στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου.

Πιθανό ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί έγκαιρα το Euro2day.gr κρατώντας χαμηλά τον πήχη, ακολουθώντας την κοινή εκτίμηση των ειδικών της αγοράς οι οποίοι δεν ανέλαβαν υπερβολικό ρίσκο. Ακριβώς αυτή η μη υπερέκθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών στο ενδεχόμενο... συμφωνίας στις 24/4 ίσως αποτελέσει το «μαξιλάρι» αυτών των συνεδριάσεων μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμώντας νωρίτερα την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση του Eurogroup της 24ης/4 αποτιμούσε ως... πλεονέκτημα της αγοράς την περιορισμένη έκθεση-προεξόφληση των αγοραστών, τη χθεσινή σημαντική νέα διόρθωση των τραπεζών, ενώ εύλογος ήταν ο προβληματισμός για το άδειασμα στη μετοχή του ΟΤΕ.

Με συναλλαγές 13,5 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ υποχώρησε 4,95% στα 7,87 ευρώ χάνοντας σημαντική στήριξη. Άδειασμα που αποδόθηκε σε μείωση θέσης ξένου (ή ξένων) παίκτη.

Χαμηλώνοντας συνεπώς τη στήριξη για τον FT 25 προς τις 223 μονάδες (κατ' αρχάς) και άμεσα προς τις 220 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v