Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διαδικαστική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 770 μονάδων. Ανοδο καταγράφουν Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank, Mυτιληναίος. Με αρνητικό πρόσημο Εθνική, Grivalia, Tιτάνας, ΟΠΑΠ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Πρόοδος αλλά και εμπόδια στο EuroWorkingGroup, με την βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις υποδείξεις που θα κάνουν σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες οι δανειστές στην ελληνική πλευρά, εν όψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Σε ασφυκτικό κλοιό χρονικών περιθωρίων και ρευστότητας η Αθήνα, με τους δανειστές να στέλνουν νέο  τελεσίγραφο  μέσω του EWG.

Προσώρας οι αγορές μετοχών, παραγώγων αλλά και κρατικών τίτλων, ασφαλίστρων κινδύνου δεν δείχνουν να προεξοφλούν κάτι χειρότερο από το EWG ωστόσο αναφερόμαστε σε μία συνεδρίαση, που λίγο μετά τις 14.30΄ οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούσαν τα 17 εκατ. ευρώ.

Από αυτά οι περίπου 800 χιλιάδες ευρώ αφορούσαν σε 2 πακέτα σε Grivalia (στα 7,23 ευρώ) και Frigoglass (στα 1,74 ευρώ), ενώ για μόλις 5 μετοχές ο τζίρος ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ειδικότερα σε ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς η αξία των συναλλαγών ήταν πάνω από το ένα εκατ., ευρώ στοιχείο ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε μετά από σχεδόν 4 ώρες συνεδρίασης.

Αυτά σε μία αγορά, που όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος οι εκροές των ξένων ήταν τον Μάρτιο και πάλι περισσότερες συνεχίζοντας ένα σερί 3 συνεχόμενων μηνών κάτι που καταδεικνύει την αποεπένδυση μέρους των θέσεων τους. Το μεγαλύτερο μέρος υπολογίζεται πως αφορούσε σε τραπεζικούς τίτλους χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο σε αυτόν τον κλάδο.

Για τον τραπεζικό δείκτη για ακόμη μία συνεδρίαση φαίνεται... βουνό η υπέρβαση έστω των 580 μονάδων, με τον δείκτη να "κολλάει" και σήμερα μεταξύ 553,97-570,46 μονάδων. Αυτό γιατί στη μετοχή της Eurobank μπορεί σήμερα να υπερισχύουν οι αγοραστές αλλά στην Εθνική οι πωλητές είναι αυτοί, που μετά τις 12.20 ανέλαβαν τα ηνία.

Μάλιστα στη μετοχή της ΕΤΕ η διόρθωση από τα 1,16 στα 1,10 ευρώ έγινε με συντονισμένες πωλήσεις (στο διάστημα 12.20-12.25) με το σχεδόν...κατακόρυφο διάγραμμα να παραπέμπει σε στοχευμένη διόρθωση. Για την ΕΤΕ ενδεχόμενη υπέρβαση της αντίστασης των 1,18 ευρώ εκτιμάται πως θα ενεργοποιούσε εντολές βραχυπρόθεσμων αγορών.

Στην αγορά ομολόγων αλλά και των CDs δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ούτε αποτυπώνονται κινήσεις ιδιαίτερης ανησυχίας, με το 3ετές να υποχωρεί στο 21,28% τη στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε πως η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί και θα γίνει αργότερα σήμερα.

Αλλωστε στην αγορά έχει προεξοφληθεί από την αρχή της εβδομάδας η πληρωμή της τρέχουσας δόσης, με την προσοχή των παικτών να έχει στραφεί στην στάση των δανειστών σήμερα στο EWG.

Νηνεμία στο ταμπλώ, με λιγοστές επί μέρους κινήσεις σε μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ ωστόσο την...παράσταση "κλέβει" η CC/HBC.

Για ακόμη μία συνεδρίαση στης μετοχή της CC/HBC εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον , συνέχεια των τοποθετήσεων που έχουν ξεκινήσει από τα χαμηλά των 13,55 ευρώ (στις 20/1).

Τεχνικά ισχύει ότι είχαμε σημειώσει στο προηγούμενο σχόλιο μας, πως έχοντας "δέσει" τα 18 στοχεύει στην επαναπροσέγγιση των 18,70-18,80 ευρώ. Νέα άνοδος και μάλιστα με συναλλαγές που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v