Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απώλειες με τον τζίρο στο... ρελαντί

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ στην περιοχή των 775 μονάδων και χαμηλό τζίρο. Στο -4% Eurobank και Ελλάκτωρ. Με αρνητικό πρόσημο Πειραιώς, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Κέρδη καταγράφουν Alpha, Tιτάν, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η Εθνική.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον χαμηλό τζίρο ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και σήμερα.

Με το όποιο ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο στη συνάντηση της Μόσχας, λιγότερο στο EuroWorking  Group και χρηματιστηριακά στις λιγοστές, επιμέρους κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές/εισηγμένες κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη και του Μιχάλη Καϊταντζίδη, αναφέρονται όλα όσα ζητά ο Τσίπρας και τι δίνει ο Πούτιν, με τη συνάντηση των δύο ηγετών να είναι σε εξέλιξη.

Αδιαμφισβήτητα σπουδαίας σημασίας η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα, πιθανότατα να αποφέρει κάποια οφέλη στην ελληνική πλευρά σε επιμέρους θέματα, που ωστόσο να είναι ουσιώδη σχετικά άμεσα για κλάδους και τομείς της οικονομίας μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως παρά τους υψηλούς τόνους, που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες από τους εταίρους μας, η συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες την ώρα που το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωζώνη.

Επίσης σήμερα (και) το Χ.Α. είναι μία μέρα πριν από την... περιβόητη 9η Απριλίου, οπότε με αφορμή την υποχρέωση καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ είχε αναπτυχθεί (από ξένα και εγχώρια ΜΜΕ) μία ευφάνταστη σεναριολογία περί... ατυχήματος και άλλων φληναφημάτων. Η... περιβόητη 9η/4 -η μέχρι πρότινος May Day- έρχεται και όπως όλα δείχνουν θα περάσει μέχρι να έρθει η επόμενη.

Ηδη τα πρώτα δημοσιεύματα τη... συγχρονίζουν με την επόμενη δόση του Μαΐου για αυτό εμείς για να μην χανόμαστε ακολουθούμε τον "οδικό χάρτη" που επιμελώς ετοίμασε ο Γιώργος Φλώκας με τις υποχρεώσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Προσώρας η 9η Απριλίου φαίνεται να περνά στην Ιστορία ενώ στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εστιάζει στα 1,13 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων και μάλιστα με το ίδιο επιτόκιο 2,97%.

Τσουχτερό μεν το κόστος μετακύλισης αλλά σταθερό τη στιγμή που και στα ασφάλιστρα κι έντοκα δεν αποτυπώνεται κάποια επιπλέον ανησυχία.

Σε υψηλά επίπεδα μεν η απόδοση του 3ετούς αλλά στο 21,3% από 23,6% και το CDs στις 2.643 μ.β. Παράλληλα συνεχίζονται οι εκροές από τις τράπεζες (στα 1,18 δισ. ευρώ στο διάστημα 30/3-8/4 με την ΤτΕ να αιτείται αύξηση για τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας).

Προφανώς η κατάσταση παραμένει σταθερά στο...κόκκινο, στα όρια συναγερμού, με την αγορά - πραγματική οικονομία στα όρια της ασφυξίας, ωστόσο ευαίσθητοι δείκτες και σηματωροί δεν επιβαρύνονται περαιτέρω.

Στο Χ.Α. μπορεί να παραμένουν οι πιέσεις κυρίως στις τράπεζες, όσο ο κλάδος αποτελεί το σημαντικό ...πρόβλημα (και) του χρηματιστηρίου, όμως δεν είναι λίγες οι μετοχές-εισηγμένες που έχουν αυτονομηθεί λιγότερο ή περισσότερο από τον εγκλωβισμό των τραπεζών κοντά στα ιστορικά ελάχιστά τους.

Στη Eurobank σταθερές οι ρευστοποιήσεις με πιθανότατο αγοραστή της συνεχιζόμενης προσφοράς το Fairfax το ποσοστό του οποίου θυμίζω πως ήταν οριακά πάνω από το 20% στη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου. Κατά πάσα βεβαιότητα η συμμετοχή του ξένου χαρτοφυλακίου προσεγγίζει πλέον το 23%, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο το 33% της καταστατικής μειοψηφίας.

Αντιθέτως σε Εθνική και Alpha Bank η εικόνα είναι συγκριτικά καλύτερη καθώς συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 1,09-1,12 ευρώ και ,259-0,269 αντίστοιχα. Με απώλειες κοντά στο 2,65% τα warrants των δύο μετοχών ΕΤΕ τπ και ΑΛΦΑ τπ.

Θυμίζω επίσης πως η συμπεριφορά του κλάδου σήμερα (και εχθές) ελάχιστα έχει επηρεαστεί από τη σημαντική μείωση της τιμής στόχου (και των 4 μετοχών) από τη Citi.

Στις τράπεζες έχουν αλλάξει χέρια περί τα 6,5 εκατ. ευρώ (το 33% των συνολικών συναλλαγών) καθώς τζίρος έχει γίνει στους τίτλους των ΟΠΑΠ, Jumbo, Grivalia, OTE, Μυτιληναίο αλλά και σε Κύπρου, FF Group, TITAN, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, CC/HBC. Στη μετοχή της CC/HBC μετά τη χθεσινή θεαματική επαναφορά πάνω από τα 18 ευρώ -υψηλά 4μήνου- επιχειρείται συσσώρευση δυνάμεων.

Εάν δεν χαθούν τα 18-17,90 ευρώ σύντομα τότε για τη μετοχή της CC/HBC θα επιχειρηθεί η προσέγγιση των 18,60-18,80 ευρώ.

Στα 8,90 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ για την οποία τρέχει ένα 6,26% σε εβδομαδιαία μέτρηση, στα 2,26 ευρώ της Ενεργειακής με απόδοση 8,25% στο ίδιο διάστημα, στα 22 ευρώ της ΤΙΤΑΝ, που σημειώνει 6,49% σε διάστημα εβδομάδας.

Περιπτώσεις ενδεικτικές που δεν περιορίζονται στον ft25 (απεναντίας) και καταδεικνύουν την εδώ και καιρό επιχειρούμενη διαφοροποίηση ορισμένων μετοχών - εισηγμένων από την πτωτική πορεία των τραπεζών.

Γεγονός που αποτυπώνεται (και) διαγραμματικά, όπως φαίνεται στην ανάρτησή μας στον Εκηβόλο. Στο διάγραμμα του Γ.Δ. (με τη μέτρηση του φίλου AnastasiosG) καταγράφεται η ελαφρώς σταθερά ανοδική κίνηση των "χαμηλών-στηρίξεων" του δείκτη.

Κίνηση που οφείλεται στην υπεραπόδοση αρκετών μη τραπεζικών μετοχών, στις πολύτιμες στηρίξεις δεικτοβαρών όπως η CC/HBC και στην προσπάθεια ισχυρών χεριών να μείνουν εντός παιδιάς.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 14.3-14.40 η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v