Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η προσοχή στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και στο ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα. Αλλαγές «θέσεων» στις τράπεζες με σηματωρό την Εθνική.

Ραγδαίες οι εξελίξεις εκτός και εντός συνόρων, με την αγορά να επιχειρεί να κάνει τον απολογισμό της εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας, που είναι πλήρης γεγονότων, ειδήσεων και προσδοκιών.

Η συνάντηση Κρ. Λαγκάρντ - Γ. Βαρουφάκη, η επιβεβαίωση της θέσης του Μαξίμου πως η δόση του ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά, οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις με τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί τους τόνους σε υψηλό επίπεδο λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα ήταν κάποια από τα σημαντικά θέματα που μας απασχόλησαν.

Στο Χ.Α. η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών προσβλέπει σε έναν συμβιβασμό που θα είναι κατ΄αρχάς επώδυνος για την ελληνική πλευρά και τόσο έντιμος όσο επιβάλλει η ισχύς του δανειστή, όμως οι αγορές θέλουν διέξοδο.

Όπως και η στεγνή Αθήνα, η πραγματική οικονομία θέλει την έστω και τμηματική καταβολή ρευστότητας. Λίγο έως πολύ αναμενόμενες οι εξελίξεις, τουλάχιστον για τους τακτικούς αναγνώστες του Euro2day.gr, με τη στήλη να θεωρεί εδώ και καιρό επικρατέστερο σενάριο αυτό του συμβιβασμού, και όχι όσων όλο αυτό το διάστημα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, για... Grexit, Graccident, διπλού νομίσματος(!) κ.λ.π.

Με αυτό το βασικό σενάριο συνεχίζουμε να πορευόμαστε και χρηματιστηριακά, σε μία συγκυρία όπου στις τράπεζες συντελούνται σημαντικές αλλαγές θέσεων "ισχυρών χεριών" και σε μία ευάριθμη ομάδα μετοχών/εισηγμένων επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμησή τους.

Στις δύο ταχύτητες του 25άρη αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης ωστόσο για τις τράπεζες ελλοχεύει ο κίνδυνος βίαιης απομόχλευσης όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος. Θυμίζω πως ενδεικτικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2/4 η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχύθηκε 5,84% στα 5,98 ευρώ, της Alpha Bank υποχώρησε 4,73% στο 0,262 ευρώ. Σταθερή στο 1,09 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, με άνοδο η Grivalia στα 7,48 ευρώ (3,03%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 2,12 ευρώ (1,44%), ο ΟΤΕ με 2,50% στα 8,20 ευρώ.

Αλλά και ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει τις 32 εισηγμένες με γεμάτα ταμεία, στα... θησαυροφυλάκεια των οποίων λιμνάζουν 2 δισ. ευρώ, καθώς τα διαθέσιμά τους υπερβαίνουν το σύνολο των δανείων που έχουν πάρει.

Ανάλογη εικόνα που θα διατηρείται όσο αναδιαρθρώνεται ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με το Χ.Α. να αναζητά την αφορμή για να επιχειρηθεί μία αντίδραση προεξόφλησης. Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν ακόμη πιο κοντά τον συμβιβασμό, ωστόσο για τους περισσότερους καταληκτικό θεωρείται το Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, με το τίναγμα στο κλείσιμο της Πέμπτης και όσα μεσολάβησαν να έχουν δημιουργήσει προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Για να δούμε...

Στα παράγωγα σταθερές ήταν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.074 συμβόλαια.

Το ΣΜΕ του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FT 25 (συνολικά 2.514, 2.373 για τον Απρίλιο, 141 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 227,75) κινήθηκε μεταξύ 224,5 και 231,25 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,8%. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium έως και 0,70%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (416), ΔΕΗ (440), Alpha Bank (10.489), Εθνική (2.229), Πειραιώς (6.209), Eurobank (10.773), ΟΠΑΠ (259), MIG (154), ΓΕΚ (174), Μυτιληναίο (181), Motor Oil (114).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,60% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 224,50 και των 231,50 μονάδων.

Τεχνικά η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary εκτιμά πως όσο ο δείκτης FT 25 παραμένει χαμηλότερα των 238 μονάδων, οι short έχουν το πλεονέκτημα με το μέρος τους. Όμως σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 238 θα ενεργοποιηθούν αρκετά stop losses με συνέπεια την αυτοτροφοδότηση της ανοδικής κίνησης με πρώτο στόχο την κατερχόμενη γραμμή τάσης. Για τους long η διατήρηση του FT 25 άνω των 225 μονάδων συνιστά διατήρηση των θέσεών τους.

Σε κομβικό σημείο, και βραχυπρόθεσμα, η αγορά με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να σημειώνει πως οι 230 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση, υπέρβαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει διαδοχικά προς τις περιοχές των 235 και των 238 μονάδων.

Σε συσσώρευση βραχυπρόθεσμα η αγορά, με εμφανή την ανυπομονησία των ενεργών να υπάρξει εξέλιξη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βαρόμετρο ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη στην περιοχή των 560 μονάδων και ως πρώτη και αρχική προϋπόθεση για τη συνέχεια η τουλάχιστον είσοδος του Δ.ΤΡ. στη ζώνη των 580-610 μονάδων. Μόνο στην περίπτωση της πειστικής ανοδικής διάσπασης των 610 μονάδων αλλάζει η βραχυπρόθεσμη εικόνα του κλάδου, με ζητούμενη για τη μετοχή της Εθνικής την κατ΄ελάχιστον αντίδρασή της πάνω από το 1,18 ευρώ. Συναλλακτικά στον κλάδο παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς συνεχίζεται η αναδιάρθρωση θέσεων των ξένων funds με ισχυρά χέρια να αποχωρούν αλλά και ισχυρά χέρια να καταλαμβάνουν θέσεις.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση της Eurobank, όπου και η σημαντικότερη αναδιάταξη δυνάμεων από τα ιστορικά ελάχιστα, κλειδί όμως παραμένει η ΕΤΕ. Να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall το ADR της ΕΤΕ αντέδρασε 5,69% στο 1,30$ με διακύμανση 1,27 - 1,32$. Σηματωρός το ADR της ΕΤΕ στο NYSE κατ΄ αρχάςγια τη μετοχή της Εθνικής στο Χ.Α. Συνεκτιμώντας το ΕΤΕτπ στο 0,192 ευρώ (-3,52%) αλλά και το ΣΜΕ με μικρό discount στον τρέχοντα μήνα (1,08) και premium στο 1,13 ευρώ για τον Μάιο.

Η λήξη της απλής σειράς στα παράγωγα Απριλίου είναι την Παρασκευή 17 του μήνα, μετά το Πάσχα και πριν το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου.

Τέλος, στα υπόψη το νέο θετικό "κλείσιμο" στην Wall, ειδικά του S&P 500 με 0,66% στις 2.080,62 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v