Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση στο ΧΑ με πασχαλιάτικο τζίρο

Κέρδη στο Xρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 780 μονάδων. Υπεραποδίδουν Coca Cola, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή. Ανοδος για Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ. Πιέσεις καταγράφονται σε Folli, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ.

Ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με αντίδραση προς τις 785 μονάδες η συνέχεια.

Με χαμηλές συναλλαγές, αν και δεν θα πρέπει να επιμένουμε και τόσο πολύ στον τζίρο τέτοιες μέρες όσο στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ενεργούς παίκτες να σηκώσουν τον πήχη και πάλι προς τις 800 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Θα ξεκινήσουμε από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο δείκτης στα πρώτα 15΄ της συνεδρίασης είχε προσεγγίσει τις 580 μονάδες κόντρα στην υποβάθμιση από τη Citi και των 4 συστημικών ομίλων. Αναφέραμε στα τελευταία σχόλιά μας και πιο επίμονα στο προσυνεδριακό πως κατ΄ αρχάς ζητούμενη προϋπόθεση -ελάχιστη- για τον κλαδικό δείκτη θεωρείται η κίνησηή του προς τη ζώνη των 580-610 μονάδων. Οι 580 μονάδες ως κάτω όριο του εν λόγω καναλιού λογικά θα λειτουργήσουν ως αντίσταση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού που επιχειρείται από τα ιστορικά ελάχιστα.

Αντίδραση των τραπεζών παρά τη μείωση και μάλιστα σημαντική της τιμής-στόχου και για τις 4 μετοχές από τη Citi. Η προσέγγιση από τον αμερικάνικο όμιλο έχει τη σημασία της, τη βαρύτητά της καθώς διατηρεί θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΤΕ και Alpha Bank για λογαριασμό θυγατρικών χαρτοφυλακίων αλλά και τελικών πελατών του.

Όμως, προσώρας η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε έως το 1,14 ευρώ, αν και η πρώτη αντίσταση του 1,18 ευρώ θεωρείται ανθεκτική. Στα υπόψη ότι από εχθές το βράδυ ενισχύεται στο NYSE το ADR της ΕΤΕ με το κλείσιμο στο 1,30$ να διευκολύνει τη σημερινή κίνηση προς το 1,15 ευρώ. Στο 0,192 ευρώ το ΕΤΕτπ, ενώ στα παράγωγα το ΣΜΕ του Απριλίου από discount (1,08) έχει περάσει σε premium (1,13 ευρώ), λεπτομέρεια που μπορεί να έχει τη σημασία της σήμερα Πέμπτη.

Στο 0,269 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που χρειάζεται επειγόντως απομάκρυνση από το 0,25 ευρώ, με το ΑΛΦΑτπ στο 0,453 ευρώ. Στην Πειραιώς συναλλαγές γίνονται στο εύρος του 0,346-0,355 ευρώ, ενώ για τη Eurobank (στο 0,117 ευρώ) το ενδιαφέρον είναι η συνεχής ενίσχυση του ποσοστού της Fairfax καθώς πλέον ξεπερνάει το 20%. Με την τιμή της μετοχής σε αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα γίνεται προφανής η ευκολία και το χαμηλό κόστος όπου η Fairfax θα μπορούσε να φτάσει το ποσοστό "καταστατικής μειοψηφίας".

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό σε καλύτερη θέση, βραχυπρόθεσμα, καθώς ξεπερνά τα 8,30 ευρώ (ζητούμενο που αναφέρεται στις... πρωινές Βολές μας). Στα 8,67-8,90 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ που όσο ενισχύονται είτε ο ΟΤΕ είτε η ΔΕΗ ή και οι δύο μαζί θα συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα. Στη μετοχή της ΔΕΗ αγορές έγιναν μέχρι τα 5,66 ευρώ, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών μας εάν μάλιστα ξεπεράσει σήμερα-αύριο και τα 5,70 ευρώ.

Όμως τη διαφορά στην αντίδραση των δεικτών την κάνει η CC HBC, καθώς το 4,84% προς τα 18 ευρώ πραγματοποιείται με αυξανόμενο τζίρο. Το ότι η μετοχή αντέδρασε ξεπερνώντας με χαρακτηριστική ευκολία την ανθεκτική τιμή των 17,50 ευρώ είναι θετικό για όσους μετρούν βραχυπρόθεσμα τον FT 25. Η κίνηση της CC HBC μπορεί να ωθήσει τον 25άρη πάνω από τις 235-236 μονάδες.

Ποντάρισμα που υποστηρίζεται από ορισμένους στα παράγωγα θυμίζοντας πως έχουν ανοιχτεί συμβόλαια του δείκτη προς αυτές τις τιμές.

Στα 5,96-5,84 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που μετά την υπεραντίδραση της Πέμπτης θα χρειαστεί επιβεβαίωση των 5,85 ευρώ προτού επιχειρηθεί η διάσπαση των 6-6,05 ευρώ. Στα 8,53 ευρώ ισχυρότερη σήμερα η ΜΕΤΚΑ.

Κατά 4,72% στα 2,22 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (στον Εκηβόλο, σημειώναμε νωρίτερα ότι στις 28/4 πραγματοποιείται η γ.σ. για μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου). Στο 1,72 ευρώ σταθερή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που λογικά είναι σε μειονεκτικότερη θέση λόγω των εμπλοκών που παρουσιάζονται στον τομέα των δημοσίων έργων - αυτοκινητοδρόμων.

Σταθεροί οι αγοραστές στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ μέχρι τα 5,37 ευρώ, με την Επιχείρηση να αποτιμάται στα 572 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία που για αρκετούς είναι ακόμη στεγνή σε σχέση με τις δυνατότητες του ομίλου. Έως τα 4,82 ευρώ οι αγορές στη μετοχή της ΕΧΑΕ, άλλο ένα χαρτί που μαζεύεται μεθοδικά από πιστούς επενδυτές, στο 1,81 ευρώ αντιδρά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 0,136 ευρώ η MIG, στα 6,89 ευρώ η Motor Oil.

Από τον FT Mid λιγοστές οι συναλλαγές, περιορίζονται στις ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Υγεία, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ.

Σημειώνεται πως μετά τα πρώτα 45-50΄ της συνεδρίασης οι συναλλαγές κυμαίνονταν στα 7,5 εκατ. ευρώ με 20 εκατ. μετοχές. Το 58% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, αυξημένος τζίρος πραγματοποιούνταν στον ισχυρό και σήμερα ΟΤΕ, όπως και στη δεικτοβαρή CC HBC. Περίπου σε αυτό το διάστημα δεν είχε γίνει προσυμφωνημένη πράξη/πακέτο σε καμία μετοχή. Στο 48/10 η σχέση ανοδικών - καθοδικών με περίπου 189 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v