Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε Μόσχα και Βρυξέλλες

Πτωτικό ξεκίνημα για την αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρωμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group αλλά και στο ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν. Η στάση των ξένων «παικτών» και τα πονταρίσματα «χαμηλού κόστους».

Σε ατέρμονη αναμονή (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, την ώρα που η ασφυξία πλήττει πλέον ζωτικούς ιστούς της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών και των μεγάλων έργων.

Σε μία συγκυρία όπου, μετά τα κάθε λογής σενάρια για... Grexit, έχουν προστεθεί «ιστορίες για... παράλληλα νομίσματα» και άλλα καινοφανή, που με περισσή ευρηματικότητα εφευρίσκουν τα κάθε λογής «ξένα κέντρα». Όλα αυτά... καλά, όμως ο ζωτικός χρόνος (και) για την πραγματική οικονομία και το επιχειρείν εκπνέει δραματικά με τις συνέπειες ορατές κι ακόμη πιο έντονες αυτήν την περίοδο, του Πάσχα.

Στο Χ.Α. ίδια γεύση, όπως λέει και ο φίλος Βασίλης Μαρκάκης, μετά από ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών, αλλά που με την ευγενική χορηγία της CC HBC άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Ευνοημένη και από την επαναφορά της σχέσης ρουβλίου - ευρώ δόθηκε μία πρώτης τάξεως αφορμή για το θεαματικό 7,35% της δεικτοβαρούς CC HBC, την επαναφορά σε τιμές πάνω από τα 18 ευρώ, στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου. Η επαναφορά της CC HBC των 6,77 δισ. ευρώ στα «υψηλά» 4μήνου ήταν το απόλυτο long στοίχημα, καθώς επηρεάζει τον FT 25 αλλά και επιμέρους συμβόλαια στα παράγωγα.

Κατά μόλις 0,35% στις 561,77 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, όμως ο 25άρης με 1,51% ενισχύθηκε στις 233,03 μονάδες, πιάνοντας το premium που από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης είχαν τα συμβόλαια του δείκτη για τον τρέχοντα μήνα.

Το γεγονός ότι οι τράπεζες παρά τις αρνητικές εκθέσεις, παρ' όσα γράφονται και παρουσιάζονται καθημερινά με καταιγιστικό ρυθμό πλέον, δεν «αδειάστηκαν» εχθές δείχνει κάτι. Ενδεικτικά αναφέρω πως από το σύνολο των χθεσινών συναλλαγών (περί τα 43-44 εκατ. ευρώ) τα 21-22 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στις 4 συστημικές τράπεζες και λίγα στα warants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank χωρίς να παρατηρούνται έξοδοι ισχυρών χεριών.

Η σχετική νηνεμία ειδικά στον τραπεζικό κλάδο αποδόθηκε κυρίως στη βεβαιότητα της αγοράς πως τουλάχιστον -και κατ' αρχάς- η αυριανή δόση στο ΔΝΤ θα καταβληθεί κανονικά, εμπρόθεσμα. Συνεπώς η απομάκρυνση της... περιβόητης 9ης Απριλίου για την οποία είχαν χυθεί... τόνοι μελάνης χωρίς να συμβεί το λεγόμενο «ατύχημα» ηρεμεί τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, η δε αναμονή για το επόμενο Eurogroup δίνει αφορμές για μικρής έκτασης και χαμηλού κόστους πονταρίσματα.

Πώς θα πάει η αγορά έτσι και για πόσο ακόμη, καθώς ο Ιούνιος φαντάζει άλλος... αιώνας μακριά σε χρονική διάρκεια και εξελίξεις είναι ένα καλό ερώτημα. Ωστόσο, η αγορά προσώρας «βλέπει» κατ' αρχάς προς το Eurogroup τη λήξη της σειράς Απριλίου στα παράγωγα, και... έχει ο Θεός.

Λογική που εξηγεί την επιμέρους κινητικότητα συγκεκριμένων εισηγμένων, τα ξεσπάσματα που παρατηρούνται όπως για παράδειγμα του Μυτιληναίου την Πέμπτη, το 6,12% της ΜΕΤΚΑ εχθές, το 6,13% της ΤΕΝΕΡΓ, το 4,24% του ΟΛΠ κ.ο.κ.

Επί της ουσίας, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, σε αντιδιαστολή με το EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας, στο σημερινό ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά. Κανείς στην κυβέρνηση ή στο υπουργείο Οικονομικών δεν ρισκάρει προβλέψεις για πιθανή χρηματοδοτική ανάσα με 500άρικα (εκατομμύρια ευρώ) που οραματίζονταν ορισμένοι λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, για να διαψευστούν -δυστυχώς- από τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή ένας νευραλγικός κλάδος χωλαίνει, χάνει χρόνο καθώς, σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, την αναθεώρηση όλων των συμβάσεων παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένων των πέντε οδικών αξόνων (Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός, Άξονας Κεντρικής Ελλάδας, Μαλιακός - Κλειδί και Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα), της Αττικής Οδού και της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, προωθεί η κυβέρνηση, με κύριο στόχο τη μείωση των διοδίων στους οδικούς άξονες. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη χθεσινή άτυπη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με τους δημοσιογράφους, εντός του μηνός θα είναι έτοιμη ώστε να τους καλέσει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χωρίς εκπλήξεις η εικόνα στα παράγωγα. Μειώθηκαν ελαφρώς οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.814 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.353, 1.988 για τον Απρίλιο, 375 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 233,75) κινήθηκε μεταξύ των 227,25 και των 235,5 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (324), ΔΕΗ (163), Alpha Bank (9.480), Εθνική (5.214), Πειραιώς (4.231), Eurobank (10.076), ΟΠΑΠ (198), MIG (200), Μυτιληναίο (127), Motor Oil (114), ΕΥΔΑΠ (101), Ελληνικά Πετρέλαια (120), Folli Follie Group (103).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στο 0,63% και κινήθηκαν μεταξύ των 227,25 και των 235,50 μονάδων. Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 2.363 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα επίπεδα των 40.314 συμβολαίων.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το ADR της ΕΤΕ στο NYSE υποχώρησε 3,08% στο 1,26 δολάριο. Στο 0,188 ευρώ χαμηλότερα κατά 2,08% το warrant της Εθνικής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v