Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μικρή η άνοδος, μικρός και ο τζίρος

Ανευρη συνεδρίαση παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα. Το EWG και τον… Πούτιν περιμένουν οι επενδυτές. Διαφοροποίηση από Coca Cola (7,3%), ΜΕΤΚΑ (6,1%) και ΤΕΝΕΡΓ. Πιέσεις σε Πειραιώς και ΔΕΗ. Ποια είναι τα τεχνικά όρια σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο μόνος αιφνιδιασμός που επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση, ήταν το ανοδικό ξεκίνημα και μάλιστα με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank, Eurobank, EEE και ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις περί συναλλακτικής ραστώνης, ενώ όσοι ακολούθησαν την αρχική άνοδο, στις Τραπεζικές μετοχές και δεν είχαν τα απαιτούμενα γρήγορα αντανακλαστικά, θα περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα για να απεγκλωβιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο, για το 2015, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του έτους (2/1), με 30,663 εκατ. ευρώ.

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία, αλλά και όλα όσα "είδαν το φως της δημοσιότητας" από την περασμένη Παρασκευή και μετά, τα πράγματα στο ταμπλώ του Χ.Α. θα μπορούσε να είναι και αρκετά χειρότερα, αν ΕΕΕ (+7,35%) και Εθνική (+1,83%), δεν "έβαζαν πλάτη" στον Δείκτη, αποφεύγοντας την επαφή με το "κόκκινο" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Σχετικές βοήθειες στους παραπάνω έδωσαν οι Μέτκα (+6,12%), ΟΤΕ (+1,34%), ΟΛΠ (+4,24%), Motor Oil (+1,32%), ΟΠΑΠ (+1,25%) και Τέρνα Ενεργειακή (+6,13%).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Χ.Α. τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη έχουν οι ΕΕΕ (11,71%), Εθνική (7,05%) και Τιτάν (6,96%), ενώ συμμετοχή μεγαλύτερη του 5% έχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie Group.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν "μείνουν από δυνάμεις" οι πρωινοί αγοραστές, ο Γενικός Δείκτης πρόλαβε να αναρριχηθεί μέχρι τις 785,34 μονάδες (+1,82%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 581,61 μονάδες (+3,89%).

Στην αρχική "φούρια" ο τίτλος της Εθνικής αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,14 ευρώ (+4,59%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,2750 ευρώ (+4,96%), της Eurobank μέχρι τα 0,1190 ευρώ (+4,39%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,3550 ευρώ (+2,9%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημειώθηκαν από ΕΕΕ (μέχρι τα 18,40 ευρώ, +7,35%), Ελλάκτωρα (μέχρι τα 1,83 ευρώ, +5,17%) και ΟΛΠ (μέχρι τα 11,40 ευρώ, +5,17%).

Αυτά μέχρι τις 15.40, καθώς από εκεί και πέρα έγινε προσπάθεια επανάληψης του "έργου" της τελευταίας συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, με ξαφνική εμφάνιση "καθυστερημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος" και κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. προς το άνω όριο της ημερήσιας διακύμανσης, όμως οι "θιασώτες" αυτής της προσπάθειας αποδείχθηκαν εξαιρετικά λίγοι και εμφανώς αδύναμοι, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να μείνει, περίπου, στο μέσον του ημερήσιου εύρους κίνησης, για τον Γενικό Δείκτη, που θα "έχει να λέει" ότι συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες έξι.

Αξιοπρόσεκτο ρόλο στο κλείσιμο του Δείκτη έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες, που σε ρόλο "big brother" απαγόρευσαν τις διαθέσεις για "νέα μαγικά", όπως στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (βλ. διάγραμμα), έστω και αν οι τελικές κινήσεις στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αποδείχθηκαν μικτές, με άλλες μετοχές να κλείνουν στα υψηλά ημέρας και άλλες στην χαμηλότερη ημερήσια τιμή.

Είναι εύκολο σε μία συναλλακτική ρηχή Αγορά και με λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους" σε Δεικτοβαρείς τίτλους να "καθοδηγείς" τους βασικούς δείκτες, όμως έστω και αυτά τα λίγα "χαρτιά" είναι απορίας άξιον το τι θα τα κάνουν οι "ψύχραιμοι αγοραστές" των τελευταίων ημερών, αν υποτροπιάσει, εκ νέου, το γενικότερο κλίμα.

Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές τόσο στο Χ.Π.Α., όσο και στην Αγορά ομολόγων, με την δεύτερη Αγορά να διακατέχεται από απόλυτη συναλλακτική άπνοια, όμως οι ελάχιστες εντολές αποδείχθηκαν αρκετές στο να κατεβάσουν, ελαφρώς, τις αποδόσεις στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 10ετες (11,34%), 5ετες (15,35%) και 3ετες (20,44%).

Ξεκινώντας, επιγραμματικά, με τις ειδήσεις που υποτίθεται ότι επηρέασαν την τάση στην σημερινή συνεδρίαση, "ο Αλέξης Τσίπρας δεν ψάχνει για λεφτά από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά σκοπός της επίσκεψής του είναι να ικανοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους δείχνοντας ότι αψηφά τους Ευρωπαίους Πιστωτές", υποστηρίζει η "Wall Street Journal". Άλλωστε, όπως σχολιάζει η "WSJ", τα αδύναμα οικονομικά της Ρωσίας και το περιορισμένο ενδιαφέρον της Χώρας για την Ελλάδα, σημαίνουν πως η Ρωσία δεν είναι μια βιώσιμη πηγή εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Από την άλλη, μετά την συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ και σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, "το ΔΝΤ πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά και σε αύξηση του ΦΠΑ".

"Η τελευταία διαβεβαίωση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα αποπληρώσει τους Δανειστές, απομάκρυνε τους φόβους μιας άμεσης χρεοκοπίας, αλλά την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της, η Ελληνική Οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση", υποστηρίζουν αναλυτές.

"Η σύγχυση που χαρακτηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζεται πιο καθαρά στις αμφιταλαντεύσεις όσον αφορά την πώληση του ΟΛΠ", υποστηρίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Στην αρχή ήταν προς πώληση, στη συνέχεια η συμφωνία εγκαταλείφθηκε, μετά επέστρεψε στο προσκήνιο και τώρα προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε σύμπραξη με το Δημόσιο. Σύμφωνα με το Reuters, αποτελεί πραγματικό αίνιγμα αν τελικά το Λιμάνι διατίθεται σε ιδιώτες επενδυτές. Όπως τονίζεται, δεν είναι βέβαιο ακόμα και αν το γνωρίζει η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση, δεδομένων των τόσων αντιφατικών δηλώσεων.

Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση αξιολόγηση του FTSE για τα Χρηματιστήρια. Ο οίκος κρατά το Χ.Α. στο ίδιο επίπεδο, αλλά το διατηρεί σε "watch list", δηλαδή υπό εξέταση για πιθανή υποβάθμιση σε "αναδυόμενη", από αναπτυγμένη, Αγορά. Η ετήσια αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

"Η Τράπεζα της Αγγλίας πιέζει τις Βρετανικές Τράπεζες να καταρτίσουν σχέδια για την περίπτωση που η Ελληνική κρίση χρέους κλιμακωθεί, ή η Χώρα φύγει από την Ευρωζώνη", σύμφωνα με το Bloomberg.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι η επίσκεψη - συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ, μπορεί να δώσει μία "ταχύτητα" στις εξελίξεις, καθώς μέχρι στιγμής οι συζητήσεις δείχνουν να έχουν βαλτώσει σε συνεχόμενες συναντήσεις και μέτρα - επιστολές που σβήνονται και ξαναγράφονται, όταν ο χρόνος μετρά επιθετικά αντίστροφα, για την εγχώρια Οικονομία.

"Μικρό καλάθι" δείχνει να κρατά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και για το "διπλό" Euroworking Group, αλλά και για την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στο ταμπλώ του Χ.Α.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Ελληνική Πλευρά συνεχίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κι ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες (!) Αύριο θα υπάρξει μια συνάντηση του Euro Working Group κι αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια εκτίμηση για το πού βρίσκονται τώρα τα πράγματα. Για τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι η Ελληνική Πλευρά που θα πρέπει να κάνει κάποιο βήμα.

Τεχνικά, η Αγορά δείχνει να τηρεί στάση ψύχραιμης αναμονής, που όμως δεν στοιχίζει ιδιαίτερα λόγω των χαμηλών όγκων συναλλαγών. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το αγοραστικό μας σήμα είναι εν ενεργεία, παρ΄ όλα αυτά το "stop" μας είναι πολύ κοντά. Μία κατοχύρωση του 754 (ΓΔ), σε κλείσιμο, θα μας δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου με τις 730 μονάδες κοντινή και τις 698 επόμενη στήριξη, ενώ αντίστοιχα σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 810 για να αλλάξουμε επίπεδο και να απομακρυνθούμε από την επικίνδυνη περιοχή στήριξης.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το "stop" για τους "long" εντοπίζεται στις 222 μονάδες, ενώ οι 236 μονάδες είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Σύμφωνα με τα βραχυχρόνια διαγράμματα και όσον αφορά τον FTSE25, όσο ο εν λόγω δείκτης κινείται χαμηλότερα των 245 μονάδων, η πτωτική τάση παραμένει κραταιά. Πέρασμα του 25αρη υψηλότερα των 245 μονάδων, με κλείσιμο θα μεταβάλει την τάση που έχει δημιουργηθεί από τα υψηλά των 283 μονάδων διαμορφώνοντας νέες τιμές - στόχους, με επόμενες αντιστάσεις τις 270, 280 - 283 και 310 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση και σε καθοδική καταστρατήγηση των 220 μονάδων, θα "ανοίξει η καταπακτή" για minimum κίνηση προς τις 214 και 207 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μένοντας στον FTSE25, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά σε δύο τίτλους, αυτούς των ΕΕΕ και ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή της πρώτης, που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, όχι μόνο παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι (μετά την υπέρβαση των 15,38 ευρώ), αλλά επιμένει σε πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 15,60 ευρώ (κλείσιμο 16/3). Ακόμα και αν η όλη κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τεχνική", λόγω της βαρύτητας του τίτλου στον Γενικό Δείκτη και το "ρόλο κυματοθραύστη" που έχει αναλάβει στις Τραπεζικές και όχι μόνο, πιέσεις, η επόμενη τεχνική αντίσταση ορίζεται στα 18,64 - 18,68 ευρώ, ανοδική διάσπαση των οποίων θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τα τεχνικά δεδομένα.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, η μετοχή συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ σήμερα αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές, με εμφανέστατη την παρουσία πωλητή. Επόμενη σημαντική στήριξη στα 5,00 ευρώ, καθοδική διάσπαση των οποίων θα ενεργοποιήσει κινήσεις "stop loss".

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 810 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση αλλάζει με κλεισίματα υψηλότερα των 821 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

Η Αγορά, σε σχέση με τα δεδομένα, κρατάει χαρακτήρα μέσα στο χειρότερο κλίμα των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που δείχνει ότι πιστεύει πως μοναδική διέξοδος είναι η εξεύρεση λύσης, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο είναι ότι χειρότερα, όχι μόνο για την Χρηματαγορά άλλα πρωτίστως για την πραγματική Οικονομία και με τις δύο να κρατάνε στάση αναμονής μέχρις ότου δούμε που βαδίζουμε.

Όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να "φάει" όλο τον χρόνο του τετραμήνου, για να έρθει σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, καθώς οι "Θεσμοί" δεν θέλουν "μέτρα σε δόσεις" που επιθυμεί η Κυβέρνηση, την ώρα που όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει η ρευστότητα εκείνη για να μπορέσουμε να καλύψουμε ούτε καν τις εσωτερικές μας ανάγκες.
Στην οικονομία έχει γίνει μία άτυπη στάση πληρωμών, στο εσωτερικό, πρωτίστως σε προμηθευτές και επιστροφή ΦΠΑ, με το Κράτος να απορροφά ακόμα και μετρητά που δεν ανήκουν σε αυτό.

Η στεγνότητα στην Αγορά είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει ένα "ατύχημα" ασχέτως αν δεν είναι αυτοσκοπός και κάθε εβδομάδα που περνάει είναι σημαντική, μιας και η Οικονομία έχει φτάσει πραγματικά στα όριά της.

Από την άλλη δεν φαίνεται να έχουμε από πουθενά στήριξη, μιας και οι υποψήφιοι Σύμμαχοι χάνονται καθημερινά, κάτι που ουσιαστικά μας δείχνει ως μόνη διέξοδο μία συμφωνία.

Μέχρι να βρεθεί μία συνολική λύση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, δύσκολα η Αγορά μπορεί να αποκτήσει μία μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, με την συσσώρευση ανάμεσα σε 700 και 950 να είναι και το καλό μας σενάριο.

- Δημήτρης Τζάνας

Δυστοκία σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές, καθώς η συνομολόγηση στα ζητούμενα στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και το Εργασιακό (απελευθέρωση απολύσεων) δεν γίνεται αποδεκτή, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη πλευρά, συναντίληψη φαίνεται να διαμορφώνεται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και τα φορολογικά ζητήματα, όπου επικεντρώνονται οι Ελληνικές προτάσεις με στόχο την αύξηση των Δημόσιων εσόδων, ενώ αγκάθι παραμένει το Τραπεζικό Σύστημα τα θέματα του οποίου, όπως η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, απαιτούν ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Έτσι, η επίτευξη του τελικού "έντιμου συμβιβασμού" μετατίθεται για τις 24 Απριλίου με αποτέλεσμα η Μεγάλη Εβδομάδα να αποτελεί και κατά κυριολεξία "εβδομάδα παθών" για τα αναιμικά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, που πρέπει να ανταποκριθούν σε ανάγκες 1,85 δισ ευρώ τις επόμενες ημέρες (ΔΝΤ + έντοκα) και άλλα 1,4 δισ ευρώ στη συνέχεια (τόκοι + άλλα έντοκα) εντός του Απριλίου.

Εν μέσω αυτών των δεδομένων, αλλά και άλλων που επιβαρύνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα (όπως οι συγκρούσεις στις Σκουριές με εργαζομένους της "Ελληνικός Χρυσός", η εθελούσια έξοδος εργαζομένων στη Χαλυβουργική, η έξαρση αναλήψεων στις Τράπεζες κοκ), το Ελληνικό Χρηματιστήριο κρατεί, επί του παρόντος, ψύχραιμη στάση.

Σε αυτό έχει συμβάλει το Πάσχα των Καθολικών με τις αυξημένες αργίες και την αποχή από τις συναλλαγές των επενδυτών εξωτερικού, ενώ ακολουθεί και το δικό μας Πάσχα, των Ορθοδόξων, με συνέπεια την παράταση της συναλλακτικής ραστώνης για μια ακόμη εβδομάδα.

Είναι, ωστόσο, σαφές ότι για την Κυβέρνηση οι αργίες οφείλουν να ανασταλούν, αφού οποιεσδήποτε ευφάνταστες εναλλακτικές λύσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη δημοσιονομική ασφυξία που επέρχεται, αν δεν αντληθεί ρευστότητα από τους Δανειστές μας, εξέλιξη που έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας.

Επομένως, το σενάριο της επερχόμενης αποεπένδυσης των επενδυτών εξωτερικού εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα στην παρούσα φάση, λαμβάνοντας πάντα υπ΄ όψιν τον καταιγιστικό ρυθμό εξελίξεων που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές, καθώς ο παρών Κυβερνητικός συνασπισμός έχει σοβαρή δυσκολία να οδηγήσει σε συμφωνία τη Χώρα με τους Δανειστές της.

Γι’ αυτό άλλωστε τόσο ο Economist όσο και οι Financial Times ζητούν την αναδιάταξή του, ώστε να βελτιωθεί η Κυβερνητική συνοχή και οι καθημερινές "κακοφωνίες" των στελεχών της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να δρομολογηθούν εκταμιεύσεις.

Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού αναζωπυρώνει τις προσδοκίες μιας αμοιβαία αποδοτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως έχει δείξει ανάλογη περίπτωση της Κύπρου προ διετίας με τη Ρωσία, που βρισκόταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή.

"Παρ’ όλα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει επιλογές με χαρακτηριστικά 'επενδυτικού καταφυγίου' και ελπιδοφόρων προοπτικών για το μέλλον, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του 2014, η ορατότητα για τις οποίες έχει ως προαπαιτούμενο τη δραστική μείωση του Ελληνικού 'country risk' που συνεχίζει να είναι στα ύψη, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων (στο 11,4% !)", αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Shanghai (+2,52%) και Nikkei (+1,25%). Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση και στην Wall Street (το βράδυ, η Alcoa θα ανοίξει την αυλαία των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου).

Μικρά κέρδη για τα πολύτιμα μέταλλα, συνεχίζει πλαγιοανοδικά το US Oil, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινείται το ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Κεντρικές Τράπεζες Αυστραλίας και Ινδίας διατήρησαν αμετάβλητα τα βασικά τους επιτόκια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, διατηρείται το θετικό κλίμα στον απόηχο της εξαγοράς της Ολλανδικής εταιρείας μεταφορών TNT Express από την FedEx, ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν ενός έτους αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες στον Ιδιωτικό Τομέα της Ευρωζώνης το Μάρτιο. Ο τελικός δείκτης ΡΜΙ της Markit, άγγιξε το 54. Το τελικό επίπεδο του Μαρτίου μπορεί να είναι οριακά χαμηλότερο από την αρχική ένδειξη (54,1), αλλά είναι σημαντικά υψηλότερο από το 53,3 του Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 20 μονάδες τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο για έκτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να θεωρούν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ρίξει ρευστότητα στις Αγορές και θα αποσοβήσει τον αποπληθωρισμό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσαν τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο. Οι ανοικτές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 5,13 εκατ. από 4,97 εκατ. τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Με βάση τα στοιχεία, για κάθε ανοιχτή θέση τον Φεβρουάριο υπήρχαν 1,69 άνεργοι.

"Η μεγάλη άνοδος του Αμερικανικού δολαρίου κινδυνεύει να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και να επιβραδύνει την οικονομία της Χώρας", προειδοποιεί ο CEO της BlackRock, Larry Fink. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αντίκτυπος από την ανατίμηση του δολαρίου θα γίνει αισθητός πέρα από τον Εξαγωγικό Τομέα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση των τιμών στόχων για τις τέσσερις Ελληνικές συστημικές Τράπεζες προχώρησε η Citi. Συγκεκριμένα, "κόβει" την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,47 ευρώ ανά μετοχή από 0,65 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,61 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Eurobank στα 0,16 ευρώ από 0,30 ευρώ και για την Εθνική στα 1,74 ευρώ από 2,75 ευρώ.

Με τιμή-στόχο στα 5,6 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "buy" ξεκινά να καλύπτει την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η HSBC.

Στα 9,8 ευρώ από 12,9 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Wood & Company σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Hold". O διεθνής οίκος τονίζει τα ισχυρά μεγέθη του ΟΠΑΠ το 2014, εμφανίζεται όμως επιφυλακτικότερος για το 2015-2016 λόγω και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα EBITDA των ετών 2015 έως 2017. Τονίζει ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές του Οργανισμού είναι ισχυρές, καθώς εκτιμά ότι η μέση ετήσια αύξηση των EBITDA για τα έτη έως το 2017 θα τρέξει με ρυθμό 10%.

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η Bank of America σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι αυξάνονται τα ρίσκα ενδεχόμενης αύξησης κεφαλαίου, ακόμη και στο σενάριο θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους Δανειστές.

 

"H πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει μια 'bad bank' αποτελεί ένα θετικό βήμα στην μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Τομέα γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν την χορήγηση νέων", υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Fitch.

Από εκεί και πέρα, στην αναπροσαρμογή του τιμήματος για κάθε μετοχή της Trastor ΑΕΕΑΠ (+0,75%) στο 1,40 ευρώ προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της συνέχισης της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει στις 9/10/2014.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ 785,35 (+1,82%) και 768,69 μονάδων (-0,34%). Μετά τις 13.28 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα" και στις 17.00 βρέθηκε στις 781,51 μονάδες (+1,19%) για να κλείσει στις 777,47 με κέρδη 0,8%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 43,5 εκατ. από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 95642666 τίτλοι, από τους οποίους οι 87132231 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Χαμηλότερα του 25αρη, με "ανοιχτές" εντολές αγορών συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η Σελόντα, ενώ, ως διά μαγείας, εξαφανίστηκε το εντυπωσιακό "bid" των προηγούμενων ημερών στο Γαλαξίδι, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος διαπραγματεύεται στο 1/5 της ονομαστικής του αξίας και με "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e.

Ξεκίνησε με "φούριες" η Lamda Development που αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,46 ευρώ (+7,45%), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,19 ευρώ (-0,93%), για να κλείσει στα 3,28 ευρώ με κέρδη 1,86%.

Σημαντική προσφορά ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, στον Νηρέα, με αυξημένες συναλλαγές που δημιουργεί υπόνοιες αποχώρησης σημαντικού "παίκτη". Πάντως η σημερινή προσφορά, έστω και λίγο υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά, απορροφήθηκε εύκολα.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia, Jumbo.

Τέλος, η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση μετά από εξέταση των προϋποθέσεων, αποφάσισε τις εξής μεταφορές ανά κατηγορία διαπραγμάτευσης:

Οι μετοχές των εταιρειών "Γ.Ε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε." και "ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε." μεταφέρονται από την Κύρια Αγορά στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Οι μετοχές της εταιρείας "ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε." μεταφέρονται από την κατηγορία Προς Διαγραφή στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Οι μετοχές των εταιρειών "COMPUCON ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ Α.Β.Ε.", "ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Ε." και "ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε." μεταφέρονται από την Κατηγορία Επιτήρηση στην Κατηγορία Προς Διαγραφή, λόγω χαμηλών ετήσιων συνολικών εσόδων (< 2 εκατ. €). Οι προαναφερόμενες αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, 8 Απριλίου 2015.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής μεταβλητότητας, θετικού τελικού προσήμου και εξαιρετικά ισχνών συναλλαγών, η πρώτη μετά το Πάσχα των Καθολικών και στην Αγορά Παραγώγων, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.921 συμβόλαια).

Μειώθηκαν ελαφρώς οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.814 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.353, 1.988 για τον Απρίλιο, 375 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 233,75) κινήθηκε μεταξύ 227,25 και 235,5 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (324), ΔΕΗ (163), Alpha Bank (9.480), Εθνική (5.214), Πειραιώς (4.231), Eurobank (10.076), ΟΠΑΠ (198), MIG (200), Μυτιληναίο (127), Motor Oil (114), ΕΥΔΑΠ (101), Ελ. Πετρέλαια (120), Folli Follie Group (103).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 59%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα 176 δικαιώματα (165 calls και 11 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (43.989.045 τεμ.), Eurobank (85.922.384 τεμ.), Πειραιώς (25.028.707 τεμ.), Εθνική (1.954.694 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v