Μαζεύτηκαν τα όποια αρχικά κέρδη, με την αγορά να γυρίζει σε αρνητικό έδαφος με σχεδόν κατακόρυφη υποχώρηση των δεικτών μετά τις 13.00. Ωστόσο λίγο πριν από τις 14.00 οι αγοραστές επανήλθαν και έφεραν ξανά το Χ.Α. σε θετικό έδαφος.
Με συναλλαγές... νηστείας και χωρίς σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων επενδυτών είναι εύκολη η διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 767 από τις 785 μονάδες. Λίγες αγορές από τα χαμηλά των 768 μονάδων ήταν αρκετές για να επανακάμψει σε θετικό έδαφος μέχρι τις 775 μονάδες.
Με τζίρο λίγων χιλιάδων ευρώ πραγματοποιείται η διακύμανση για τις τραπεζικές μετοχές. Καθοριστική η συμβολή της CC/HBC που με καλές συναλλαγές επανέρχεται πάνω από τα 18 ευρώ. Στα 6,64 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου έναντι 4 του ΟΤΕ και 3,9 δισ. ευρώ της Εθνικής.
Το μαρτύριο της σταγόνας, στο οποίο αναφέρεται σχετικά η Μαρίνα Μάνη, ταλαιπωρεί και το χρηματιστήριο από τη στιγμή που στην αγορά επιχειρείται να προεξοφληθούν οι εξελίξεις μέχρι το επόμενο Eurogroup. Συνάμα έχει αρχίσει η συνεκτίμηση όσων αναμένουν την Αθήνα στη συνέχεια μέχρι την περίοδο του Ιουνίου οπότε θα κριθεί (όπως όλα δείχνουν) η "τελική συμφωνία" των δύο πλευρών.
Με τον τραπεζικό κλάδο σε ομηρεία, το Χ.Α. πολύ δύσκολα θα κινηθεί πειστικά άνω των 850 μονάδων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Απριλίου).
Αδυναμία υπέρβασης έστω των 580 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη διαπιστώθηκε νωρίτερα όταν σταμάτησε στις 581,61 μονάδες επίπεδο απ΄ όπου ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα εντολές ρευστοποίησης θέσεων και στις 4 συστημικές μετοχές.
Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν το γύρισμα των τραπεζών και στην έκθεση της Citi, που χαμηλώνει σημαντικά τον πήχη για τον κλάδο. Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν πως σε αυτά τα χαμηλότατα επίπεδα για τις τράπεζες (και τις αποτιμήσεις τους) συνεχίζεται η διαδικασία αλλαγής θέσεων καθώς μέρος της προσφοράς αποχωρούντων ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων απορροφάται από άλλα επίσης ισχυρά ξένα funds.
Οσο συνεχίζεται η διαδικασία και για όσο παραμένουν οι εκκρεμότητες στον κλάδο, δύσκολα θα κινηθεί πάνω από τις 650 - 670 μονάδες (ο Τραπεζικός Δείκτης) τη στιγμή που δεν είναι λίγοι στην αγορά οι οποίοι θεωρούν αναπόφευκτο και τρίτο γύρο ΑΜΚ.
Σε κάθε περίπτωση σε μία ρηχή αγορά, με χαμηλές συναλλαγές είναι εύκολο με μία γερή εντολή αγοράς ή πώλησης να ενισχυθεί ή να διορθώσει ακόμη και ένας ολόκληρος κλάδος ακόμη και αν είναι ο τραπεζικός.
Από τις 581 έως τις 555 μονάδες η διόρθωση του Τραπεζικού Δείκτη, με την υποχώρησή του να παρασέρνει και άλλες μετοχές-εισηγμένες.
Μάλιστα στη μετοχή της ΔΕΗ πωλήσεις έγιναν περίπου την ίδια ώρα με τις ρευστοποιήσεις σε Εθνική και Alpha Bank, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών για τον τίτλο της Επιχείρησης. Από τα 5,66 έως τα 5,29 ευρώ (στις 13.10-13.15) για να ακολουθήσει μικρή αντίδραση μέχρι τα 5,40 ευρώ. Διακύμανση πλησίστια με αυτήν του Τραπεζικού.
Ρευστοποιήσεις έγιναν το ίδιο διάστημα και σε μετοχές-σηματωρούς όπως Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ/Τέρνα.
Για την Αεροπορία Αιγαίου από τα 7,60 έγιναν πωλήσεις μέχρι τα 7,44 ευρώ. Στον Μυτιληναίο από τα 5,96 έως τα 5,76 ευρώ, στη ΜΟΗ από τα 6,90 στα 6,66, στη ΓΕΚ/Τέρνα από το 1,74 στο 1,68 ευρώ.
Πάντως λίγο μετά τις 13.25-13.30 στις χαμηλές τιμές ημέρας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σε όλες τις αναφερόμενες μετοχές με συνέπεια τη μερική αντίδρασή τους.
Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, στο εύρος τιμών που συσσωρεύει η αγορά εδώ και 2-3 εβδομάδες δεν παρατηρούνται ούτε σημαντικές ρευστοποιήσεις αλλά ούτε και αντίστοιχες αγορές.
Εμφανής η αποχή - επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των επενδυτών, η στάση αναμονής και συγκρατημένων προσδοκιών από την πλευρά όσων συμμετέχουν στην καθημερινή διαδικασία.
Σημειώνεται πώς στις 13.55 η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα 20 εκατ. ευρώ (με 51 εκατ. μετοχές). Το 56% είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος είχε αλλάξει χέρια σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CC/HBC αλλά και σε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, FF Group.