Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά, με μικρό τζίρο και πιέσεις στα περισσότερα «χαρτιά» του FT 25. Κοντά στις πρώτες στηρίξεις οι βασικοί δείκτες. Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες με αιχμή τη Eurobank αλλά και σε κατασκευαστές, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες έως 1,10% για τον Γενικό Δείκτη στις 768 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με λιγοστές ρευστοποιήσεις, δημιουργώντας πτωτικό χάσμα (από τις 777,06 μονάδες) και με την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος να επιτείνει σταδιακά τη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών. Με τις συναλλαγές στα χθεσινά επίπεδα, μέτρια για αυτές τις ημέρες, αλλά με τους εν δυνάμει αγοραστές είτε να απέχουν είτε να τοποθετούνται λίγο χαμηλότερα, ο Γ.Δ. διόρθωνε μετά τα πρώτα 35΄-40΄ της συνεδρίασης.

Μέτριες πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, αλλά η απουσία αγοραστών εμφανής, οπότε η αγορά ταλαιπωρείται σε μία διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση. Η απουσία κινήτρων κι η έλλειψη αφορμών για να συνεχισθεί η διήμερη αντίδραση έχαν ως συνέπεια την οπισθοχώρηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στα χαμηλά επίπεδα της χθεσινής ημέρας.

Έως τις 229,61 μονάδες ο FT 25, έως τις 546,76 ο Τραπεζικός Δείκτης, δηλαδή κοντά στις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Ωστόσο, σε μία τόσο ρηχή αγορά, με τόσο χαμηλές συναλλαγές και ελάχιστες κινήσεις ουσίας η εικόνα αυτών των συνεδριάσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική. Παρ' όλα αυτά γίνεται εμφανής η έλλειψη κινήτρου και αφορμής, η αγορά δεν έχει κάτι να περιμένει σήμερα-αύριο, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος συμπλήρωνε ότι και το χρηματιστήριο ακολουθεί το γενικότερο... σύρσιμο της οικονομίας.

Με τους πωλητές να υπερισχύουν στις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη και με τη CC HBC να υποχωρεί προς τα 18,14 ευρώ, είναι φυσιολογική η οπισθοχώρηση της αγοράς χαμηλότερα.

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, καθώς ο κλάδος πλήττεται από τα εγγενή προβλήματά του, ενώ πωλητής στη μετοχή της Eurobank πιέζει την τιμή έως και 5,50% στο 0,108 ευρώ. Σημειώνεται πως η τελευταία θέση του Fairfax (οριακά πάνω από το 20%) περιελάμβανε μέχρι και τη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου. Σχετικό παρασκήνιο για αυτήν την ενδιαφέρουσα κίνηση στον πάντα ενημερωμένο ΧΑΜαιλέοντα.

Όμως η πίεση στη μετοχή της Eurobank και οι λίγες εντολές πώλησης παρασύρουν με μεγαλύτερες απώλειες την Πειραιώς και με λιγότερες την Alpha Bank και την Εθνική. Ειδικότερα για τη μετοχή της ΕΤΕ προοίμιο της σημερινής της κίνησης υπήρξε η χθεσινοβραδινή διόρθωση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE, όπως αναφέρθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Έως τα 18,14 ευρώ η μετοχή της CC HBC μετά από εβδομαδιαία αντίδραση 8,86% (και 12,22% σε μηνιαία μέτρηση), με κρίσιμη στήριξη λίγο χαμηλότερα των 18 ευρώ.

Λίγες πωλήσεις, αλλά απουσία αγοραστών υποχωρούν και οι 3 μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό στα 8,15 ευρώ και ζητούμενη την επιβεβαίωση σε κλείσιμο των 8,10 ευρώ. Με απόδοση 2,12% σε εβδομαδιαία μέτρηση, η μετοχή του ΟΤΕ εξακολουθεί να έχει πλεονέκτημα έναντι του ΟΠΑΠ (0,91%) και της ΔΕΗ (-2,91%), αρκεί να μη χαθούν τα 8,10 ευρώ.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η προσφορά που εκδηλώνεται στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς οι συνεχείς εμπλοκές στον κλάδο εξασθενούν την όποια προοπτική τους για το πρώτο εξάμηνο (και βλέπουμε). Έως το 1,70 ευρώ οι πωλήσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ - να σημειωθεί πως μόλις 14 λεπτά χαμηλότερα είναι ο πυθμένας 52 εβδομάδων.

Σταθερή η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στα 3,56 ευρώ, παραμένει ενεργή η εντολή αγοράς στον τίτλο του ΟΛΠ έως τα 11,42 ευρώ, με μέτριο τζίρο για τη μετοχή του Τιτάνα επιτεύχθηκε νωρίτερα η επαναφορά πάνω από τα 18 ευρώ. Σταθερή στα 8,85 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ κρατώντας όλη τη χθεσινή θεαματική αντίδραση, ενώ στα 5,94 ευρώ ο Μυτιληναίος παραμένει κοντά στα κρίσιμα 6-6,05 ευρώ.

Ενδεικτικό του τζίρου το γεγονός πως λίγο πριν από τις 11.30 μόνο για δύο μετοχές (ΟΠΑΠ, Jumbo) η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ για 188 τίτλους η τιμή είτε παρέμενε σταθερή είτε δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής - ανοίγματος.

Στη μετοχή της Jumbo άλλαξε χέρια ένα πακέτο 173.679 τεμαχίων στα 9,065 ευρώ συνολικής αξίας 1.574.400 ευρώ. Στα 10,8 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v