Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπια άνοδο σημειώνει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η αγορά αποτιμά την συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν αλλά και τις διαπραγματεύσεις στο EWG. Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο. Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες για μια σημαντική αύξηση του τζίρου.

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες (και) το Χ.Α., κλείνει χρηματιστηριακά η... Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς ουσιαστικές ανατροπές ή θεαματικές εξελίξεις.

Η Μαρίνα Μάνη αναλύει τις πτυχές της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, σε μία λεπτή συγκυρία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με την αγορά να έχει μεταθέσει τις όποιες προσδοκίες της για τις επόμενες δύο εβδομάδες με καταληκτική τη μέρα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως και η επόμενη εβδομάδα (τεσσάρων συνεδριάσεων) θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την αξιολόγηση των ελληνικών μέτρων/μεταρρυθμίσεων, με κρίσιμες ημερομηνίες την Δευτέρα 20 και την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Σε αυτό το κλίμα, κινείται τις τελευταίες ημέρες (και) το Χ.Α., με τις συναλλαγές να διατηρούνται σε χαμηλά- μέτρια επίπεδα (και λόγω των ημερών) και τις όποιες κινήσεις των λιγοστών ενεργών παικτών να περιορίζονται στις συνήθεις 8-10 επιλογές.

Διατήρηση δυνάμεων για βασικούς δείκτες και μετοχές σε μία εμφανή βραχυπρόθεσμη συσσώρευση που για τον Γενικό Δείκτη περιορίζεται μεταξύ 750/760-790 μονάδων, για τον FT 25 στο εύρος των 222-239 και με τον Τραπεζικό Δείκτη να αδυνατεί να υπερβεί έστω τις 580 μονάδες σε "κλείσιμο".

Ωστόσο από τον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να προσεχθεί η μεθοδική διατήρηση που επιχειρείται τελευταία στη μετοχή της Εθνικής, η περαιτέρω μείωση θέσεων ξένων διαχειριστών στην Eurobank (με σχεδόν ταυτόχρονη είσοδο άλλων), η μέτρια εικόνα των Πειραιώς και Alpha Bank.

Στην πρόοδο αλλά και τα εμπόδια για την ελληνική πλευρά στο EuroWorking Group αναφέρεται η Έλενα Λάσκαρη, η οποία σημειώνει πως στο χθεσινό EWG, που συνεχίζεται σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κουτάκια του μίνι προγράμματος-γέφυρα που θα μας οδηγήσει έως την -επιθυμητή- νέα συμφωνία του Ιουνίου άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους.

Δημοσιονομικό κενό, μακροοικονομικό περιβάλλον, μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης, διαρθρωτικές αλλαγές. Δρόμος υπάρχει ακόμα αρκετός, ο χρόνος είναι λίγος, παρ' όλα αυτά κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι «εργαζόμαστε με ορίζοντα την επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου».

Ουσιαστικά αν η συμφωνία θα είναι πλήρης ή λειψή, μένει να φανεί. Από το περιεχόμενό της όμως θα εξαρτηθούν οι βαθμοί απελευθέρωσης ρευστότητας σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται απολύτως στα όριά της και προφανώς δεν μπορεί να περιμένει να ζήσει από τις προκαταβολές των Ρώσων για τον αγωγό φυσικού αερίου.

Στάση αναμονής που αποτυπώνεται στη διακύμανση των βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών τις τελευταίες ημέρες, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται από τα Παράγωγα μέχρι την αγορά ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου.

Ειδικότερα στο ΧΠΑ ο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.681, 2.374 για τον Απρίλιο, 305 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 229,5) κινήθηκε μεταξύ 228 και 234 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,15%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (146), ΔΕΗ (107), Alpha Bank(4.393), Εθνική (2.014), Πειραιώς (3.323), Eurobank (8.940), ΟΠΑΠ (148), MIG (116), Jumbo (141).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v