Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με «τσιμπημένο» τζίρο

Απώλειες για το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 770 μονάδων. Πτώση άνω του 3% για Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Mυτιληναίο. Στο κόκκινο Alpha, Πειραιώς, ΟΛΠ. Στήριξη από ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση και με διεύρυνση της διόρθωσης στις τράπεζες συνεχίζει.

Χαμηλότερα προς τις 768 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, λόγω -κυρίως- των ρευστοποιήσεων και των πιέσεων που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια ο κλαδικός δείκτης να μετρά απώλειες έως 2,55% στα πρώτα 20΄-25΄ της συνεδρίασης.

Η απουσία ουσιαστικών αγορών στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης βαραίνει σταδιακά μετά τις 11.25-11.30, με βαρίδι τις τράπεζες, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα και τον Γ.Δ. χαμηλότερα των 770.

Σε ήπια διόρθωση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX έως 0,35% στις 12.307 μονάδες, τον δείκτη Euronext επίσης με μικρές απώλειες στις 1.026 μονάδες και ασθενείς πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η παράμετρος των ξένων αγορών, μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας (μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά), θα πρέπει πάντως να συνεκτιμάται στα επιμέρους, καθώς διαφαίνεται μικρή υποχώρηση από τα τελευταία «υψηλά», τη στιγμή που η Wall χρωματίζεται από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιριών.

Βέβαια άλλες είναι οι κύριες παράμετροι που πρωτίστως επηρεάζουν το ελληνικό χρηματιστήριο, τη στάση των λιγοστών ξένων που κινούνται αυτήν την περίοδο και όσων προσβλέπουν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου και στις εξελίξεις.

Ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ οι συναλλαγές μετά τις 11.45, μάλλον ικανοποιητικές για μία συνεδρίαση όπως η σημερινή, με το 50% στις τράπεζες και σχετική διασπορά σε ΟΤΕ, CC HBC, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group κ.α.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό διάφορες κατηγορίες εισηγμένων έχουν διαφοροποιηθεί από άλλες, κλειδί (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει (λόγω συνολικού βάρους και στάθμισης) ο τραπεζικός κλάδος. Από τα πρώτα μηνύματα για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου διαμορφώνονται κάποιες ενδείξεις, όπως τις καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, την ίδια περίοδο όμως, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, οι τραπεζίτες εμφανίζονται ανήσυχοι τόσο για τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων όσο και για τη γενικότερη εικόνα του κλάδου.

Εύλογα ο κλάδος παραμένει υπό πίεση, οι πωλήσεις υπερτερούν των αγορών, με συνέπεια και σήμερα να διορθώνει ο τραπεζικός δείκτης προς τις 550 μονάδες, δηλαδή παραμένοντας στη διακεκαυμένη περιοχή των «χαμηλών των 517 μονάδων».

Με περισσότερες πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής, η τιμή υποχωρεί έως το 1,10 ευρώ όπου και καταγράφηκαν οι πρώτες σημαντικές αγορές-στηρίξεις στον τίτλο της. Πάντως, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, η ΕΤΕ είχε από εχθές το βράδυ κλίση για χαμηλότερα με το ADR της στο NYSE με απώλειες 2,34% στο 1,25 δολάριο.

Εάν το 1,10 ευρώ αποδειχθεί για σήμερα στήριξη της μετοχής, τότε ίσως στη συνέχεια να υπάρξουν κάποιες αγορές σε τιμές πάνω από το 1,15-1,16 ευρώ. Το 1,18 ευρώ θεωρείται, βραχυπρόθεσμα, η πρώτη αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί η μετοχή για να είναι εφικτή μία ανοδική αντίδραση σε δεύτερο χρόνο. Κλειδί του κλάδου η ΕΤΕ είναι κυρίως αυτή που αποτελεί και σηματωρό όσων κινούνται με ορίζοντα τη λήξη στα παράγωγα της Παρασκευής και το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Υποστηρικτικά για τον δείκτη FT 25 λειτουργεί και σήμερα η δεικτοβαρής CC HBC και οι 2 από την τριάδα των  ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να υστερεί έναντι των δύο πρώτων. Με αγοραστές στη μετοχή της CC HBC έως τα όρια των 19 ευρώ θα απαιτηθεί η επιβεβαίωση των 18,60 προτού επιχειρηθεί η κίνηση για πάνω από τα 19 ευρώ.

Στο εύρος των 8,57-8,82 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 8,30-8,48 ευρώ του ΟΤΕ. Και οι δύο μετοχές απέχουν από σημαντικές αντιστάσεις, ωστόσο παραμένουν αρκετά πάνω από επίσης σημαντικές στηρίξεις. Πιθανότατα και οι δύο (ενδεχομένως και η ΔΕΗ) θα συνεχίσουν τη διακύμανσή τους στο εύρος των τελευταίων 1-2 εβδομάδων μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση.

Με σημαντικές εντολές αγοράς στη μετοχή της Motor Oil, κατά πάσα πιθανότητα για λογαριασμό ξένου (ή ξένων) διαχειριστή η τιμή ενισχύεται έως τα 7,10 ευρώ επιβεβαιώνοντας την ανοδική της φορά. Εκτός από τη ΜΟΗ συγκριτικά καλές συναλλαγές έχουν γίνει στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, της Grivalia, ενώ στην Jumbo έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο 38.764 τεμαχίων στα 8,455 ευρώ (συνολικής αξίας 327.750 ευρώ).

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τον FT Mid (στις 782,33 μονάδες με -0,66%), καθώς με ελάχιστες συναλλαγές υποχωρούν έως 7,85% οι μετοχές των Intracom, J&P Αβαξ, Autohellas.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v