Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή παραμένει στραμμένη στη συνέχιση των «διαβουλεύσεων» μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης ο τραπεζικός κλάδος με κρίσιμες τις 580 μονάδες.

Των... Παθών ή της... Ανάστασης κι αυτή η εβδομάδα, καθώς οι πιέσεις γίνονται ασφυκτικές στη σκιά του πολυαναμενόμενου Eurogroup της 24ης Απριλίου. Το σχεδόν βέβαιο είναι πως, κρίνοντας από τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, τις αναλύσεις διεθνών οίκων, μέχρι τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας, περιμένουν πέντε συνεδριάσεις όπου θα παιχτούν πολλά.

Ωστόσο, μένει να φανεί εάν στο Eurogroup θα επιτευχθεί μία καταρχήν συμφωνία, που ουσιαστικά θα ξεκλειδώσει ένα τμήμα, μέρος όσων προσβλέπει να λάβει η Αθήνα, ή θα συνεχισθεί το μαρτύριο της σταγόνας.

Εν μέσω απειλών, εκβιασμών αλλά και νουθεσιών, παραινέσεων (και) το Χ.Α. μετρά αντίστροφα κατ΄ αρχάς μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης. Με ενδιάμεση την Παρασκευή, οπότε λήγει η σειρά μηνός Απριλίου στα παράγωγα.

Την ώρα που στα ξένα χρηματιστήρια κατοχυρώνονται κέρδη (από τα ιστορικά υψηλά), στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης ταλαιπωρείται στις 775-780 μονάδες, με τον FT 25 στις 230-235 και με τις τράπεζες επικίνδυνα κοντά στα χαμηλά 29ετίας των 517 μονάδων.

Το δημοσίευμα των Financial Times -υπό τον εύγλωττο τίτλο... 'Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αν δεν δοθεί βοήθεια'- είναι ίσως το πιο ενδεικτικό του κλίματος που κυριαρχεί εκτός συνόρων.

Σε πέντε κινήσεις για έναν "έντιμο συμβιβασμό" αναφέρεται η Μαρίνα Μάνη, την ώρα που η ελληνική οικονομία δοκιμάζει τα όριά της σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη.

Στο Χ.Α. και στα 10 blue chips που είναι έτοιμα για αντίδραση αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος σημειώνει ότι οι τρεις βασικοί δείκτες του Χ.Α. έγραψαν τα υψηλά τους ένα μήνα ακριβώς μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και έκτοτε καταγράφουν απώλειες, οι οποίες ανέρχονται στο 40% για τον τραπεζικό δείκτη και στο 19% περίπου τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον FTSE/ASE Large Cap.

Κλειδί και της βραχυπρόθεσμης τάσης ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη στις 568 μονάδες και ελάχιστο απαιτούμενο την υπέρβαση των 580 - ει δυνατόν την κίνηση προς τις 610-620 μονάδες, ειδάλλως...

Στο 1,14 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που τελευταία εμφανίζεται -συγκριτικά πάντα- πιο ενισχυμένη, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στην κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,057 δισ. ευρώ που εξασφάλισε καλύπτοντας το 50% των δράσεων του capital plan στο τέλος του 2014. Να σημειωθεί πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE υποχώρησε 2,34% στο 1,25 δολάριο εχθές το βράδυ.

Στα παράγωγα μειώθηκαν ελαφρώς οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.077 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.033, 1.893 για τον Απρίλιο, 140 για τον Μάιο και κανένα για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 230,75) κινήθηκε μεταξύ 228,75 και 233 μονάδων αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,75%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.881 ΟΠΑΠ, 30.591 ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 26.707 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (116), Alpha Bank  (2.218), Εθνική (5.155), Πειραιώς (3.136), Eurobank (3.313), ΟΠΑΠ (186), Folli Follie Group (160).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα discount των Σ.Μ.Ε. του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,45% και μεταξύ των 228,75 και των 233 μονάδων.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον Μάκη Βελλιανίτη (The Trader's Diary), για τον Γενικό Δείκτη -σε ημερήσια μέτρηση - οι τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας δεν ήταν αρκετές ώστε να διαμορφωθεί μια σαφής κατεύθυνση του Δείκτη. Την Πέμπτη ο RSI βρήκε στήριξη στους δύο κινητούς μέσους όρους του, ενώ ο μέσος όρος των 9 ημερών βρίσκεται οριακά πάνω από αυτόν των 45 ημερών. Ταυτόχρονα ο στοχαστικός συνεχίζει σταθερά πάνω από τον μέσο όρο των 3 ημερών. Τα δύο τεχνικά σήματα είναι θετικά και προοιωνίζονται ανοδική πορεία.

Παράλληλα, όπως μετρά ο Βασίλης Μαρκάκης, για τους μεν short παίκτες λογική είναι η διατήρηση της θέσης και για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 238 μονάδων δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Όμως, σε ενδεχόμενη υπέρβασή τους -σενάριο αρκετά πιθανό- θα ενεργοποιηθούν αρκετά stop losses με αποτέλεσμα να αυτοτροφοδοτηθεί η ανοδική κίνηση , με στόχο τουλάχιστον την κατερχόμενη γραμμή τάσης R, ίσως και τη διακεκαυμένη ζώνη των 257-265 μονάδων.

Για τους δε long διατήρηση θέσης για όσο διάστημα ο δείκτης παραμένει άνω των 225 μονάδων. Ενδεχόμενη παραβίασή των 222-225 μονάδων θα επιδεινώσει δραματικά την τεχνική εικόνα, καθώς θα ακυρωθεί το σενάριο σχηματισμού σημαίας και θα ενεργοποιηθεί εκείνο της διπλής κορυφής στις 237 μονάδες.

Ολα αυτά καθώς και λόγω της λήξης της απλής σειράς ΣΜΕ του FT 25 μηνός Απριλίου την Παρασκευή 17 του μηνός απαιτείται λίγο περισσότερη προσοχή και στην αγορά παραγώγων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v