Σε αναμονή (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε... πλαγιοανοδική συσσώρευση βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί.
Με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2015, μόλις 38,9 εκατ. ευρώ, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος επιχειρήθηκε η χαμηλού κόστους συντήρηση δυνάμεων εν όψει των επόμενων 1-2 κρίσιμων εβδομάδων.
Με σχεδόν όλα τα μέτωπα ανοιχτά, σε εκκρεμότητα, η τάση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους βραχυπρόθεσμους να "βλέπουν" μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Προσβλέποντας σε όσα θα διαδραματισθούν εν τω μεταξύ μεταξύ δανειστών- ελληνικής πλευράς και με τους πρώτους να σκληραίνουν- κι άλλο- την στάση τους.
Τελεσίγραφα από τους δανειστές, μέσω EWG, με την στήλη να αναφέρεται στην περαιτέρω πίεση τους από τα ενδοσυνεδριακά σχόλια της Μεγ. Πέμπτης σημειώνοντας πως τα νεότερα από τις Βρυξέλλες δεν επηρέασαν αισθητά καμία από τις αγορές. Από το χρηματιστήριο, υποκείμενη αγορά και Παράγωγα, ομόλογα αλλά και ασφάλιστρα κινδύνου. Αυτό γιατί κατά τη εκτίμηση μερίδας αναλυτών η πιεστικότερη στάση των δανειστών ενδέχεται να επισπεύδει την... πολυπόθητη "κατ' αρχήν συμφωνία".
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επανεργοποιούνταν η με φειδώ επαναχρηματοδότηση από την πλευρά των δανειστών. Το ενδιαφέρον είναι, πως στην αγορά έχει αρχίσει και διαμορφώνεται η πεποίθηση πως το κρίσιμο Eurogroup δεν θα είναι καταληκτικό, αλλά ένα καίριο βήμα προς την "γενική συμφωνία" που το Μαξίμου υπολογίζει ότι θα πετύχει αρχές Ιουνίου.
Το ότι η ρευστότητα για τη χώρα βρίσκεται σε "πολύ κακή κατάσταση" είναι κάτι προφανές, όμως το ότι η ΕΚΤ αύξησε τον ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ- ακριβώς όσο είχε ζητήσει η Αθήνα/ΤτΕ- δείχνει πως οι δανειστές πιέζουν όλο και περισσότερο αλλά με γνώμονα την...βιωσιμότητα του "ασθενούς".
Τα μηνύματα Τσίπρα από τη Μόσχα φαίνεται πως καθησύχασαν εκείνους τους ξένους, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει υπέρμετρα και είχαν συμβάλλει στην "δαιμονοποίηση" της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Από τη στιγμή που για το Βερολίνο η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν παρέκκλινε του ευρωπαϊκού πλαισίου δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια περαιτέρω πίεση- τουλάχιστον από αυτό το μέτωπο- με τα γερμανικά ΜΜΕ να τηρούν εν τέλει ψύχραιμη, ουδέτερη στάση.
Στα του ΧΑ, η ανεπαίσθητη ενίσχυση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 775-780 μονάδων δεν αλλάζει και πολλά από την τάση που έχει δημιουργηθεί μετεκλογικά. Δεδομένου του πολύ χαμηλού τζίρου που κινήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και (υπό) στήριξε την αντίδραση του FT25 στην ζώνη των 230-235 μονάδων είναι πολύ εύκολο για το ΧΑ να κινηθεί είτε υψηλότερα είτε να διορθώσει ανάλογα με τις εξελίξεις από την Τρίτη και μετά. Συνεκτιμώντας, πως την επόμενη Παρασκευή λήγει η απλή σειρά για τα Συμβόλαια του FT25 για τον τρέχοντα μήνα, στο μικρό premium του ΣΜΕ Απριλίου αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η εύλογη αναμονή. Στην αγορά, κυρίαρχη εκτίμηση παραμένει αυτή που ποντάρει σε "συμφωνία", σε "επώδυνο συμβιβασμό" παρά σε πολιτικού ή άλλου χαρακτήρα εμπλοκές. Και αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα κινήσεις ειδικά του Έλληνα πρωθυπουργού.
H εικόνα «αναμονής» στο τεχνικό διάγραμμα του FT 25
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος...ασθενής αλλά και ο...μπαλαντέρ, από την χρήση του οποίου το ΧΑ είτε θα οδηγηθεί σε θεαματική αντίδραση εκτόνωσης είτε σε δοκιμασία των "ιστορικά ελάχιστων". Θυμίζουμε για τον Τραπεζικό κλάδο ο μέχρι τώρα "πυθμένας" είναι οι 517 μονάδες ενώ στη συνεδρίαση της 9/4 δεν μπόρεσε να προσεγγίσει καν ενδοσυνεδριακά τις κρίσιμες 580 μονάδες.
Σπάει κοντέρ ο αναβαλλόμενος φόρος σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με την επιδείνωση της εικόνας του κλάδου να αποτελεί ερώτημα για τη συνέχεια. Στην συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης συνεχίστηκαν τόσο οι ρευστοποιήσεις όσο και οι τοποθετήσεις σχεδόν αποκλειστικά ξένων ισχυρών χεριών, ένδειξη πως κάποιοι επιφυλάσσονται και αποχωρούν ή μειώνουν θέσεις τη στιγμή που άλλοι απορροφούν την προσφορά. Για τον Τραπεζικό Δείκτη εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάτι καλύτερο είναι η πειστική ανοδική διάσπαση των 610 μονάδων, ως ελάχιστη προϋπόθεση για όσους μένουν εκτός παιδιάς.
Χαμηλού κόστους η αντίδραση και των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών, με την Εθνική να παραμένει σηματωρός του κλάδου και -από τεχνική άποψη- σε συγκριτικά καλύτερη θέση. Ωστόσο για την ΕΤΕ ελάχιστη προϋπόθεση θεωρείται η υπέρβαση των 1,18 ευρώ, κατ΄ αρχήν.
Ωστόσο ο "εγκλωβισμός" των τραπεζών πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστα τους δεν εμποδίζει- μέχρι τώρα- την προσπάθεια αυτονόμησης αρκετών μετοχών/εισηγμένων όχι μόνο από τον FT25 αλλά και από μικρότερες κατηγορίες.
Όπως σημειώνει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής διαφοροποίηση σημειώνεται και μεταξύ των "μη τραπεζικών μετοχών/εισηγμένων" καθώς σταδιακά ξεχωρίζουν οι επιλογές κυρίως των ξένων σε σχέση με τους τίτλους που για διάφορους λόγους προβληματίζουν την επενδυτική κοινότητα.
Σταθερές οι τοποθετήσεις κυρίως των ξένων σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ καθώς αποτελούν κάτι σαν...αντίβαρο για πολλά χαρτοφυλάκια που έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τις θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο.
Από την 3άδα, βραχυπρόθεσμα πάντα, ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΤΕ που ωστόσο μόνο με κίνηση πάνω από τα 8,50 ευρώ θα οδηγούσε σε αλλαγή τάσης. Για τις μετοχές των ΟΠΑΠ-ΔΕΗ ζητούμενη θεωρείται η το ταχύτερο δυνατόν επιβεβαίωση των στηρίξεων τους, στα 8,40 και 5,20/5,30 ευρώ αντίστοιχα.
Απόκλιση σημειώνεται και μεταξύ μετοχών του δείκτη (που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο) με ενδεικτικότερο "δίδυμο" τις CC/HBC- ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στη μεν πρώτη σημειώνονται σταθερές εισροές κεφαλαίων, που ξεκίνησαν από τα χαμηλά των 13,55 ευρώ στις 20 Ιανουαρίου με διάφορες αφορμές να διευκολύνουν την αντίδραση έως τα 18,80 ευρώ. Τελευταία αφορμή στάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ενίσχυση του ρουβλίου έναντι του ευρώ με την ρωσική αγορά να δίνει την ώθηση που ήθελαν κυρίως οι ξένοι διαχειριστές. Στον αντίποδα η μετοχή του Ελλάκτωρα "ταλαιπωρείται" εδώ και καιρό με "ισχυρά χέρια" να καταβάλουν προσπάθεια να αποφευχθεί η εκ νέου δοκιμασία των "χαμηλών" των 1,56 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 26/3).
Η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δευτερευόντως της ΓΕΚ/Τέρνα είναι ενδεικτική της "ταλαιπωρίας" μίας μετοχής/εισηγμένης όταν πλήττεται από τις εξελίξεις, εν προκειμένω από τις συνεχιζόμενες εμπλοκές στα μεγάλα έργα.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως ανάλογη "αντιμετώπιση" θα έχουν οι μη- τραπεζικές μετοχές και στη συνέχεια, στο διάστημα προς το Eurogroup της 24/4. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε στην αγορά "μετράμε" βεβαίως τον τραπεζικό κλάδο, που μπορεί να κάνει την διαφορά προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο. Υπολογίζουμε όμως πλέον και την απόκλιση/διαφοροποίηση και μεταξύ μετοχών/εισηγμένων από άλλους τομείς, που ευνοούνται ή επιβαρύνονται ανάλογα από τα οικονομικά αποτελέσματα (2014- πρώτου τριμήνου 2015), τις εξελίξεις που τις αφορούν άμεσα είτε έμμεσα και βεβαίως από την προοπτική της κάθε μίας εταιρείας ξεχωριστά.
Στο ταμπλό, εκτός από τις τράπεζες, θα έλεγε κάποιος πως έχει αρχίζει να ξεχωρίζει η... ήρα από το στάρι.
Nα σημειωθεί, πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE παρέμεινε αμετάβλητο στα 1,27 $, το βράδυ της Μεγ. Πέμπτης. Σε αναμονή και οι παίκτες του "δικαιώματος" της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη, εν όψει των επόμενων 1-2 κρίσιμων εβδομάδων.
Καλή Ανάσταση και ευχές για Καλό Πάσχα...