Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πυροβολούν» τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

«Βαθαίνουν» οι απώλειες του Χρηματιστηρίου με τον τραπεζικό κλάδο αρνητικό πρωταγωνιστή. Πτώση άνω του 6% για Εθνική, Eurobank, Αlpha Bank. Στο κόκκινο Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Κέρδη καταγράφουν ΟΠΑΠ, Motor Oil, EΛΠΕ.

Ξεπερνούν το 5% οι απώλειες στις τράπεζες, στις 760 μονάδες βυθίζεται το Χ.Α.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι τραπεζίτες, ζητούν συμφωνία ως τα τέλη Απριλίου, σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου. Σε αυτόν τον ευαίσθητο κλάδο εντείνονται οι πιέσεις εδώ και μία μέρα με περισσότερες ρευστοποιήσεις από την πλευρά ξένων αλλά και... ξένων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για προσπάθεια δημιουργίας... φοβικού κλίματος κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς την ώρα που εντείνονται οι ασφυκτικές πιέσεις και από εκτός αλλά και από εντός συνόρων κέντρα, ωστόσο αντικειμενικά η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις δοκιμάζει τα τελευταία όριά τους.

Συν τω χρόνω στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διόρθωση (από τα τελευταία υψηλά) συνεχίζεται με απώλειες 0,68% για τον DAX στη Φρανκφούρτη ενώ σε αυτό το περιβάλλον οι αναφορές του επικεφαλής του ESM είναι μία επιπλέον αφορμή για τους πωλητές να συνεχίσουν τη μείωση των θέσεών τους.

Ούτως ή άλλως πρόκειται για μάλλον μέτριες συναλλαγές, καθώς δεν ξεπερνούν τα 37 εκατ. ευρώ με το 40% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες. Ωστόσο οι περισσότερες δεν έχουν γίνει σε τραπεζικές μετοχές αλλά στον ΟΤΕ με πάνω από 8,2 εκατ. ευρώ όταν στη δεύτερη Εθνική ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Γεγονός που παραπέμπει σε πώληση κατά πάσα βεβαιότητα ξένου (ή ξένων) χαρτοφυλακίου, με τη μετοχή του ΟΤΕ να γυρίζει αρνητικά στα 8,10 από τα 8,48 ευρώ. Η διόρθωση του ΟΤΕ προβληματίζει περισσότερο από ό,τι η νέα υποχώρηση των 4 τραπεζικών μετοχών και αυτό γιατί όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής ο Οργανισμός και ακόμη 3-4 τίτλοι του ft25 θεωρούνται σηματωροί της διάθεσης αυτών των χαρτοφυλακίων.

Μάλιστα η υποχώρηση της μετοχής προς τα 8 ευρώ εξασθενίζει και τεχνικά τη βραχυπρόθεσμη τάση, γεγονός που απαιτεί άμεση... επανόρθωση μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αποθαρρυντική όμως η εικόνα και από άλλες μη τραπεζικές μετοχές, καθώς ορισμένοι επιλέγουν την περιορισμένη έστω μείωση της έκθεσής τους στην ελληνική αγορά. Εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Grivalia και Ελληνικών Πετρελαίων, όπου παραμένουν ισχυρές εντολές αγοράς, στους τίτλους των Μυτιληναίου, Jumbo, ΔΕΗ, Viohalco, Αεροπορίας Αιγαίου τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές.

Είναι λογικό λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup με τόση αρνητική δημοσιότητα και εντεινόμενες τις πιέσεις των ξένων η κατάσταση της αγοράς να μην... εμπνέει σε όλους την ίδια εμπιστοσύνη, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος παρ΄όλα αυτά συμπλήρωνε πως μέχρι τώρα η προσφορά απορροφάται από άλλα (κυρίως) ξένα ισχυρά χέρια.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επίπονη και ψυχοφθόρα διαδικασία την ώρα που διεθνώς εξελίσσεται ένα από τα πιο θεαματικά... πάρτι σε χρηματιστήρια, μετοχές με αποδόσεις που προκαλούν ίλιγγο. Στο περιθώριο (και) το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά, όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση.

Χαμηλότερα του 1,10 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, σηματωρός του κλάδου, θα μας προβληματίσει περισσότερο στην περίπτωση που χάσει και το 1,08 ευρώ σε κλείσιμο.

Πτώση άνω του 6% καταγράφουν επίσης Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,5%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v