Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αψιμαχίες» αγοραστών-πωλητών

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Άνοδο καταγράφουν Alpha Bank, MIG, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Στο κόκκινο Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μotor Oil. Nέες πιέσεις σε Εθνική, Πειραιώς, σταθεροποιητικά η Eurobank.

Διακυμάνσεις και ήπιες μεταβολές στο Χ.Α. με... βαρίδι τις τράπεζες, μία μέρα πριν από τη λήξη της σειράς Απριλίου στα παράγωγα. Υπό τη σκιά νέου γύρου προστίμων για παράνομο short selling στις τράπεζες.

Διόρθωσης συνέχεια με το... καλημέρα, με τις πρώτες εντολές πώλησης στις τράπεζες να ξεκινούν από 3,5%-5% χαμηλότερα.

Στα πρώτα λεπτά διαμορφώθηκε τάση και κλίμα, με λίγες για ακόμη μία φορά συναλλαγές. Όμως στοχευμένες ρευστοποιήσεις, ξεκινώντας από το 1,03 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, με συνέπεια την άμεση περαιτέρω υποχώρηση του Τραπεζικού Δείκτη προς τις 466 μονάδες. Περιττεύει να αναφερθεί πως κάθε χαμηλότερη τιμή για τον συγκεκριμένο δείκτη αποτελεί και διαδοχικό ιστορικό ελάχιστο, και ο κλάδος έχει επιστρέψει στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Έως τις 732 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 217 μονάδες ο FT 25 πλησιάζοντας όλο και περισσότερο προς το σημείο εξόδου των 202 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών.

Σταδιακά μετά τις 10.50 επιχειρήθηκε αντίδραση σε δύο φάσεις, με τη δεύτερη στις 11.15, με στόχο να μαζευτούν οι απώλειες και με αιχμή τη CC HBC αλλά και πολύτιμες βοήθειες από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ώστε να γυρίσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 745 μονάδες. Όλα αυτά με τον χαμηλό τζίρο των 8 εκατ. ευρώ από τα οποία το 65% στις τράπεζες.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί και σήμερα πως για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χ.Α. εξελίσσεται ένα... ξεπούλημα, αλλά με τζίρους που δεν παραπέμπουν σε ουσιαστικό sell off.

Χρηματιστηριακός παράγων εκτιμούσε πως όσο διατηρείται η αβεβαιότητα στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα hedge funds θα ρευστοποιούν θέσεις τους σε μετοχές πιέζοντας τις τιμές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, επιτείνοντας την ούτως ή άλλως πτωτική φορά, παρασύροντας και μη τραπεζικά blue chips.

Ο υψηλότατος βαθμός επενδυτικής επικινδυνότητας της αγοράς, μετά μάλιστα και τη νέα υποβάθμιση από την S&P, είναι φυσιολογικό να ελκύει μόνο επιθετικά-βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, κεφάλαια που κινούνται σε αναδυόμενα και... περιφερειακά χρηματιστήρια.

Προσώρας η υποκείμενη αγορά μετοχών είναι αυτή που ταλαιπωρείται, καθώς στα παράγωγα οι πωλητές short παίκτες μετρούν διψήφια κέρδη σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.

Παράλληλα, όπως σημείωνε άλλος παράγων, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητώντας τον πυθμένα του 25άρη, το σημείο ενδεχόμενης αναστροφής, δημιουργούν προϋποθέσεις μόχλευσης σε μετοχές εισηγμένων. Για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα την αυριανή λήξη του συμβολαίου του FT 25 Απριλίου και το πολύ μέχρι 1-2 ημέρες μετά, η μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών προσφέρει ευκαιρίες (και παγίδες).

Όσο η μετοχή της CC HBC διατηρείται άνω των 18,80 ευρώ, τόσο είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή αντιστροφή της κίνησης του FT 25 (ιδίως όσο πλησιάζει προς τις 202 μονάδες), γεγονός που εξηγεί και τις τοποθετήσεις που επιχειρούνται σε τίτλους λ.χ. των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και σε ορισμένους ακόμη από αυτήν την κατηγορία των σηματωρών.

Ωστόσο, κλειδί και πρόβλημα -σε αυτήν τη φάση- παραμένουν οι τράπεζες, που εάν κρίνουμε από το ενδεχόμενο νέου γύρου επιβολής προστίμων για παράνομο short selling αποτελούν το κατ' εξοχήν εργαλείο υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε μία ούτως ή άλλως πτωτική, απαξιούμενη και βαθύτατα τραυματισμένη αγορά.

Στις 23/4 αναμένεται η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η πληροφορία και μόνο για παράνομο short seliing στον τραπεζικό κλάδο καταδεικνύει το πρόβλημα, πιθανότατα τους υπαίτιους, κυρίως δε το εκβιαστικό παιχνίδι που λέγεται πως έχει στηθεί στο Χ.Α. με επίκεντρο τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Όπως σημειώναμε για πολλοστή φορά εχθές, είναι άξιον απορίας πώς με τζίρους 25-30 εκατ. ευρώ εξαερώνεται χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη του μισού δισ. ευρώ από τις Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για το χρηματιστήριο. Για δημιουργία εντυπώσεων και επικοινωνιακών στρεβλώσεων κάνουμε λόγο τις τελευταίες ημέρες και απ' ό,τι φαίνεται οι αιτιάσεις ανθρώπων της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες.

Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως στα χαμηλότατα επίπεδα τιμών αλλάζουν χέρια εδώ και εβδομάδες σημαντικά μετοχικά μερίδια και τραπεζών και (δευτερευόντως) ακόμη ορισμένων εισηγμένων.

Προσώρας νέες χαμηλές τιμές σημειώνονταν νωρίτερα για την Alpha Bank στο 0,212 ευρώ και για την Πειραιώς στο 0,248 ευρώ. Στα 3,67 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής, ενώ αυτή της Eurobank περιορίζεται πριν από λίγο και χαμηλότερα του 1,3 δισ. ευρώ.

Σημεία των καιρών, θα πείτε, από τη στιγμή που οι σταθερές πωλήσεις φαίνεται πως ενσωματώνουν σταδιακά και ενδεχόμενα όπως αυτά των αυξήσεων κεφαλαίου, περιοριστικών πολιτικών κ.λπ.

Στα 19,03 ευρώ η μετοχή της CC HBC, με αποτίμηση πλέον 7 δισ. ευρώ είναι το (σχεδόν) 1/5 του δείκτη, ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάποιον που έχει θέση στη μετοχή, στον FT 25 ή σε αντίστοιχα συμβόλαια.

Είναι γεγονός πως, εάν εξαιρούνταν η CC HBC, η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ακόμη άλλες 4-8 μετοχές-κλειδιά, η αγορά όσον αφορά τους δείκτες Γ.Δ. και FT 25 θα δοκίμαζε σε απόλυτα μεγέθη τα ελάχιστα των αρχών του Ιουνίου 2012.

Χάρη σε συγκεκριμένα blue chips ο Γ.Δ. διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα και δεν γράφει το... 5άρι μπροστά, χάρη σε αυτά ο FT 25 δεν έχει ακόμη γράψει τις 167 μονάδες της 5ης Ιουνίου 2012.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v