Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ξεπούλημα στις τράπεζες

Στη σκιά των δημοσιευμάτων για Grexit και των δηλώσεων που ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για λύση (και χρηματοδότηση) στο επερχόμενο Eurogroup, οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν με χαμηλό τζίρο. Βουτιά ως 17% για Eurobank και Πειραιώς, πτώση έως 10% για ΕΤΕ και Alpha Bank.

Σκηνικό έντονης ανησυχίας στο Χ.Α. με αφορμή τη νέα βύθιση του τραπεζικού κλάδου, που ως συνέπεια έχει τη δραματική υποχώρηση σχεδόν του συνόλου των μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη σε νέα ελάχιστα από την πρώτη κιόλας ώρα της συνεδρίασης και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στοχευμένα στις μετοχές του κλάδου, ήταν αναπόφευκτη η επικίνδυνη κλίση και του υπόλοιπου της αγοράς.

Σε τιμές... 1987 ο κλαδικός δείκτης, σε μόλις 9 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση και των 4 συστημικών ομίλων, με τους εναπομείναντες ξένους να πυροβολούν σε πρωτοφανείς χαμηλές τιμές. Η δημιουργία του σκηνικού αποτυπώνεται από τον κλάδο, παρασέρνει το σύνολο της αγοράς, επεκτείνεται στα ομόλογα και στα ασφάλιστρα κάλυψης κινδύνου.

Η 24η Απριλίου, ημέρα του άτυπου Eurogroup πλησιάζει, η 17η, Παρασκευή, οπότε λήγουν τα συμβόλαια του FT25 στα παράγωγα απέχει μόλις δύο συνεδριάσεις και με συναλλαγές αξίας μόλις 29 εκατ. ευρώ (στις 13.45) έχει δημιουργηθεί μία εικόνα καταστροφής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Εικόνα που θα παίξει στα βραδινά δελτία των 20.00 επιτείνοντας το ούτως ή άλλως ασφυκτικό σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης διόρθωσης. Με μόλις 15 εκατ. ευρώ εξαερώνεται από τις τράπεζες χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής για να συμπληρώσει ότι σε τέτοιες περιόδους γίνονται τα μεγαλύτερα παιχνίδια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ουσία είναι πως η αναπόφευκτη διόρθωση κι η ταλαιπωρία των τραπεζών (και όχι μόνο) που εξαρχής διαφαινόταν για εχθές-σήμερα εξελίσσεται απρόσκοπτα. Με σημαντικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη προς τις 730 μονάδες και για τον FT25 στις 216 κυρίως λόγω του -9% του Τραπεζικού Δείκτη, που νωρίτερα πιέστηκε έως τις 470 μονάδες.

Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες, έως 12-14% χαμηλότερα οι εν δυνάμει αγοραστές (να μην ξεχνάμε πως η προσφορά απορροφάται από κάποιους...) με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε νέα ελάχιστα και για την ΕΤΕ να χάνεται πριν λίγο το όριο και του 1 ευρώ.

Πρακτικά σε αυτή την καμπή της αγοράς μόνο για τη μετοχή της ΕΤΕ δεν έχει σημειωθεί νέα ελάχιστη τιμή με το 0,79 ευρώ να αποτελεί από τη συνεδρίαση της 28ης/1 τον πυθμένα για τον τραπεζικό τίτλο.

Ωστόσο θα επιμείνουμε επαναλαμβάνοντας πως το γεγονός που ανησύχησε εχθές αρκετούς έμπειρους ανθρώπους της αγοράς ήταν το άδειασμα στη μετοχή του ΟΤΕ, με αυξημένες μάλιστα συμμετοχές. Να σημειωθεί πως σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ από το αρχικό 7,97 υποχώρησε έως τα 7,58 ευρώ για να περιοριστούν νωρίτερα οι απώλειες στα 7,72 ευρώ.

Με πωλητές και στις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ με τον Οργανισμό έως 4,09% χαμηλότερα στα 8,44 ευρώ.

Δεδομένων της έκτασης και της ευρύτητας της διόρθωσης η συνολική αξία των συναλλαγών θεωρείται μικρή, απαξιωτική για μία τέτοια ταλαιπωρία της αγοράς.

Στις 4 τραπεζικές μετοχές, στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ πραγματοποιείται πάνω από το 70% των συναλλαγών ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται στους τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, Μυτιληναίου, CC/HBC. Για τη CC/HBC έχει διακινηθεί σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται στα 18,93 ευρώ.

Βέβαια η CC/HBC από μόνη της δεν αρκεί για να κρατηθεί ο δείκτης ωστόσο συνεκτιμώντας τη στάθμιση και τη βαρύτητα της μετοχής θα λέγαμε πως η διόρθωση θα ξεπερνούσε το 4,20% για τον ft25. Στα 6,98 δισ. ευρώ η αποτίμηση της CC/HBC, όταν του δεύτερου ΟΤΕ φτάνει τα 3,77 και της Εθνικής στα 3,53 δισ. ευρώ. Με αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ η Alpha Bank στην τέταρτη θέση με τους ΟΠΑΠ, Κύπρου, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, FF Group να ακολουθούν με 10η τη Eurobank (1,26) και τις ΔΕΗ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα η εικόνα στα παράγωγα καθώς για το ΣΜΕ του FΤ25 μηνός Απριλίου (λήγει μεθαύριο, Παρασκευή) έχει διαμορφώσει πλέον θετική απόκλιση - premium προς τις 218,05 μονάδες.

Προφανώς η ειδησεογραφία κι οι αναφορές των ξένων συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κλίματος, οι ανησυχίες για μη επίτευξη συμφωνίας στις 24/4 αποτυπώνονται και στην αγορά ομολόγων.

Ρηχή αγορά, ακόμη πιο ρηχή από αυτή των μετοχών και των παραγώγων, ώστε αρκούν συναλλαγές μερικών εκατομμυρίων ευρώ (σε αξία free float ομολόγων που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ) για να εκτιναχθεί η απόδοση λ.χ. του 3ετούς μέχρι το 23,51%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v