Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η προσοχή είναι στραμμένη στα πολλαπλά μηνύματα από το εξωτερικό και στις κυβερνητικές αντιδράσεις. Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, του οποίου η σημαντική πτώση συμπαρασύρει και άλλες μετοχές. Η εικόνα στα παράγωγα.

Εν μέσω ενός μέτριων συναλλαγών ξεπούλημα στο Χ.Α. καθώς επιχειρείται η προεξόφληση κι η αφομοίωση της πραγματικότητας που περιέγραψε εχθές ο W. Schaeuble.

Ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας στοχοθέτησε το καταληκτικό διάστημα αυτής της ιδιότυπης διαπραγμάτευσης Ελλάδας - δανειστών, ξεπερνώντας όλες τις θεωρούμενες κρίσιμες ενδιάμεσες ημερομηνίες, με τελευταία αυτή του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου σημείωσε (στο Bloomberg) ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά όχι μόνο τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής στη Ρίγα αλλά και αυτήν του Μαΐου.

Απ' ό,τι φαίνεται, και οι δύο πλευρές, Βερολίνο - Αθήνα, προφανώς για διαφορετικούς λόγους, θεωρούν πως οδηγούνται στη "μεγάλη συμφωνία" του Ιουνίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνει και άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος.

Αναπόφευκτα στο Χ.Α., όσοι, λίγοι, είχαν θεωρήσει πως στο Eurogroup της 24ης/4 θα επιτυγχανόταν μία συμφωνία και είχαν ποντάρει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σπεύδουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης να κλείσουν τις θέσεις τους.

Ευτυχώς η έκθεση αυτών των επενδυτών δεν ήταν τόσο μεγάλη (τουλάχιστον αυτό φάνηκε από τις συναλλαγές πριν από το Πάσχα) γεγονός που περιορίζει συγκριτικά την έκταση της διήμερης διόρθωσης.

Ωστόσο με την παράταση της αβεβαιότητας, με την ελληνική πλευρά σε όλο και δυσχερέστερη θέση και τα προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία εκρηκτικά κι ασφυκτικά, η ρευστότητα στις τράπεζες υποχρεώνει άλλους διαχειριστές και hedge funds με χτισμένες θέσεις και σε μη τραπεζικές μετοχές να τις μειώσουν ή ακόμη και να τις κλείσουν.

Αυτό έχει ως συνέπεια τη διάχυση των ρευστοποιήσεων πέραν των τραπεζών σε μετοχές-κλειδιά όπως είναι ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ, σε τίτλους εταιρειών νευραλγικών κλάδων με πρώτο και καλύτερο τον κατασκευαστικό.

Το μίνι sell off εξελίσσεται με μέτριες συναλλαγές που όμως παραμένουν στοχευμένες σε συγκεκριμένη ομάδα τίτλων. Προφανώς μειώνουν θέσεις ή αποχωρούν κεφάλαια, που θεωρούν ότι ο επενδυτικός κίνδυνος για τη χώρα και το χρηματιστήριο θα επιβαρυνθεί περισσότερο, καθώς λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα τόσο σύντομα όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά από αρκετούς.

Η συντονισμένη κινδυνολογία των γερμανικών ΜΜΕ, ακόμη και η χθεσινή προειδοποίηση της S&P συντείνουν στην άποψη πως ακόμη υπάρχει δρόμος, και μάλιστα δύσβατος.

Πλέον ευπαθής κλάδος ο τραπεζικός, υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση με εύγλωττη την καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών για τον δείκτη και μετοχές. Παρασύρονται όμως και μετοχές και κλάδοι που είτε άμεσα είτε έμμεσα επιβαρύνονται από την αναβλητικότητα και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί από το στέγνωμα της ρευστότητας.

Ο πρωθυπουργός καλείται να βρει καθαρές λύσεις, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, έχοντας πλέον να διαχειριστεί και άλλα καθημερινά και σύνθετα προβλήματα και αναφλέξεις, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα στο εσωτερικό.

Τεχνικά στο Χ.Α. μετά και το χθεσινό μίνι sell off είναι εφικτή μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση από τα χαμηλά των 215 μονάδων για τον ft25, με αιχμή τον υπερπουλημένο τραπεζικό κλάδο. Το χθεσινό μάζεμα στη μετοχή της Εθνικής άφησε κάποιες αμυδρές υποσχέσεις πως μάλλον με την ΕΤΕ μπορεί να επιχειρηθεί κάτι σήμερα-αύριο.

Αλλωστε αύριο λήγει και η απλή σειρά για τα συμβόλαια του ft25 Απριλίου με αρκετές θέσεις να έχουν αγορασθεί από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος ένα μίνι "κραχ" φαίνεται να βιώνει τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα ο τραπεζικός κλάδος, όπου η Πειραιώς έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά (-13,18%), ενώ η Eurobank (-8,16%) και η Αττικής (-7,69%) απέχουν μία ανάσα από το χαμηλότερο κλείσιμο ever. Σαφώς μεγαλύτερη απόσταση από το χαμηλότερο κλείσιμο της Ιστορίας τους διατηρούν η Εθνική κι η Alpha Bank.

Πάντα τεχνικά να σημειωθεί ότι η καθοδική διάσπαση των 750 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ενεργοποίησε κινήσεις stop loss από χαρτοφυλάκια που, παραδοσιακά, κινούνται με αργά αντανακλαστικά, ενώ εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν τα margin calls, τα οποία αν συνεχιστούν θα δημιουργήσουν παράπλευρες απώλειες και στον υπόλοιπο μη τραπεζικό 25άρη, αν οι πιέσεις επεκταθούν εκτός τραπεζικών και κατασκευαστικών μετοχών, αλλά και της μετοχής της ΕΥΔΑΠ (-3,23%).

Στα παράγωγα μειώθηκαν σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 19.409 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 50.763, 25.590 για τον Απρίλιο, 25.070 για τον Μάιο και 103 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 220,25) κινήθηκε μεταξύ 215 και 226,25 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση στο 0,32%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.020), Alpha Bank (22.490), Εθνική (25.657), Πειραιώς (27.660), Eurobank (39.523), ΟΠΑΠ (585), Ελλ. Πετρέλαια (581), Μυτιληναίο (272), ΟΤΕ (1.018), MIG (1.942), Motor Oil (107), Ελλάκτωρ (117), ΓΕΚ (443), ΕΧΑΕ (167), ΟΛΠ (154), Jumbo (144).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στο 0,46% και κινήθηκαν μεταξύ των 215,50 και των 226,25 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v