Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ”μεσαία” το ενδιαφέρον μετά τη διόρθωση

Η εξαγορά του 20% της τουρκικής Akbank από τη Citigroup ακυρώνει τις όποιες προσδοκίες παραγόντων της αγοράς για στενότερη συνεργασία του αμερικανικού οίκου με την Εθνική. Οι υψηλές παρουσίες στο γεύμα του Τσαρλς Ρις επιβεβαιώνουν το ισχυρό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Σε ευκαιρίες του μεσαίου χώρου στρέφεται και πάλι το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον, μετά τη μικρή διόρθωση που επιχειρείται στον FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει το ίδιο σκηνικό στη Σοφοκλέους, λένε οι αναλυτές και σχετικά καταθέτουν την προσέγγισή τους (δες σχετικό θέμα).

Η διόρθωση των τελευταίων δυο ημερών αν και υπερβάλλουσα σε σύγκριση με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, καθότι η Σοφοκλέους δεν είχε ακολουθήσει ούτε την πορεία αντίδρασής τους προς τα υψηλά, θεωρείται προς ώρας ελεγχόμενη.

Όσοι παρακολουθούν την αγορά, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης μέχρι την περιοχή των 3.970-3.980 μονάδων, χωρίς να μεταβάλλεται (ακυρώνεται) η τάση.

Θα πρέπει ωστόσο να σταθούμε σε δυο σημαντικά κατά την εκτίμησή μας γεγονότα, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αφορούν έμμεσα και την ελληνική αγορά.

Η εξαγορά του 20% της τουρκικής Akbank από τη Citigroup προς 3,1 δισ. δολάρια φαίνεται να βάζει τέλος στις προσδοκίες όσων θεωρούσαν πιθανή την πιο ενεργή, στρατηγικής μορφής, συνεργασία του αμερικανικού οίκου με τον όμιλο της Εθνικής.

Κατά συνέπεια από τον όμιλο της Εθνικής θα πρέπει να αναμένουμε τον αυτόνομο σχεδιασμό του, όπως αυτός πιθανότατα θα καταγραφεί με τη δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στη δημιουργία του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου Παραγώγων, στις διεργασίες που σημειώνονται διεθνώς σε επίπεδο χρηματιστηριακών φορέων και στο ”πάνω χέρι” που έχουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι έναντι των ελληνικών τραπεζών στην ΕΧΑΕ. Η υπόθεση της ΕΧΑΕ παρουσιάζει ενδιαφέρον ούτως ή άλλως σε μια αγορά με καλούς τζίρους στην υποκείμενη και στην αγορά παραγώγων.

Επιπρόσθετα, φαίνεται να αποτελεί μια θεσμική επιλογή διαρκείας.

Στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, χρήζει αναφοράς το αραβικό ενδιαφέρον της Etisalat για την απόκτηση της TIM Hellas, η ανάληψη έργου 199 εκατ. δολαρίων από τον Άκτωρα στο Κατάρ, το προμέρισμα της Intralot, οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ, η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της Ελαΐδος, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου (δες σχετικό θέμα), τα σημαντικά σχέδια επέκτασης του Φουρλή μέσω ανάπτυξης των ΙΚΕΑ.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθούμε στην αναβλητικότητα των αρμοδίων στο θέμα της αξιοποίησης των λιμενικών φορέων, μετά μάλιστα και την επίσημη ”σφήνα” της Dubai Ports για ΟΛΠ-ΟΛΘ, την οργισμένη θέση που εξέφρασαν εκπρόσωποι των Κινέζων και το... μπέρδεμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το ζήτημα.

Κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Σιδενόρ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) για αρκετούς και διάφορους λόγους. Μας δημιουργεί ερωτήματα καταρχήν η αμφίσημη θέση που λαμβάνουν οι αναλυτές της UBS για τη Σιδενόρ, επιφυλασσόμεθα άλλωστε για τον τρόπο και τη μεθοδολογία αξιολόγησης μιας εταιρίας, εν προκειμένω της Σιδενόρ, και των... φημών που εκπορεύονται τελευταία περί ενδιαφέροντος του Ινδού Mittal για συνεργασία με τον όμιλο. Το θέμα έχει... ουρά και θα φανεί στη συνέχεια.

Μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τάση συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20, δεν έχουμε κανένα λόγο να μεταβάλλουμε την προσέγγισή μας έναντι ευκαιριών που αναδεικνύονται καθημερινά από τον ”μεσαίο” χώρο.

Θα επιμείνουμε πως από τις Άττικα Group, Frigoglass, τελευταία τη Folli-Follie, την J&P Άβαξ, μέχρι τον Μυτιληναίο, την Εθνική Ασφαλιστική αλλά και την ΕΛΒΕ, το Υγεία, τον Κλουκίνα-Λάππα, μέχρι τον Χατζηιωάννου, το ”παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο, θα γίνεται κυρίως σε αυτή την κατηγορία εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v