Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις για χαμηλότερα επίπεδα

Παρακολουθώντας τη χθεσινή και τη μέχρι τώρα σε εξέλιξη συνεδρίαση, θα εκτιμούσαμε πως επιχειρείται ”εκβιασμός” όσων θέλουν να κατοχυρώσουν θέσεις να το πράξουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Οι διαθέσεις των ”πωλητών” φάνηκαν από την αρχή, καθώς τράβηξαν μεθοδικά μέχρι και 2% χαμηλότερα Alpha Bank και Κύπρου. Περίπου τριπλάσιος ο αριθμός των μετοχών με αρνητική διακύμανση στα πρώτα 25-30 λεπτά της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 20, διαμορφώνοντας από την αρχή την αίσθηση πως η διόρθωση θα έχει συνέχεια, τουλάχιστον για σήμερα.

Στην πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,75% προς τις 4.030 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 17 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερα διαμορφωνόταν και το ευρύτερο μέρος της αγοράς, καθώς για μόλις 23 μετοχές η τιμή παρέμενε στο ”πράσινο” και για περισσότερες από 100 στο ”κόκκινο”.

Οι ”πωλητές” έκαναν σαφείς τις διαθέσεις τους από την πρώτη κιόλας εντολή που έδωσαν, καθώς με αιχμή τις Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς, πέτυχαν να φέρουν τον FTSE 20 προς τις 2.125 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Alpha Bank ”άνοιξε” στα 22,90 ευρώ, για να δοθούν στη συνέχεια σταθερές εντολές πώλησης μέχρι τα χαμηλά των 22,46 ευρώ (δηλαδή μέχρι και 2,1% χαμηλότερα).

Κατοχύρωση θέσεων και διάθεση αποθέρμανσης έγινε εμφανής και στην Κύπρου, που ”άνοιξε” επίσης από τα μέχρι στιγμής υψηλά των 8,92 ευρώ για να υποχωρήσει μέχρι και 0,2 ευρώ χαμηλότερα.

Στα πρώτα 25-30 λεπτά της συνεδρίασης έγιναν αλλαγές θέσεων περίπου 17 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν μόνο στις Πειραιώς, Κύπρου, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ της Εθνικής και 1,6 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ.

Πωλήσεις έβγαιναν και στη μετοχή της Intralot, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, με αυξημένο μάλιστα τζίρο 1,2 εκατ. ευρώ στα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης.

Αντιθέτως, επιμένουν οι ”αγοραστές” στη μετοχή της ΕΧΑΕ, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 72.000 τεμαχίων, πέριξ των 13,74 ευρώ (1,1%).

Από τις εμφανώς λιγότερες μετοχές με ανοδική φορά ξεχώριζαν με βάση τις αρχικές τους συναλλαγές η Unibrain στα 4,96 ευρώ (αποτελεί το μόνο ”χαρτί” του ομίλου Intracom που δίνει υπεραξίες τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις), Καραμολέγκος στο 1,55 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν Sato, Λιβάνης, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΝΕΛ και ορισμένοι ακόμα τίτλοι όπως ΔΟΛ, Cyclon, Εθνική ΕΓΑ, Άβαξ, ΕΛΓΕΚΑ, Μπενρουμπή, Εβροφάρμα (στο +6,2%).

Στις 11:00 η αγορά διαμορφωνόταν στις 4.040 μονάδες, δηλαδή κατά 0,58% χαμηλότερα, με τον FTSE 20 να χάνει 0,74% έναντι 0,15% του Mid 40 και 0,29% του SC 80.

Παρακολουθώντας ενδελεχώς τη χθεσινή συνεδρίαση, ειδικότερα προς το κλείσιμό της, αλλά και τη σημερινή, θα εκτιμούσαμε πως επιχειρείται ”εκβιασμός” να εμφανιστούν ”πωλητές” σε χαμηλότερες τιμές, να βγει δηλαδή προσφορά σε καλύτερο επίπεδο αποτιμήσεων.

Προσφορά που ειδικότερα σε μετοχές όπως Alpha Bank, Πειραιώς, Κύπρου απορροφάται μεθοδικά από ισχυρούς ”παίκτες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v