Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις με μείωση συναλλαγών σε ΧΑ

Εάν συνεχιστεί η αδύναμη εικόνα των δεικτοβαρών μετοχών τότε το όποιο ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους αναμένεται να περιοριστεί σε αυστηρά επιλεγμένους τίτλους όπου θεωρείται ή φημολογείται πως κυοφορούνται εξελίξεις. Πάντως κάθε πρόβλεψη κρίνεται σχετικά επισφαλής, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Οκτωβρίου. Σημαντικές απώλειες για Εθνική, Intracom και Πειραιώς. Αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Cosmote και ΤΤ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ελαφρώς πτωτική συνεδρίαση όσον αφορά στο Γενικό Δείκτη, σαφώς χειρότερη εικόνα για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό αλλά και για την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ και η μεικτή αξία συναλλαγών παρουσίασε σημαντική υποχώρηση σε σχέση με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι αν επιστρέψει η αδύναμη εικόνα στους δεικτοβαρείς τίτλους, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε απόλυτα επιλεγμένες μετοχές όπου θεωρείται ή φημολογείται ότι κυοφορούνται εξελίξεις- επιχειρηματικές κινήσεις.

Για τους υπόλοιπους τίτλους και μέχρι νεωτέρας, η πορεία τους αναμένεται να ταυτιστεί με το γενικότερο κλίμα που θα επικρατήσει στη Σοφοκλέους.

Έτσι, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ελλείψει ειδήσεων, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, όμως κάθε πρόβλεψη κρίνεται σχετικά επισφαλής καθώς η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θεωρείται σημαντικής ιδιαιτερότητας καθώς την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Οκτωβρίου.

Αξιοπρόσεχτες συναλλαγές και στην αγορά παραγώγων όπου συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων ενώ τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν απώλειες ελαφρώς μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, δημιουργώντας μικρές υποτιμήσεις στα συμβόλαια του πρώτου μήνα.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι και βέβαια παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 4.115 μονάδων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανοδική τάση με επόμενες αντιστάσεις στις 4.151 και 4.203 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης επαναλαμβάνοντας το σενάριο που έχει επανειλημμένως παιχτεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είδε σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας (4.099,39) και λίγο πριν το τέλος το χαμηλό (4.052,29) και έκλεισε στις 4.064,03 με απώλειες 0,41% ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 285 εκατ. από τα οποία τα 27,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη Τιτάνας και Cosmote, απλά θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Εμπορικής.

Αντίθετα, αξοσημείωτες απώλειες για Εθνική και Intracom, πολύ μεγαλύτερες για την Πειραιώς που ξεπέρασαν τις 2 ποσοστιαίες μονάδες και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Eurobank, Κύπρου, Βιοχάλκο, Γερμανό, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, ΟΤΕ, Folli Follie.

Ασφαλώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 153 πτωτικών, ενώ μόλις 4 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων ενώ αντίθετα 13 μετοχές κατέγραψαν απώλειες από 5- 18,52%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, ελάχιστοι οι ουσιαστικοί διακριθέντες μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν Unibrain, KLM, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ στην Τράπεζα Ελλάδος απορροφήθηκε όλη η προσφορά και έκλεισε με θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v