Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από ”έξω”

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη ”πήρε μπροστά” η πρώτη ταχύτητα του τραπεζικού κλάδου, με οδηγό την Εθνική. Ωστόσο, για πλειάδα μετοχών εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης καταγράφονται νέες υψηλές τιμές και προσεγγίζονται ”κορυφές”. Ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο κύκλος παρουσιάσεων του Citigroup, όπου συμμετέχουν και επτά ελληνικές εταιρίες, τη στιγμή που στα ξένα χρηματιστήρια κερδίζονται νέα υψηλά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ”πάρτι” του Οκτωβρίου συνεχίζεται στα ξένα χρηματιστήρια. Με τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street να καταγράφουν συνεχόμενα ”υψηλά” και τον S&P 500 να φθάνει πλέον προς τις 1.370 μονάδες (!), η Σοφοκλέους παρασύρεται από το πρόγραμμα αγορών των πανίσχυρων επενδυτικών κύκλων.

Σήμερα στο Λονδίνο ξεκινά ο κύκλος παρουσίασης και ελληνικών εταιριών σε εκδήλωση του Citigroup, γεγονός που φαίνεται πως επιχειρήθηκε να προεξοφληθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με συντονισμένες αγορές σε μετοχές και των επτά εταιριών.

Υπενθυμίζουμε πως στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Τιτάν, Motor Oil, J&P Άβαξ, Φουρλής, Eurobank Properties, Μηχανική και Νηρέας.

Από το μέτωπο αυτών των επτά εταιριών θα πρέπει να σημειωθεί πως η Motor Oil θα παρουσιαστεί, έπειτα από παρότρυνση της Merrill Lynch, σε παρουσίαση του ξένου οίκου κυρίως για λογαριασμό Αμερικανών διαχειριστών το πρωί της Τετάρτης στο Μιλάνο.

Η J&P Άβαξ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση μιας πολύ μεγάλης συμφωνίας, για κατασκευή οδικών αξόνων, στην Πολωνία. Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, και το μόνο που απομένει από την πολωνική πλευρά είναι η υπογραφή της συμφωνίας.

Το ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους έγκειται ακριβώς στη σύνθεση της αντίδρασης, καθώς μόλις από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς επενδυτικών κύκλων κυρίως στη μετοχή της Εθνικής, αλλά και των Alpha Bank, Eurobank.

Στις μετοχές της Πειραιώς, της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin, η περίπτωση είναι τελείως διαφορετική, καθώς η εισροή ρευστότητας έχει διάρκεια και βάθος. Το ενδιαφέρον λόγου χάρη στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου είναι πως πέρα από το εμφανές 8,3% που κατέχει η Πειραιώς (και των σημαντικών υπεραξιών που αποκομίζει ο όμιλος), παραμένουν σταθερές οι αγορές στην Τρ. Κύπρου από ισχυρό ή ισχυρούς ”παίκτες”.

Υπολογίζεται πως τους τελευταίους μήνες έχουν αγοραστεί για λογαριασμό συγκεκριμένων κωδικών περίπου 28 εκατ. μετοχές (σε σύνολο περίπου 550 εκατ. εισηγμένων τίτλων).

Το ποιος (ή ποιοι) και γιατί αγοράζουν μεθοδικά Τρ. Κύπρου από τιμές χαμηλότερα των 6 ευρώ μέχρι τα ιστορικά υψηλά των 9,06 ευρώ, παραμένει προς διερεύνηση.

Όσον αφορά στη Marfin, η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας και η ισχυροποίηση του σχήματος της Λαϊκής στην Κύπρο αποτελούν ισχυρά κίνητρα για συντήρηση των αγορών. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη συγκυρία ο νέος όμιλος της Λαϊκής θα ξεπερνά στην κυπριακή αγορά την Τράπεζα Κύπρου.

Επίσης ενδιαφέρον είναι πως αν και χωρίς τη σημαντική βοήθεια των τραπεζών (προς ώρας), βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε υψηλά ή κοντά σε ”κορυφές”.

Αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις από Φουρλή, Frigoglass, Μινωικές, Attica Group, μέχρι Υγεία, Ελληνικά Καλώδια, Nexans, Κλουκίνας-Λάππας, Βωβός, Euromedica και βεβαίως από Ηλεκτρονική Αθηνών μέχρι και Μπενρουμπή, Βιοτέρ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Ασφαλειών (άραγε τι υπεραξίες να εγγράφονται από την ενίσχυση κατά 2 ευρώ της τιμής της μητρικής της Εθνικής;), Σπύρου, Μυτιληναίος και αρκετών ακόμα εισηγμένων.

Το ενδιαφέρον σε όλη αυτή την... κατ’ εξαίρεση οκτωβριάτικη αντίδραση, είναι η δυνατότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να οδηγηθεί σε υψηλότερες τιμές. Σε πρώτη φάση σε προσέγγιση της ευρύτερης ζώνης των 4.150 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές και εν συνεχεία βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v